Suolaiset kolaneliöt

Näin näitä leivonnaisia ystäväni lastenvaatekutsuilla. Rumasta ulkonäöstään huolimatta kaikki nauttivat kolapalasia silmät kiinni herkutellen. Kysyin emännältä reseptin, joka löytyy soppa365-nettisivuilta nimellä suolaiset kolaneliöt. Ei ollut liian vaikeaa muokata tästä reseptistä vamuversiota. Alkuperäiset reseptin fariinisokerikuorrutus ei onnistunut maidottomilla raaka-aineilla annetuilla mittasuhteilla, joten korvasin sen itse kehittämälläni maidottomalla toffeereseptillä. Keitin sitä vain hieman lyhyemmän ajan, kuin toffeeta tehdessäni olisin keittänyt.

Tykkään edelleen käyttää kekseissä gluteenittomia jauhoja. Jostain syystä minulla on ollut vaikeuksia saada spelttijauhokekseistä riittävän rapeita, ja keksipohja ilman rapeutta ei ole keksipohja minun mielestäni. Jäähdytä keksipohja täysin ennen kuin levität maapähkinävoita päälle.

Kolminkertaistamalla ainekset saat uunipellillisen verran valmiita neliöitä. Olen tehnyt tämän pienen satsin aina, siitä riittää meidän perheelle kolmeksi päiväksi jälkiruoaksi tai päiväkahville herkkua, tämä on leivonnaiseksi todella tuhtia tavaraa.

 

Suolaiset kolaneliöt

(maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen, kauraton ja vehnätärkkelyksetön)

(15 palaa – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 6 tuntia)

 

keksipohja

75g huoneenlämpöistä, maidotonta margariinia (mahdollisimman kovaa, esim. Sunnuntai)

1 dl tapiokatärkkelystä

½dl maissijauhoja

½tl ksantaania

1/4dl fariinisokeria

1/4dl mantelijauhoja

1 tl vaniljasokeria

1 tl psylliumia

½ tl ruokasoodaa

väliin

300g karkeaa maapähkinävoita (voit tehdä itse tai ostaa kaupasta valmiina)

jos teet itse tarvitset 300g valmiiksi paahdettuja ja suolattuja maapähkinöitä, 2 rkl rypsiöljyä ja tehokkaan blenderin

kuorrute

2 dl kidesokeria

1dl fariinisokeria

2 rkl maidotonta margariinia

2dl soijavispiä (Alpro)

pinnalle

sormisuolahippusia

 

  1. Valmista keksipohja. Laita uuni lämpiämään + 175C. Vuoraa n.10cmx30cm kokoinen suorakaiteen muotoinen vuoka leivinpaperilla. Mittaa kaikki kuivat aineet leivontakulhoon ja lisää huoneenlämpöinmen rasva kuutioina joukkoon. Sekoita tasaiseksi taikinapalloksi ja levitä nuolijan tai kylmään veteen kastetun lusikan avulla leivinpaperin päälle vuoan pohjalle. Paista n. 20-25 minuuttia, kunnes keksipohjan pinta on kauniinruskea. Ota uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön.
  2. Pohjan jäähdyttyä joko 1) pehmitä kaupan maapähkinävoita mikrossa 10 s kerrallaan puolella teholla, kunnes maapähkinävoi on notkeaa ja helppo levittää keksipohjan päälle TAI 2) valmista maapähkinävoi itse (Laita 300 g maapähkinöitä ja 2 rkl rypsiöljyä blenderikulhoon ja aja tasaiseksi massaksi. Jatka blendaamista aina välillä kulhon reunoilta pähkinämurskaa kulhon pohjalle kaapien noin 5-10 min ajan, kunnes pähkinä muuttuu pähkinävoiksi. Jätä rakenne hieman karkeaksi. Pähkinävoi on kuumaa heti valmistuksen jälkeen johtuen kitkasta, joten se on helppo levittää, eikä erillistä lämmittämistä tarvita) ja levitä keksipohjan päälle. Laita kylmään jähmettymään.
  3. Maapähkinävoin jähmettyessä keitä kinuski. Mittaa sokerit kattilaan ja sulata ne, älä polta. Lisää 1 rkl maidotonta margariinia ja sekoita voimakkaasta (älä polta itseäsi!), lisää sitten 1 dl soijavispiä, sekoita jatkuvasti, kunnes seos kiehuu taas, lisää taas 1dl soijavispiä, sekoita jatkuvasti, kunnes seos kiehuu ja keitä sitten n. 10-15 min, kunnes seos sakenee. Tee karamellisoitumiskoe nostamalla vähän seosta kattilasta ja laittamalla kylmälle lautaselle, sinun pitäisi pystyä pyörittämään sormien välissä pallo karamellista, silloin se on riittävän jähmeää leivoksen päälle, muttei vielä liian kovaa. Ota seos hellalta, lisää vielä voimakkaasti vatkaten 1 rkl maidotonta margariinia sekaan ja kaada kuuma seos sitten tiheän siivilän läpi maapähkinävoin päälle vuokaan. (Siivilään jäävät kivikoviksi karamellisoituneet pienet sokeripalat, joita tällä tekniikalla karamellia tehdessä aina jää).
  4. Laita vuoka sen jäähdyttyä huoneenlämpöiseksi vielä 3-4 tunnin ajaksi jääkaappiin karamellikuorrutteen jähmettämiseksi. Kuorrute on ensin läpikuultavaa, mutta muuttuu läpinäkymättömäksi kovetuttuaan. Ripottele halutessasi vielä sormisuolahippuja kolan pinnalle ja leikkaa annospaloiksi.
  5. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s