Kanaa pähkinäkastikkeessa

Olen kauan kaivannut hyvää korviketta ruoanvalmistuksessa ruokakermalle. Ruoanvalmistukseeen tarkoitettu soijakerma on minusta pahanmakuista ja pilaa usein koko aterian maun, siispä käytän sitä lähinnä leivän leivonnassa. Kookoskerma käy joihinkin ruokiin, mutta koska en ole kookoksen suurin ystävä, niin jätän sen yleensä käyttämättä pääruoissa (lukuun ottamatta tom kha gaita). Sitten luin Ville Haapsalon ravintola-arvostelun, jossa kerrottiin Satsivista, gruusialaisesta pähkinäkastikkeessa kypsennetystä kanasta. Googlailin satsivireseptejä ja koin, etten saksanpähkinästä niin paljoa pidä, että sitä pääruokaan kastikkeeksi asti jauhaisin. Siispä palasin uskolliseen ja miedompaan ystävääni, cashew-pähkinään. Ja siitä tulikin hyvää kerralla!

Kanaa pähkinäkastikkeessa, paahdettuja punajuuria ja höyrytettyä riisiä

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton)

(4:lle –aktiivinen aika 30 min –passiivinen aika 30min)

kana

1kg kanan koipipaloja

2 rkl oliiviöljyä

1tl suolaa

½tl mustapippuria

2 rkl maissitärkkelystä

1 keltasipuli

5 dl vettä

1 kanafondikuutio

punajuuret

500g punajuuria

1 tl suolaa

2 rkl rypsiöljyä

1 tl rosmariinia

1 tl hunajaa

pähkinämausteseos

2½dl cashewpähkinöitä

2tl korianterijauhtetta (tai kourallinen tuoretta korianteria)

3 valkosipulinkynttä

ripaus piripiriä

riisi

4dl pyöreäjyväistä riisiä

vettä

 

  1. Paista kanan koipipalat 1rkl oliiviöljyssä ruskeiksi, mausta suolalla ja pippurilla ja siirrä lautaselle odottamaan. Kuori ja hienonna sipuli ja kuullota sitä 10 minuuttia 1 rkl oliiviöljyä matalalassa lämpötilassa.
  2. Sipulien kuullottuessa valmista pähkinämausteseos. Survo morttelissa pähkinät karkeaksi muruksi (tai blenderissä), laita kulhoon odottamaan. Tee morttelissa tahna valkosipulinkynsistä, piripiristä ja korianterista. Sekoita valkosipulimaustetahna pähkinöihin.
  3. Laita uuni kuumenemaan +200C. Laita uunipellille leivinpaperi.
  4. Sipulit ovat nyt kuullottuneet ja lisää pannuun maissitärkkelys ja sekoita, lisää vesi ja kanafondikuutio ja kiehauta sekoitellen. Lisää pähkinämausteseos, sekoita, lisää paistetut kanat ja peitä paistinpannu kannella. Anna kiehua hiljalleen 30 min ajan välillä sekoittaen.
  5. Pese ja kuori punajuuret, lohko 4 osaan pitkittäin, mausta öljyllä, suolalla, pippurilla, rosmariinilla ja hunajalla. Paista uunissa 20-30 min ajan. Pese riisi, laita se kattilaan ja päälle vettä sen verran, että kevyesti riisin päälle asetetun keskisormen ensimmäinen nivel peittyy veteen. Laita kansi päälle, keitä 10 min kuumalla, siirrä sivuun hellalta ja anna kannen ollessa koko ajan kiinni höyrystyä vielä 10-15 min kannen alla. Ota punajuuret uunista. Tarkista kastikkeen maku, lisää tarvittaessa suolaa, jos se on tuimaa, ja sokeria, jos se on kitkerää.
  6. Laita lautaselle kauhallinen riisiä, punajuuria, pari kanankoipea ja kaiken päälle kauhallinen kermaista pähkinäkastiketta.
  7. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s