Mokkapalat ja ton mokkapalat

Vanha ikiklassikko, koulun myyjäisten, jalkapallomyyjäisten ja kouludiskojen vakiherkku. Muistan ensimmäisen kerran syöneeni tätä herkkua lapsena iltapäiväkerhossa, eli ikää minulla oli seitsemän vuotta. Veljeni pyysi iltapäiväkerhon ohjaajalta reseptin, ja sama harakanvarpailla kirjoitettu resepti on vieläkin äitini sinisen reseptivihkon välissä.

Tämä on luonnollisesti muokattu versio. Teen tästä vain maidotonta versiota, eli tässä on kananmunaa ja gluteenia. Jos haluat soijattoman version, käytä vain tummaa kaakaojauhetta (ja tarkista, ettei siinä ole soijalesitiiniä).

EDIT 26.9.2017: Lisäsin loppuun ton mokkapalaversion. Esittelyteksti löytyy, kun rullaat ensimmäisen reseptin yli. Ton mokkapala on maidoton, munaton, gluteeniton, kauraton, soijaton, pähkinätön, siemenetön ja vegaaninen. Kuvan mokkapala on ton-versio.

Mokkapalat

(maidoton, pähkinätön)

pohja

3 munaa

1 dl kidesokeria

½ dl tummaa kidesokeria

½dl fariinisokeria

2 tl vaniljasokeria

3rkl Dumle kaakaojauhetta

1rkl tummaa kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

5 dl puolikarkeita spelttijauhoja (Sunspeltin, Birkkalan puolikarkeat jauhot ovat todella karkeita)

2 dl rypsiöljyä

3½dl kahvia

kuorrute

4 dl tomusokeria

2dl kaakaotomusokeria

1dl Dumle kaakaojauhetta

3/4dl kahvia+1rkl

3/4dl rypsiöljyä + 1rkl

2tl vaniljasokeria

pinnalle vaikka kookoshiutaleita, maidotonta suklaata rouheena tai allergikollesi sopivia nonparelleja/koristerakeita.

  1. Laita uuni lämpiämään + 200C. Vuoraa korkeareunaisempi uunipelti leivinpaperilla. Vaahdota pohjan munat ja sokerit. Yhdistä kuivat aineet yhteen kulhoon ja rypsiöljy ja kahvi toiseen kulhoon. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen kuivat aineet ja rypsiöljy-kahviseos. Sekoita tasaiseksi ja kaada uunipellille. Paista 15-20 min + 200C uunissa.
  2. Anna pohjan jäähtyä täysin ennen kuorruttamista.
  3. Valmista kuorrute sekoittamalla kaikki kuorrutteen ainesosat tasaiseksi seokseksi. Levitä pohjan päälle nuolijalla. Ripottele halutessasi pinnalle kookoshiutaleita, maidotonta suklaarouhetta tms.
  4. Leikkaa annospaloiksi ja nauti!

 

Ton mokkapalat

Minulla on vähän ristiriitaisia tunteita tästä reseptistä. Toisaalta tämä on todella hyvää: lapset kehuivat, että se maistuu ihan myrkyltä (suomennettuna: maistuu siltä, kuin siinä on voita, kermaa ja vehnää), mutta minua tökkii koostumus, joka on kuin brownie. Miellän mokkapalan rakenteen kuohkean ilmavaksi.

Kehitin tämän version perheelle, jolla kananmuna, maito ja kaikki muut jauhot paitsi maissi, riisi ja peruna, ovat välttölistalla. Siispä tämä on munaton, maidoton, gluteeniton ja kauraton, soijaton, pähkinätön ja siemenetön sekä vegaani. Käytin tässä makeita riisijauhoja (glutinous rice flour), jota löytyy etnisistä liikkeistä, mutta luulen, että sen voi korvata 3/4 dl vaaleita riisijauhoja tässä reseptissä rakenteen sen kummemmin kärsimättä. Vaaleita riisijauhoja minulla ei kuitenkaan nyt ollut kaapissa, siksi käytin makeita riisijauhoja. Perunakuitua löytyy isommista marketeista. Tocoa löytyy yleensä luontaistuotehyllyltä, se on riisinlesejauhetta. Käytin sitä koristeena, koska se on mieto ja kermainen maultaan ja muistuttaa ulkonäöltään kookoshiutaleita.

Leivon yleensä näitä kokeiluversioita normaalia pienempiä annoksia, sillä en halua heittää isoja määriä ruokaa hukkaan, jos epäonnistuisinkin. Sen vuoksi tästä riittää yhteen 28cmx10cm kokoiseen (silikoniseen) leipävuokaan. Tuplaa annos, jos haluat sen riittävän tavalliselle uunipellille – paistoaika on silloin lyhyempi (veikkaan, että 20 min riittää, mutta huomioi, etten ole kokeillut tämän taikinan paistamista uunipellillä! Pohja on kypsä, kun siihen 10 sekunniksi työnnetty tikku tulee puhtaana ulos). Tämä on rakenteensa takia tuhdimpaa, kuin normaali (naurahdin taas ääneen) mokkapala, joten ehkä kannattaa aloittaa yhdellä annoksella.

Menetelmiä-merkintä kuuman kahvin käytön vuoksi.

Ton mokkapalat

(maidoton, munaton, gluteeniton ja kauraton, soijaton, pähkinätön, siemenetön, vegaaninen)

(28×10 cm kokoinen levy, josta saa leikattua 10-12 annosta – aktiivinen aika 15 min – passiivinen aika 3h – uuni +200C – paistoaika 30 min)

pohja

100g huoneenlämpöistä maidotonta margariinia (Sunnuntai, maidoton ja soijaton)

1 dl kidesokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl maissijauhoja (Risenta)

½dl perunajauhoja

½dl makeita riisijauhoja (glutinous rice flour, löytyy etnisestä liikkeestä)

1tl soodaa

1½-2 rkl tummaa kaakaojauhetta (Van Houten)

2 tl perunakuitua (Pofiber)

1tl riisiviinietikkaa

4 rkl kotitekoista omenasosetta

½dl kuumaa kahvia

kuorrute

3 dl tomusokeria

2rkl kylmää kahvia

2rkl rypsiöljyä

1tl vaniljasokeria

2tl tummaa kaakaojauhetta

päälle

1 rkl tocoa eli riisinlesejauhetta

1. Laita uuni lämpiämään + 200C. Vuoraa silikoninen/metallinen leipävuoka (28cmx10cm) leivinpaperilla.Mittaa sokerit ja rasva leivontakulhoon. Jätä odottamaan. Mittaa kuivat aineet toiseen kulhoon, sekoita ja jätä odottamaan. Mittaa hillo valmiiksi, keitä kahvi ja mittaa riisiviinietikka valmiiksi.

2. Vaahdota sokerit ja rasva sähkövatkaimella lankavispispilöillä niin vaaleaksi vaahdoksi, kuin saat (oma kone n.8 min). Lisää sitten omenasosetta 1 rkl kerrallaan lisäysten välillä voimakkaasti vatkaten. Lisää lopuksi etikka ja sekoita voimakkaasti. Lisää kuivata aineet, vatkaa sekaisin ja kaada lopuksi kuuma kahvi taikinan päälle ja vatkaa sekaisin. Siirrä nuolijan kanssa vuokaan ja paista + 200C uunissa n.30 min. Kokeile kypsyys tikulla (10 s jälkeen ulos pitäisi tulla puhdas tikku). Ota kypsä pohja uunista ja anna jäähtyä huoneenlämpöön vuoassa. Siirrä sitten jääkaappiin jäähtymään useiksi tunneiksi, mielellään yön yli.

3. Valmista kuorrute: Mittaa leivontakulhoon kaikki ainekset ja sekoita lankavispilällä tasaiseksi. Jos seos on liian kuivaa, lisää kahvia 1tl kerrallaan, kunnes seos on sopivan notkeaa. Valuta seos aseuttuneen pohjan päälle, levitä nopeasti veitsellä tai lusikalla ja ripottele halutessasi 1rkl tocoa päälle. Siirrä jääkaappiin vielä siksi aikaa, että kuorrute asettuu.

4. Ota mokkapalalevy leivinpaperin avulla pois vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Leikkaa annospaloiksi.

5. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s