Risotto sitruunalla ja lohta savustettuna

Tämä on taas yksi perheeni luottosunnuntairuoka. Tai no, syödään tätä muutenkin kuin sunnuntaina, esimerkiksi lomilla tai pitkänä viikonloppuna. Sähkösavustin on lisännyt kalansyöntiä meidän perheessä. Lohen lisäksi olen lähiaikoina suunnitellut madekeiton korvaamista savustetulla mateella ja mateenmädillä ja tarjoamalla juurekset uunijuureksina. Sopisikohan piparjuurimajoneesi kaveriksi. Miltähän se maistuisi? Pitääkin kokeilla, postaan madereseptin tänne, jos onnistun.

Palataan aiheeseen savulohi ja sitruunarisotto. Sitruunarisotto on ihanan raikas seuralainen kalalle. Lisäksi se sopii grillatun broilerin kaveriksi paremmin kuin hyvin. Tarjoan lähes joka aterialla vihersalaattia lisäkkeenä, koska terveyssuositukset, siksi yksinkertaisen arkisalaattini resepti on ohessa mukana. Se valmistuu nopeasti ja ukkokultakin syö sitä, kunhan vain muistan ostaa tai sekoittaa itse ranskalaisen kastikkeen kaveriksi. Itse pidän salaatista eniten ihan sellaisenaan, ilman kastikkeita.

Savulohta ja sitruunarisottoa

(maidoton, munaton, gluteeniton)

(4:lle – aktiivinen aika 30 min)

Savulohi

600g kirjolohta

2-3tl merisuolaa

4 kourallista leppähaketta

sähkösavustin

sitruunarisotto

1 keltasipuli

2rkl oliiviöljyä

1 valkosipulinkynsi

1 sitruunan kuori

½ tl suolaa

1 kanaliemifondikuutio

4 ½ dl arborioriisiä

1 l kiehuvaa vettä

vihersalaatti

1 ruukku salanovasalaattia

2 tomaattia

½ kurkku

2 suippopaprikaa

tällä kertaa laitoin mukaan 1 kakin

ja 2 kourallista cashewpähkinöitä

salaatinkastike

½dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä jos oliiviöljysi on kovin kitkerää

½tl suolaa

2-3 tl sokeria

1-2 rkl viinietikkaa (minulla on yleensä omenaviinietikkaa kaapissa)

1-2 tl dijonsinappia (tai turun sinappia, jos ei ole dijonsinappia)

 

  1. Laita lohi savustumaan. Hiero lohen pintaan suola. Nosta lohi paistoritilälle ja siirrä sähkösavustimeen. Laita leppähake savustimen tarjottimelle, sulje kansi ja kytke savustin päälle. Savusta 30 min ajan.
  2. Tee lohen kypsyessä risotto. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Raasta pestyn sitruunan kuori talteen. Kiehauta vesi. Kuullota oliiviöljyssä sipuleita viitisen minuuttia, lisää riisi ja sitruunankuoriraaste sekä suola, kuullota riisiä sekoitellen vielä pari minuuttia, lisää kanafondikuutio ja ala sitten lisätä vettä pari desilitraa kerrallaan sekoittaen jatkuvasti, kunnes riisi on imenyt veden, jolloin lisäät taas vettä. Toista, kunnes riisi on al dente (eli on kypsää, mutta tuntuu vielä purressa hampaissa). Risoton koostumus on löysän puuromaista tässä vaiheessa.
  3. Nosta risotto kuumalta hellalta sivuun ja valmista salaatti sekä salaatinkastike. Sekoita salaatinkastikkeet pienessä astiassa vispilällä sekaisin, maista, korjaa tarvittaessa kitkeryys lisäämällä sokeria ja liiallinen makeus lisäämällä hiven viinietikkaa. Pese salaatti, revi se salaattiastian pohjalle. Pese tomaatit, puolita ne ja poista kannat, kuutioi ja kaada salaatin päälle, pese ja kuutioi kurkku, pese paprikat, poista siemenet ja kuutioi, kaada salaatin päälle, pese kaki ja poista verholehti, kuutioi ja lisää salaattiin yhdessä cashewpähkinöiden kanssa.
  4. Nosta savukala savustimesta ja siirrä tarjoiluastiaan, nosta pöytään yhdessä salaatin, sitruunarisoton ja salaatinkastikkeen kera.
  5. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s