Blinit

Letut ovat helppo ja monipuolinen ruoka, usko pois. Sen lisäksi, että niistä voi tehdä makeita jälkiruokia, väli- tai iltapaloja, niin ne sopivat täytettäviksi, kuin tortillat ja syötäväksi ihan herkullisen aterian päätähtenä yhdessä pikkuisen luksuksen, mädin kanssa.

Minun alkuvuoteeni ovat blinit kuuluneet varsin kauan. Miten olikaan hirveää elää ensimmäinen vuosi taidottomana allergikkokokkina ilman blinejä ja smetanaa. Onneksi nykyään pääsen korvikkeilla jo aika lähelle ehtaa tavaraa. Kirjoitin tähän kananmunattoman, maidottoman ja gluteenittoman versioni blineistä myös, mutta valitettavasti se ei pääse kuohkeudessaan kananmunaa sisältävän version tasolle. Kelvollinen korvike kuitenkin pahimpaan blinihätään.

Minä syön blinini aina mädin, suolakurkun, valutetun soijajogurtin (ja nykyään soijarahkan) sekä hienonnetun punasipulin kanssa. Mies ja vanhempi lapsi taas pitävät eniten smetana-kylmäsavulohitäytteestä. Nuorin syö blinin ilman täytteitä.

Blinit

(4:lle – aktiivinen aika 1h – passiivinen 12h)

Blinit 1

(maidoton)

3dl soijamaitoa (alpron punainen, maustamaton)

1 dl vettä

25 g tuorehiivaa (½pkt)

1½ dl tattarijauhoja

4 dl hienoja spelttijauhoja

1½ dl tummaa olutta (käytin tummaa alkoholitonta Karhua)

3 rkl rypsiöljyä

3 kananmunaa

1tl suolaa

TAI

Blinit 2

(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)

2 dl omenamehua

2 dl vettä

1½ dl tattarijauhoja

4 dl maissitärkkelystä

1½dl vissyvettä

1 tl suolaa

½ dl rypsiöljyä

2rkl kidesokeria

(JOS allergikkosi voi käyttää kananmunaa, mutta tarvitsee gluteenittoman ja maidottoman version, niin jätä Blini 2-reseptistä sokeri pois ja lisää tilalle 3 munaa samalla tavoin kuin Blini 1-reseptiin – saat kuohkeampia gluteenittomia blinejä.)

Paistamiseen

100g maidotonta margariinia

Lisäksi

1 prk Alpron go on –soijarahkaa (JA 1prk smetanaa niille, jotka sietävät maitoa, smetanan voi vatkata ennen tarjoilua vaahdoksi)

½ punasipulia erittäin hienona silppuna

3-4 suolakurkkua pieninä kuutioina

200g kirjolohenmätiä tai muuta mätiä

150g kylmäsavulohta kuutioina

 

  1. Tee edellisenä iltana blinitaikinan juuri: Sekoita puolet jauhoista, soijamaito ja vesi sekä hiiva TAI omenamehu, vesi ja puolet jauhoista sekä hiiva. Anna käydä kannella peitettynä huoneenlämmössä yön yli.
  2. Seuraavana päivänä juuri ennen paistamista tee taikina loppuun. Erottele keltuaiset ja valkuaiset, vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää juureen olut, loput jauhot, suola, rypsiöljy ja keltuaiset, sekoita tasaiseksi. Lisää ruokalusikallinen valkuaisvaahtoa, sekoita ja lisää sitten loput valkuaisvaahdot, sekoita varovasti tasaiseksi. TAI sekoita loput ainekset Blinit 2 juureen.
  3. Paista blinipannulla runsaassa rasvassa rapeakuorisia, kauniinruskeita blinejä. Oman hellan asteikko 1-12, blinit paistan 7-8 lämmöllä.
  4. Asettele lisäkkeet omiin astioihinsa tarjolle, nosta blinit pöytään ja kukin ruokailija voi annostella mielensä mukaan lisäkkeitä omalle blinillee.
  5. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s