Sloppy joes

Näin joulukinkun jo kauan sitten sulettua alkoi mieli tehdä taas possua (uskomatonta). Nyhtöpossu on ollut trendiruokaa niin kauan, että alkaa olla jo vähän passé. Tykkään siitä silti todella paljon. Oma tapani tehdä se on viime aikoina pyörinyt savustuspöntön ympärillä. Ostimme kesällä sähkösavustimen ja pari pussia haketta, kun mieheni ajatteli soutuveneen kanssa vievänsä lapset kalaan. No, lähinnä markettilohta meillä on savustettu (hyvää sekin!). Kalan savustamisen lisäksi sähkösavustimella voi savustaa lihaa. Ja voi että allergikko on iloinen, kun kahdella mausteella (suola ja leppähake) saa valtavan hyvää ruokaa aikaan. BBQ-soossiin sitten tuleekin kaikenlaista maustetta, mutta itse liha ei kaipaa muuta kuin suolaa, savua, lämpöä ja aikaa.

Sloppy joes on käsittääkseni suhteellisen tunnettu nyhtöpossusta tehty voileipä, jossa vaalean sämpylän sisään nostetaan iso lusikallinen nyhtöpossua bbq-kastikkeessa sekä itsetehtyä coleslawta. Ah, miten syntistä! Amerikan ihanuuksia. Ystäväperheen lapset kutsuvat muuten nyhtöpossua ja karjalanpaistia molempia lankalihaksi, miten hyvä nimi näin pitkään haudutetulle lihalle!

Kastike on pikaversio, sitä ei keitellä tuntitolkulla, vaan kaikki ainekset laitetaan kattilaan ja kiehautetaan. Tuntien lihankypsentelyn jälkeen en jaksa enää keitellä kastiketta ikuisuuksia. Majoneesikin on aina kaupan valmistavaraa tässä kaalisalaatissa. Sämpylät teen aina alusta asti, koska allergiat.

Tämä on sunnuntairuokaa. Kannattaa pyytää kavereita syömään, sillä liha riittää varmasti. Valmista nyhtöpossua voi muuten pakastaa, älä silloin lisää bbq-soosia sekaan, sen käyttäytymisestä sulamisen aikana ei minulla ole kokemuksia. Tällä määrällä söi 3 aikuista ja 6 lasta yhdellä aterialla, aikuiset söivät keskimäärin 3 lankalihsämpylää/henkilö. Kaikkea jäi yli toisen aterian tarpeiksi, puolita siis määrät, jos et halua niin paljoa (ne menivät meillä kyllä seuraavana päivänä kaikki 100 g lankalihaa lukuunottamatta, siitä jalostin vielä sitä seuraavaksi päiväksi jaepche-salaatin). Lankalihaa kuitenkin kannattaa tehdä iso satsi kerralla, koska se on isotöinen ja sitä voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.

Tulipa muuten pitkä resepti. Salaatti, kastike ja lisäke -merkintä coleslawn ja BBQ-soosin takia. Leivonnaiset-merkintä pehmopalojen takia.

Sloppy joes – lankalihasämpylät majoneesikaalisalaatillla

(maidoton)

(28 sämpylää ja lihaa jää yli tehdä seuraavana päivänä vaikka jaepche-nuudelisalaattia tai misonuudelikeittoa – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 6 h – kannattaa aloittaa aamulla, jos päivälliseksi tätä haluaa)

nyhtöpossuun

2,6-2,7kg possun niskaa

2-3 rkl merisuolaa

(TAI 2,7 kg valmiiksi suolattua possun niskaa – säästyt suolan hieronnalta possun lihaan)

sähkösavustin

4 kourallista leppähaketta

BBQ-soosi

4 dl possun paistolientä

½ dl tomaattipyrettä

½ dl ketsuppia (itse käytän aina Heinzin ketsuppia)

1 rkl valkosipulichilikastiketta (Aroin kastike)

2 rkl Dijon sinappia

2-3 tl tummaa siirappia

½ dl omenaviinietikkaa

2 rkl maissitärkkelystä

pehmopaloihin

1 kg puolikarkeita Sunspeltin spelttijauhoja

80 g ruisjauhoja

2 pss kuivahiivaa

30g sokeria

16 g suolaa

108g soijakermaa

118g soijamaitoa

100g rypsiöljyä

172g kananmunaa (=3 pientä)

kiisseli

130g hienoja spelttijauhoja

320g vettä

1 muna voiteluun

pinnalle 2rkl  vaaleita seesaminsiemeniä

coleslaw

1kg valkokaalia

2 porkkanaa

2dl täysrasvaista maidotonta majoneesia

2dl soijajogurttia

½ tl suolaa

½tl mustapippuria

2 rkl sitruunamehua

3 tl sokeria

1 rkl sinappia

(tuoretta persiljaa)

  1. Aloita possusta. Hiero possun pintaan suolaa joka puolelle. Nosta suolattu possu savustusritilän päälle savustimeen, lisää leppähake sille tarkoitettulle tarjottimelle, sulje kansi ja savusta 1 h ajan. Siirrä possu sitten riittävän isoon, syvään uunivuokaan ja peitä koko vuoka foliolla (tai kannella, jos löytyy sopivan kokoinen kansi). Siirrä paistumaan n.6 h ajaksi + 100 C uuniin, kunnes lihan lämpötila on +100C mittarilla mitattuna tai haarukalla kokeillen se hajoaa helposti.
  2. Noin 2 h ennen possun valmistumista ota paistoliemi uunivuoasta talteen ja palauta possu paistumaan uuniin. Laita liemi sivuun jäähtymään. Valmista sitten pehmopalat. Mittaa leivontakulhoon kuivat aineet, munat, soijamaito ja –kerma. Valmista kiisseli: mittaa vesi ja jauhot pieneen kattilaan ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen, kunnes seoksen lämpötila on +60C tai kunnes seos alkaa hieman saeta. Kaada leivontakulhoon muiden aineiden päälle. Vatkaa kierrevatkaimella taikinapalloksi, lisää rypsiöljy ja alusta se kierrevatkaimilla taikinaan. Peitä kulho kannella ja anna taikinan kohota 1h esim. lämpimäm uunin päällä tai +50C vesihauteessa.
  3. Taikinan kohotessa valmista coleslaw. Pese kaali ja suikaloi se niin ohuiksi viipaleiksi kuin saat. Laita isoon kulhoon. Kuori ja pese porkkanat ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Lisää kaalien sekaan. Sekoita pienemmässä astiassa majoneesikastike. Mittaa kaikki ainekset astiaan ja sekoita. Lisää tarvittaessa sokeria, jos maku on kitkerä, ja suolaa, jos sitä on liian vähän. Sekoita kaalin ja porkkanan joukkoon. Nosta jääkaappiin odottamaan tarjoilua. (Voit sekoittaa sekaan 1 nipun persiljaa silputtuna, jos siitä pidät, minä unohdin omani tällä kertaa kauppaan).
  4. Ota korkeareunainen uunipelti tai vastaava. Laita leivinpaperi pohjalle ja reunoille. Jaa taikina 28 yhtä suureen osaan, pyöritä osat sämpylöiksi ja asettele tasaisesti leivinpaperin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota kuuman uunin päällä 20 min. Tarkoitus on, että sämpylät kohotessaan painuvat toisiinsa vasten ja muodostavat yhden ison leivän, josta saa helposti murrettua yksittäisiä sämpylöitä. Sämpylät pysyvät näin kosteampina kuin leivottaessa ja kohotettaessa yksittäin.
  5. Valmista pehmopalojen kohotessa BBQ-soosi. Kuori liemen pinnalta rasva pois ja mittaa 4 dl lientä kattilaan yhdessä muiden aineiden kanssa. Jos liemi on kuumaa kädelle, lisää maissitärkkelys sekoitettuna pieneen määrään vettä jatkuvasti hämmentäen. Kiehauta ja anna kiehua 5 min ajan. Ota syrjään ja anna jäähtyä.
  6. Nosta uunin lämpötila +175C. Ota liha pois uunista. Anna sen vetäytyä 15 min ajan. Voitele sillä aikaa pehmopalat ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista +175C uunissa 30 min ajan.
  7. Revi liha ja sekoita siihen ½ BBQ-soosista. Nosta pöydälle coleslaw, nyhtöpossu, loppu BBQ-kastike ja uunituoreet sämpylät. Jokainen voi koota mieleisensä leivän. Juomaksi vesi, ginger ale tai IPA-olut. Lapsille käy rasvaton maito.
  8. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s