Leipä porkkanasta

Minulla oli lähes kolme kiloa porkkanoita menossa vanhaksi jääkaapissa ja vasta aloitettu herkkulakko menossa. Mihin ihmeeseen saisin uppoamaan niin paljon porkkanaa? Ei tehnyt mieli raastetta, eikä porkkana-appelsiinikeittoa. Selasin pinterestiä ja googlailin reseptejä. Ei tehnyt mieli muskottipähkinällä maustettua leipää porkkanasta, ei porkkanamuffinsseja herkkulakon vuoksi. Sitten muistin punajuurileivän. Miksei voisi tehdä hiivaleipää käyttäen porkkanaa nesteenä? Siispä tuumasta toimeen. Soseutin 500 grammaa kuorittuja ja pestyjä porkkanoita tehosekoittimellani veden kanssa sileäksi soseeksi. Sekoitin siihen pussillisen kuivahiivaa, vähän suolaa, ripauksen psylliuminkuorta ja ksantaania ja sitten puolet ja puolet puolikarkeaa ja hienoa spelttijauhoa. Kohotin leivän kahdesti ja paistoin sen kattilassa kuumassa uunissa, kuten ranskalainen pataleipä. Ja voi ihanuus! Ihanan ilmava, kovakuorinen ja kaunis leipä!

Kokeilin sen jälkeen puolikarkeita ja karkeita jauhoja. Lopputulos oli syötävä, mutta rakenne ei ollut hyvä. Sitten kokeilin vuokaleipänä hienoista ja puolikarkeista jauhoista tehtyä porkkanaleipätaikinaa, no, söihän sitäkin, mutta ei läheskään niin hyvää, kuin ensimmäinen versio. Tein toisen version samalla hieno-puolikarkea spelttijauhosuhteella pataleipänä ja taas, voi että, miten ihana leipä! Siihen testailuun upposikin sitten se kaksi kiloa porkkanoita, miten kätevää.

Tähän leipään menee leiväksi lyhyt aika – neljä tuntia. Itse taikinan teet kymmenessä minuutissa, mutta kohottamiset vievät yhteensä kolme tuntia ja paisto tunnin. Tuoksuva, kauniinkeltainen leipä pysyy sisältä kosteana seuraavankin päivän. Tässä on paljon kuitua porkkanasosenesteen vuoksi ja hyvin vähän rasvaa, sillä sitä lisätään vain kattilan pohjalle parin ruokalusikallista ennen paistoa.

Hiivaleipä porkkanasta

(maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, vegaaninen, sisältää speltin vuoksi gluteenia)

(1 limppu – aktiivinen aika 10 min – passiivinen 4h)

500g porkkanaa

2 dl vettä

1 pss kuivahiivaa (11g)

1tl suolaa

1tl ksantaania

1tl psylliumia

3 dl puolikarkeita spelttijauhoja (sunspelt)

3dl hienoja spelttijauhoja (sunspelt)

2 rkl oliiviöljyä

paistonkestävä kattila (esimerkiksi valurautakattila)

  1. Kuori ja pese porkkanat. Kuutioi porkkana ja kaada blenderikulhoon yhdessä veden kanssa. Aja sileäksi (tämä onnistuu myös sauvasekoittimella, kokeilin). Kaada porkkanasose leivontakulhoon, lisää öljyä lukuunottamatta muut aineet ja sekoita sähkövatkaimen kierrepäillä taikina sekaisin, muodostuu pallo. Anna kohota peitettynä 1h30min ajan.
  2. Muotoile runsaasti jauhotetulla alustalla taikinasta leipä. Ripottele pinnalle runsaasti jauhoja ja viillä halutessasi terävällä veitsellä kaksi viiltoa leivän pintaan. Peinä leivontakulholla ja anna kohota 1 tunti. Laita uuni lämpenemään +250C ja laita kattila kansineen samalla uuniin kuumenemaan.
  3. Uunin lämmittyä ota kattila uunista, lorauta öljy pohjalle ja nosta leipä kattilaan. Sulje kansi ja nosta kattila uuniin. Laske uunin lämpö +225C ja paista leipää kattilan kansi kiinni 30 min ajan. Laske sitten uunin lämpö +175C ja paista 15min ajan. Lopuksi ota kansi pois ja paista leipää ilman kantta 15min ajan.
  4. Ota leipä uunista (voit testata kypsyyttä tikulla, jos tikkuun tarttuu taikinaa, palauta uuniin vielä 5-10min ajaksi). Anna jäähtyä ritilän päällä. Leikkaa viipaleita ja nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s