Karjalan paisti

Perinteisiä ruokia on mukava tehdä. Ei tarvitse lukea reseptiä, kun muistaa sen ulkoa. Ei tarvitse kaupassa miettiä, että mitä siihen tulikaan, kun se on ihan selkäytimessä. Karjalanpaistia syötiin meillä kotona, kun olin lapsi, lähes joka lauantai tai sunnuntai. Siksi olinkin yllättynyt, kun se mieheni lapsuudenkodissa on juhlaruokaa, jota tarjotaan joulupöydässä. Tässäkin ruoassa parasta on liemi. Pitkä haudutus takaa herkullisen, täyden maun liemeen ja oikein murean lankalihan liemen sekaan.

Vaihtelen karjalanpaistin juureksia silloin tällöin saadakseni hieman eri makuja liemeen, mutta useimmiten kaksi pysyy – porkkana ja sipuli. Lihan taas ostan valmiiksi kuutioituna karjalanpaistilihana, kun olen niin laiska, etten lihakirves kädessä jaksaisi lähteä jäistä possunkuvetta ruoka-aittaan hakkaamaan, kuten isänäiti kuulemma teki vielä ennen minun syntymääni.

Lisäkkeeksi voi tarjoilla karjalanpiirakoita, salaattia, keitettyjä perunoita kuorilla tai ilman. Herkullisin lisäke on minusta vaalea (itse tekemäni) leipä, johon imeytän liemen ja jonka syön sitten haarukalla ja veitsellä. Ihan parasta, helppoa yksinkertaista ja todella maukasta.

Karjalanpaisti

(maidoton, munaton, gluteeniton)

(4:lle – aktiivinen aika 10 min – passiivinen aika 5 tuntia)

700 g naudan ja sianlihaa kuutioina

2 pientä keltasipulia

3 pientä porkkanaa

½ purjo (se vaalea osa)

2 varsisellerinvartta

10 maustepippuria

1l kiehuvaa vettä

1 tl suolaa

3 laakerinlehteä

1 rkl rypsiöljyä

 

  1. Laita uuni lämpiämään +100 C. Paista valurautapannussa lihoihin kunnon paistopinta rypsiöljyssä. Kuori ja paloittele sipulit (4 lohkoa/sipuli) ja porkkanat (isoja nappeja), pese ja paloittele selleri (porkkananappien kokoisia paloja) ja purjo (porkkananappien kokoisia renkaita). Lisää pannuun ja paista niihinkin väriä. Kiehauta vesi ja kaada lihojen ja kasvisten päälle. Lisää suola, pippurit ja laakerinlehdet. Laita valurautapannuuun kansi päälle.
  2. Paista +100C uunissa 4-5 tuntia, kunnes liha on ylikypsää ja hajoaa helposti. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s