Jaepche

Tekeekö mielesi uutena vuotena jotain uutta? Jaepche on ihana, gluteeniton ja ruokaisa korealainen nuudelisalaatti. Kaikista Etelä-Koreassa nauttimistani ruoista parasta oli Kijong-vaihtarikaverin äidin laittama Jaepche-salaatti. Minulta vaati pari vuotta saada maut kohdalleen, sillä Etelä-Koreasta ostamani keittokirja teki kyseisen salaatin niin monimutkaisesti, etten millään jaksanut seurata ohjetta tarkkaan ja oion, ja arvaatte varmaan, kuinka siinä sitten kävi. Ei hyvin. Sitten löysin tämän nettisivun http://www.maangchi.com/ ja voi että! Ihania korealaisia reseptejä ja paljon yksinkertaisemmin kirjoitettuna kuin ostamassani kirjassa.

Hänen reseptiään ei tarvitse juuri oikoa. Paitsi toki vähän, sillä kuivattuja shiitakesieniä on saatavilla vain postimyynnin kautta (tai ehkä keskustan ostoskeskuksen etnisessä kaupassa olisi valikoima muuttunut, täytyykin käydä katsomassa), joten korvasin sekä shiitakesienet että herkkusienet kuningasosterivinokkaalla. Jos pakkasestasi löytyy lampaankääpää, niin se käy tähän reseptiin kuin nenä päähän. Kuningasosterivinokkaita on tullut oman Prisman hyllyyn, mutta jos sinun kaupassasi ei sitä löydy, voi sen korvata herkkusienillä tai tuoreilla shiitakesienillä. Lihaksi käytin tällä kertaa pakkasessa odotellutta nyhtöpossua, sillä pihi emäntä, eikä joulukinkkua enää ollut jäljellä. Jos haluat vegaaniversion, korvaa liha soijasuikaleilla, jotka keittämisen jälkeen marinoit, kuten ohjeessa marinoidaan sienet ja liha, ja paistetaan kuumalla pannulla ennen salaattiin lisäämistä. Jätä silloin myös kananmuna pois. Olen tehnyt perheelle vegaaniversiotakin ja se on maistunut yhtä hyvin kuin lihaa ja kanamunaa sisältävä versio. Valkuaisen olen yleensä paistanut pannulla ja viipaloinut lapsille ruoanodottelunaposteltavaksi.

Korealaisessa versiossa lasinuudelina käytetään bataattinuudeleita, joita ei täällä saa mistään, olen korvannut ne useimmiten mungpapunuudeleilla, joita saa edullisesti lähimmästä Prismasta nuudelihyllystä tai sitten Tokyokanista tilaamillani perunavermiselleillä (http://www.tokyokanshop.fi/). Myös ohuita riisinuudeleita voi käyttää, mutta ne eivät ime kastiketta samoin, kuin nuo aiemmin mainitsemani versiot, joten salaatista tulee vetisempi. Kaikki kasviksen kypsennetään erikseen, siten ne voi kypsentää juuri oikeaan rapeusasteeseen. Lopuksi ainekset yhdistetään isossa astiassa yhdeksi maukkaaksi, ruokaisaksi salaatiksi.

Seesaminsiemenöljy on mauste, jonka käytössä pitää olla tarkka. Jos sitä on liikaa, muuttuu ruoka kitkerän makuiseksi, sen vuoksi kasvikset kypsennetään rypsiöljyssä.

Valkosipulia, gluteenitota soijaa, seesaminsiemenöljyä ja seesaminsiemeniä löytyy minulta aina kaapista, sillä pidän niiden mausta. Gluteeniton soija löytyy soijahyllystä, pitää vain etsiä vähän ja siemenhyllystä löytyy seesaminsiemenet, etnisestä hyllystä seesaminsiemenöljy. Oman tällä hetkellä käytössä olevan seesaminsiemenöljyn toi minulle tuliaisiksi mieheni työkaveri Etelä-Korean pikareissultaan. Olin antanut heille ostoslistan, että mitä kaikkea tarvitsee tuoda, ja se olikin ollut kuulemma matkan hauskinta antia – seikkailla ostoslistan kanssa korealaisessa supermarketissa. Kiitos vaan teille, kimchin söimme heti!

Allergiatuotemerkintä mungpapunuudelien ja perunanuudelien vuoksi.

Jaepche eli korealainen lasinuudelisalaatti

(munaton, maidoton, gluteeniton, pähkinätön, muutamilla muutoksilla vegaaninen ks. teksti)

(1 vuoallinen – pääruokana 4:lle – aktiivinen aika 1h)

120g naudan ulkofilettä TAI 120g kypsää nyhtöpossua TAI 1 dl soijasuikaleita+allergikollesi sopiva kasvisliemikuutio+vettä

1 paketti kuningasosterivinokkaita (150g) TAI 150g shiitakesieniä TAI 150g herkkusieniä

120g pakastepinaattia (tai 1 rasia tuoretta babypinaattia)

2 valkosipulinkynttä

3 rkl gluteenitonta soijaa

2 pakettia mungpapunuudeleita (200g) TAI 200 g perunavermiselliä

vettä nuudelien ja pinaattien keittoon

4 tl seesaminsiemenöljyä

1rkl sokeria

3rkl rypsiöljyä

1 rkl kuorittuja, paahdettuja seesaminsiemeniä

1 porkkana

1 pienen purjon vihreä osa

1 keltasipuli

1 punainen suippopaprika

1 kananmunankeltuainen

½ tl mustapippuria

suolaa

  1. Suikaloi naudanliha ohuiksi suikaleiksi ja laita syvään kulhoon TAI laita nyhtöpossu syvään kulhoon TAI keitä soijasuikaleet, valuta ja laita syvään kulhoon. Puhdista kuninkasosterivinokkaat ja viipaloi ne vähän juliennetikkuja paksummiksi tikuiksi. Laita kulhoon lihan päälle. Mittaa 1 rkl gluteenitonta soijaa, raasta 1 valkosipulinkynsi ja mittaa 1 tl seesaminsiemenöljyä samaan astiaan. Sekoita ja peitä kannella. Jätä sivuun marinoitumaan siksi aikaa, kun valmistat kaiken muun.
  2. Pese paprika, tee siitä juliennetikkuja ja laita omaan astiaansa odottamaan paistamista. Kuori ja pese porkkana, tee siitä juliennetikkuja, laita omaan astiaansa odottamaan paistamista. Pese huolellisesti purjo, viipaloi juliennetikuiksi ja laita omaan astiaansa odottamaan paistamista. Kuori keltasipuli, puolita pituussuunnassa ja viipaloi sitten poikittaissuunnassa (teet puolikkaita sipulirenkaita) nämä voit laittaa purjon kanssa samaan astiaan.
  3. Keitä 1 l vettä. Ryöppää 1-2 min ajan pinaattia siinä. Nosta reikäkauhalla valumaan siivilään ja laita samaan kiehuvaan veteen mungpapunuudelit/perunanuudelit/bataattinuudelit ja kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele pinaatti, puristele ylimääräinen vesi siitä pois ja laita isoon kulhoon, saksi ruoanlaittosaksilla pinaattia pienemmäksi. Mittaa pinaatin päälle 1 rkl soijakastiketta, 1 tl seesaminsiemenöljyä ja raasta 1 kuorittu valkosipulinkynsi päälle. Huuhtele ja valuta nuudelit, leikkaa pienemmiksi keittiösaksilla ja kaada pinaatin ja mausteiden päälle. Sekoita ja jätä odottamaan.
  4. Erottele keltuainen valkuaisesta. Vatkaa keltuaisen rakenne rikki ja lisää hyppysellinen suolaa. Laita paistinpannulle 1tl rypsiöljyä ja paista keltuainen siinä molemmin puolin. Siirrä leikkuulaudalle ja viipaloi ohuiksi tikuiksi. (Jätä tämä tekemättä, jos haluat vegaanisen annoksen)
  5. Kuumenna 2 tl rypsiöljyä paistinpannulla ja paista porkkanatikut siinä, mausta hyppysellisellä suolaa. Sekoita koko ajan, etteivät porkkanat pala. Paista 3-4 min, kunnes tikut ovat al dente. Kaada nuudelien ja pinaatin päälle kulhoon.
  6. Kuumenna taas 2 tl rypsiöljyä ja paista paprikatikkuja 2-3 min, kaada porkkatikkujen päälle.
  7. Kuumenna taas 2 tl rypsiöljyä ja paista sipuleita ja hyppysellistä suolaa 4-5 min, koko ajan sekoittaen, kunnes keltasipuli on kypsää. Kaada kulhoon muiden aineiden päälle.
  8. Kuumenna 2 tl rypsiöljyä, kaada lihat/soijasuikaleet ja sienitikut marinadeineen pannulle. Paista koko ajan sekoittaen, kunnes sienet ja liha ovat kypsiä n. 10 min ajan. Kaada sitten muiden aineiden päälle astiaan.
  9. Sekoita käsin tai kahdella isolla puukauhalla ainekset tasaiseksi. Kaada 1 rkl gluteenitonta soijaa, 1 rkl sokeria, 1 rkl seesaminsiemeniä, ½tl rouhittua mustapippuria ja 2 tl seesaminsiemenöljyä kaiken päälle ja lisää myös kananmunakeltuaissuikaleet, sekoita.
  10. Nosta tarjolle pöytään. Nauti! Yleensä tarjoan kaverina purkki-kimchiä. Kotitekoinen kimchini alkaa muuten lähestyä oikeaa, voinen kohta postata sen reseptin.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s