Monkey bread

Tämä on koko perheen suosikkileipä. Vai voiko tätä tahmeanmakealla kanelikaramellikastikkeella kuorrutettua leipää enää leiväksi sanoakaan? Tämä katoaa aina alle vuorokaudessa vuoasta. Liitän itse tämän jouluun ja loppusyksyyn vahvan kanelinmaun vuoksi. Voi tätä ympäri vuottakin tehdä, mutta meillä aika usein tämä löytyy pöydästä loppuvuodesta varmaankin minun makutottumusteni vuoksi.

Alkuperäisissä resepteissä käytetään aika usein voitaikinatyyppistä ratkaisua taikinana, mutta minusta se on liian raskas yhdessä kaiken tuon makeuden kanssa. Keveämpi ja ilmavampi tämä minun versioni on. Ja se on helppo tehdä leivänleivontapäivänä: tuplaan vain normipaahtoleipätaikinareseptin (jätän ohrarouheen pois ja lisään pikkuisen sokerin määrää) ja käytän sitten puolet tähän ja puolet tavalliseen paahtoleipään (tai pieneen pehmopalalevyyn).

Jos haluat oikein ooeygooey-kokemuksen todelliseen jenkkityyliin, niin tuplaa kuorrutuksen määrä. Minusta tämä on puolikkaalla kuorrutteen määrällä ihan riittävän makea. Nimi varmaan tulee siitä, että tämä on sotkuista syötävää tahmean kuorrutteen vuoksi. Ja varmaan myös siitä, että tämä syödään käsin, sillä paistotapansa vuoksi palat irtovat toisistaan helposti, kuten pehmopalasämpylöissäkin.

Monkey bread

(maidoton)

(1 isossa kuivakakkuvuoassa paistettu leipä – aktiivinen aika 20 min – passiivinen aika kohotus 1h + jälkikohotus 20min + paisto 30 min + jäähdytys 20 min)

paahtoleipätaikina

Kiisseliin:

33g puolikarkeita spelttijauhoja (Sunspelt)

160 g vettä

Taikinaan:

540g hienoja spelttijauhoja (Sunspelt)

40g ruskeaa sokeria

11g kuivahiivaa

8g suolaa

54 g soijakermaa (ruoalaitto, Alpro)

60g soijamaitoa (maustamaton, Alpron punaisella etiketillä varustettu purkki)

86 g kananmunaa (vähän alle 2 pientä munaa)

50g rypsiöljyä

 

kuorrutus

1 dl kidesokeria

2 tl jauhettua kanelia

1 dl tummansinistä keijua

 

  1. Valmista leipätaikina. Yhdistä taikinan kuivat aineet ja mittaa päälle soijamaito, soijakerma ja kananmuna. Mittaa kiisselin ainekset kattilaan ja koko ajan vispilällä sekoittaen kuumenna, kunnes lämpötila on 60C tai kiisseli alkaa saeta. Nosta kiisseli levyltä ja kaada kuivien ainesten joukkoon. Vatkaa kierrevatkaimella tasaiseksi taikinapalloksi. Lisää rypsiöljy ja vatkaa se kierrevatkaimilla taikinapalloon. Laita kansi leivontakulhon päälle ja anna kohota kaksinkertaiseksi 1 h ajan. Jos haluat nopeuttaa kohoamista, laita taikinakulho lämminvesihauteeseen +50 C (eli lasket tiskialtaaseen kädenlämpöä vähän kuumempaa vettä noin kämmenenleveyden verran).
  2. Taikinan kohottua yhdistä sokeri ja kaneli pienemmässä leivontakulhossa. Laita uuni lämpiämään + 175 C. Jos käytät tavallista kuivakakkuvuokaa, voitele se ja jauhota spelttijauhoilla. Itse käytän silikonista vuokaa. Leikkaa taikina 16 osaan, pyörittele paloista palloja. Laita pallot yksitellen kanelisokeriseokseen, pyörittele, kunnes pallo on peitossa ja nosta sitten kuivakakkuvuokaan. Toista, kunnes kaikki pallot ovat kuivakakkuvuoassa. Lisää sitten jäljelle jääneeseen kanelisokeriin 1 dl maidotonta keijua ja sekoita tasaiseksi massaksi. Kohota leipää peitettynä kannella 20 min ajan. Nostele sitten ennen uuniin laittoa rasvasokerikaneliseos nokareina leivän päälle. Paista +175 C 30 min ajan.
  3. Ota uunista, anna jäähtyä n. 20min vuoassaan ja kumoa sitten tarjoilulautaselle. Kanelikaramellikastiketta voi valua lautaselle, joten valitse tarjoiluastia, jossa on vähän reunaa. Vedä palanen sormin irti leivästä ja nauti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s