Piparit

Mikä on sen jouluisempaa kuin piparkakkutaikinan tuoksu keittiössä? Jos et ole jouluihminen, niin pahoitteluni, tämänkertainen postaus ei ole sinua varten. Piparit onnistuvat mausteidensa takia oivallisesti monenlaisita jauhoista ja ilman kananmunaa sekä maitotuotteita helposti. Nämä gluteenittomat, maidottomat ja munattomat piparit ovat hyvänmakuisia ja rapeita. Soodaa niissä on varsin paljon, koska pidän oikein rapeista kekseistä, joten ei kannata millään pieniä yksityiskohtia sisältävillä muoteilla lähteä pipareita tekemään. Sydämet, tähdet ja ympyrät onnistuvat tästä taikinasta mainiosti, mutta muumipeikkomuotilla otetut piparit muuttuvait uunissa tunnistamattomiksi hahmon jalkojen ja käsien sulautuessa kiinni mahaan. Jos haluat tehdä muumipipareita, etsi toinen resepti tai koeta vähentää soodan määrää 1-2 tl:lla.

Tästä taikinasta tekemästäni piparkakkutalosta tuli vino, koska sulatettu sokeri sai seinät taipumaan, mutta onpahan itse tehdyn näköinen. Hauska uusi tapa koristella piparit on käyttää keksileimasinta kuumaan pipariin heti uunista tulon jälkeen, kuten kuvan pipareille on tehty.

Minulla on aina pakastimessa tuoreena pakastettua inkivääriä n. 5g palasina kiinalaisia ja korealaisia ruokia ajatellen. Voit korvata ohjeen määrän raastettua pakasteinkivääriä 2 tl jauhettua inkivääriä.

Omassa gluteenittomassa keksijauhosekoituksessani on 500g kohden 20g hienoja tattarijauhoja, 140 g durrajauhoja, 100g teff-jauhoja ja loput 240g maissitärkkelystä. Tällä sekoituksella kekseistä tulee rapeita ja hyvänmakuisia, toisin kuin pelkällä tattarilla (maistuu blinille) tai pelkällä maissitärkkelyksellä (maistuu maissille). Jos siedät munaa ja gluteenia/vehnää, voit korvata jauhot samalla määrällä puolikarkeita vehnäjauhoja, jättää ksantaanin ja psylliumin pois ja lisätä yhden kananmunan taikinaan. Jostain syystä spelttijauhoilla pipareista on kerta toisensa jälkeen tullut sitkeitä, siksi käytän pipareissa omaa gluteenitonta jauhoseostani.

Tämä muuten on siitä kiva piparitaikina, että sitä voi syödä raakana huoletta. Lasten kanssa leipominen on siis aika huoletonta ja hauskaa.

Piparkakkutaikina

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton, riisitön, kauraton)

(5 pellillistä tähti- ja sydänpipareita – aktiivinen aika edellisenä iltana 10 min – passiivinen aika 12 h – leivonta-aika 1-2h riippuen pipareiden koosta-uuni +200C paistoaika 5-8min/pelti)

210g tummaa siirappia (n.1½dl)

200g kidesokeria (n. 2½dl)

250g maidotonta margariinia

2 tl jauhettua kanelia

1 tl raastettua pakasteinkivääriä

2tl jauhettua neilikkaa

1 tl jauhettua pomeranssinkuorta

½tl jauhettua maustepippuria (n. 5 kokonaista ennen jauhamista)

3tl soodaa

1 rkl psylliumia

1 tl ksantaania

500 g gluteenitonta jauhoseosta (ks. teksti – oma seokseni sisältää tattaria, durraa, teffiä ja maissitärkkelystä)

  1. Kiehauta rasva, sokerit ja mausteet. Sekoita kuivat aineet tasaiseksi ja siivilöi kattilaan muiden aineiden sekaan. Sekoita tasaiseksi, jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja laita kylmään tekeytymään yön yli (vähintään 12h).
  2. Seuraavana päivänä laita uuni lämpenemään +200C. Taikina on kivikovaa, tarvitset veitsen sen leikkaamiseen. Jaa taikina neljään osaan, muokkaa yhdestä osasta leivinalustaa vasten vaivaten pallo, jonka kaulit gluteenitonta jauhoa (käytin itse teffiä) käyttäen mahdollisimman ohueksi levyksi, josta otat haluamallasi muotilla kuvioita. Laita leivinpaperin päälle uunipellille. Paista vain samanlaisia kuvioita samalla pellillä, näin ne kypsyvät yhtä aikaa. Paista +200C uunissa 5-8min ajan, kunnes piparit ovat kauniinruskeita. Nosta uunista ja anna jäähtyä pellillä ennen siirtämistä. Säilytä kannellisessa rasiassa. Toista, kunnes kaikki taikina on paistettu pipareiksi.
  3. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s