Viineripitko

Viimeksi postasin ton viineripitkon reseptin. Tässä vähän vähemmän ton-versio. Oikein herkullista ja alkuperäisen idean sain taas ihanalta ystävältäni, joka laittoi kuvan lukemastaan ruokalehdestä. Siinä oli vaniljapäärynäpullaviineripitko. Muokkasin reseptistä itselleni sopivan allergiaversion.

Olen tarjoillut tätä tänä syksynä lähes jokaiselle vieralle. Yksi pitko kuluu yhdellä kahvittelulla/iltateellä. Jos pitkoa jää, säilyy se jääkaapissa 4-5 päivää pehmeänä vaniljakreemin ansiosta.

Pidän itse eniten versiosta, jossa on vadelmahilloraita. Kastikkeet-merkintä vaniljakreemin takia.

Vaniljainen viineripitko hilloraidalla tai päärynäviipaleilla

(maidoton)

(1 pitko – uuni +175C – aktiivinen aika 30 min – passiivinen 1h – paistoaika 30min)

pohja

270g puolikarkeita spelttijauhoja

1pss kuivahiivaa

60g sokeria

8g kardemummaa

1 pieni muna

57g soijamaitoa (alpron punainen, makeuttamaton)

100g rypsiöljyä

kiisseliin

15g spelttijauhoja

80g vettä

vaniljakreemi

11/4 dl soijamaitoa

1 muna

3 rkl sokeria

2 rkl maissitärkkelystä

2 tl vaniljasokeria

25g maidotonta margariinia

kreemin päälle

2 rkl vadelmahilloa (paistonkestävä) tai 1 kypsä Conference päärynä viipaleina

voiteluun ja koristeluun

munaa

2 rkl raesokeria

 

  1. Valmista pohja. Yhdistä kuivat aineet, lisää muna ja soijamaito joukkoon ja jätä odottamaan siksi aikaa, että valmistat kiisselin. Mittaa pieneen kattilaan vesi ja spelttijauhot, kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kiisselöitymään (tai mittaa lämpötilää jatkuvasti, kun lämpötila on +60C, ota pois hellalta) ja kaada kuivien aineiden päälle. Vatkaa sähkövatkaimen kierrepäillä yhtenäiseksi taikinapalloksi, lisää rypsiöljy ja jatka vatkaamista, kunnes öljy on vaivautunut taikinaan. Peitä kannella ja jätä nousemaan tunnin ajaksi.
  2. Valmista kohoamisen aikana vaniljakreemi. Pese käyttämäsi pieni kattila ja mittaa siihen soijamaito, muna, sokeri ja maissitärkkelys. Tee kylmävesihaude valmiiksi (itse käytän pesuallasta, johon lasken hanasta mahdollisimman kylmää vettä n. kämmenenleveyden verran). Kuumenna seosta jatkuvasti vatkaten ja kun se alkaa saeta, siirrä kylmävesihauteeseen ja vatkaa vaniljasokeri sekä jääkaappikylmä margariini joukkoon ja jatka vatkaamista, kunnes kreemi on huoneenlämpöistä (n.5min ajan).
  3. Laita uuni lämpenemään +175 C. Kauli pullataikina leivinpaperin päällä 18x 36 cm kokoiseksi levyksi. Käännä pohja niin, että kapeampi reuna on sinuun päin. Merkitse kapealle sivulle 6 cm välein kevyesti painaen merkit ylä- ja alareunaan ja piirrä kevyesti painaen vaikka veitsen kärjellä suora viiva ylä- ja alareunan merkkien väliin. Sen jälkeen leikkaa n. 2 cm paksuisia viipaleita leveämpien reunojen koko matkalle alkaen piirtämästäsi viivasta. Viipaleet jäävät kiinni 6 cm leveään ja 36 cm pitkään sileään osaan, jolle kohta kaadat valmistamasi kreemin.
  4. Levitä kreemi sileän osan päälle. Mittaa vadelmahillo pakastepussiin ja leikkaa pussiin reunaan reikä, josta pursotat paksun hilloraidan kreemin päälle ylhäältä alas TAI kuori päärynä, puolita se, poista siemenkota ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi, jotka asetat kreemin päälle.
  5. Taittele leikkaamasi 2cm levyiset, 6cm pituiset taikinasormet pareittain kreemin päälle. Peitä leivinliinalla ja anna kohota 20 min ajan. Voitele munalla ja ripottele päälle raesokeria. Paista +175C uunissa n. 30 min ajan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen nauttimista.
  6. Nauti!

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s