Ton viineripitko

Tein spelttipullasta eräänlaista viineripitkoa, jonka täytteeseen tuli maidotona vaniljakreemiä ja omenaviipaleita. Se oli todella hyvää, mutta mietin, että pitäisin siitä vielä enemmän vadelmahilloraidan kera.

Minulla on ollut tavoitteena silloin tällöin kehitellä neiti A:lle sopivia reseptejä. Edellinen resepti oli tattaripiirakat hirssitäytteellä ja nyt ajattelin ilahduttaa häntä makealla herkulla. Se on moniallergikon elämässä vaikeaa, herkuttelu nimittäin. Minusta lopputulos oli yllättävän hyvä, kun huomioi aineslistan lyhyyden. Lisäksi tämä on varsin näyttävä moniallergikkoleivonnaiseksi.

Tämä on maidoton, munaton, gluteeniton, riisitön, perunaton, soijaton, vegaaninen, kolesteroliton eli tonviineri. Varmasti jossain on joku pieni allergikkoparka, jolle edes tämä ei sovi, mutta aika monelle sopiva tämä leivonnainen on. Psylliumia ja ksantaania löydät leivontahyllystä, ne tekevät sitkon gluteenittomaan leivontaan. Maissijauhot voit korvata kaurajauhoilla, jos kaura sopii sinulle.

 

Ton viineri

(maidoton, munaton, gluteeniton, riisitön, kauraton, perunaton, pähkinätön, vegaaninen)

(1 pitko – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 25 min + jäähtyminen)

 

pohja

2 rkl psylliumia (20g)

1tl ksantaania (2g)

1dl vettä (100g)

3/4dl sokeria (60g)

1 pss kuivahiivaa (11g)

2 tl kardemummaa (5g)

1 dl hirssihiutaleita (60g)

2 dl maissijauhoja (110g)

¼ dl maissitärkkelystä (20g)

1dl hienoja tattarijauhoja (90g)

1dl  rypsiöljyä (100g)

2 rkl vaaleaa siirappia (45g)

kiisseliin

1rkl tattarijauhoja

¾ dl vettä

täyte

1 keskikokoinen, kypsä conference päärynä (130g)

1 dl vettä

2 rkl sokeria

1 rkl maissijauhoja

½ rkl maissitärkkelystä

1 tl ksantaania

2 rkl rypsiöljyä

2 tl vaniljasokeria

hilloraitaan/täytteeseen

1 rkl paistonkestävää vadelmamarmeladia TAI 1½ päärynä ohuina viipaleina

Voiteluun

1 rkl vettä

1 rkl vaaleaa siirappia

koristeeksi

2 rkl raesokeria

 

  1. Tee pohja. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita tasaiseksi. Valmista kiisseli, mittaa ainekset kattilaan, kuumenna jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kiinteytyä, ota hellalta ja kaada kuivien ainesten päälle. Lisää vesi ja rypsiöljy. Sekoita kierreterillä sähkövatkaimella, kunnes ainekset ovat sekaisin ja lisää sitten siirappi. Sekoita, kunnes taikina muodostaa pallon. Jatka vaivaamista hetken aikaa käsin.
  2. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja kauli se tattarijauhojen avulla n. 18x 36 cm kokoiseksi levyksi. Voit käsin tasoittaa reunat tasaisiksi. Käännä pohja niin, että kapeampi reuna on sinuun päin. Merkitse kapealle sivulle 6 cm välein kevyesti painaen merkit ylä- ja alareunaan ja piirrä kevyesti painaen vaikka veitsen kärjellä suora viiva ylä- ja alareunan merkkien väliin. Sen jälkeen leikkaa n. 2 cm paksuisia viipaleita leveämpien reunojen koko matkalle alkaen piirtämästäsi viivasta. Viipaleet jäävät kiinni 6 cm leveään ja 36 cm pitkään sileään osaan, jolle kohta kaadat valmistamasi kreemin. Laita leivinliina pohjan päälle ja anna sen kohota sen aikaa kun valmistat kreemin.
  3. Laita uuni lämpiämään +175C. Valmista kreemi. Kuori päärynä, paloittele se ja poista siemenkota. Laita yhdessä veden kanssa pieneen kattilaan ja soseuta sauvasekoittimen kanssa sileäksi soseeksi (voit korvata n. 2½ dl valmista, sokeroimatonta päärynäsosetta esim. Bonne). Lisää sokeri, maissijauhot ja maissitärkkelys. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seoksesta tulee paksu kiisseli. Ota pois hellalta, laita kylmään vesihauteeseen ja sekoita kreemiin rypsiöljy, ksantaani ja vaniljasokeri. Vatkaa, kunnes kreemi on kädenlämpöistä.
  4. Kaada kreemi valmistamasi pohjan päälle. Levitä. Kreemin pitää koostumukseltaan olla mämmin paksuista; se ei saa valua pohjalta pois. Laita pakastepussiin (tai jos sinulla on pursotuspussi, niin siihen, ja tyllaksi keskikokoinen täysin pyöreäaukkoinen versio) vadelmihillo. Tee reikä pussin kulmaan ja pursota yksi, paksu hilloviiva kreemin keskelle koko matkalle ylhäältä alas.
  5. Taittele leikkaamasi 2cm levyiset, 6cm pituiset taikinasormet pareittain kreemin päälle. Nipistä sormilla vastakkaisten taikinasormien päitä yhteen. Voitele vesisiirappiseoksella, ripottele pinnalle raesokeri ja paista n. 25 min +175C uunissa. Viimeiset 5 min voit paistaa kiertoilmalla, jos tonviineri ei ole saanut tarpeeksi väriä pintaanta.
  6. Anna jäähtyä hetki, leikkaa viipale ja nauti! Kreemitäyte on parasta jääkaappikylmänä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s