Neiti A:n piirakat

Minun teki mieli kehittää karjalanpiirakoista mahdollisimman ton-resepti, että myös pikkuneiti A saisi maistaa näitä herkkuja joulupöydässä. Tattarijauhotaikina osoittautui varsin haastelliseksi ja ksantaanin määrä on hurjan iso verrattuna jauhojen määrään. Näin kuitenkin taikina on kaulittavissa ja kestää myös rypytyksen hyvin, vaikkei kovakouraista painelua sitten kestäkään, vaan repeää. Jos allergirikkosi sietää riisiä, niin keitä ihmeessä riisipuuro hänen gluteenittomiin karjalanpiirakoihinsa, mutta neiti A on allerginen myös riisille, siksi hirssi.

Nämä piiraat on muuten nopeampi tehdä kuin peruskarjalanpiirakat johtuen tuosta hirssipuurosta, joka on valmista 5 minuutissa siitä, kun vesi alkaa kiehua (vertaa riisipuuro yli 1h + jäähdytys). Toki myös pieni annoskoko (15 kpl) selittää sitä, miksi nämä on nopea tehdä.

Minusta nämä ovat hyviä maidottoman levitteen ja meetwurstin kanssa. Vanhempi tytär söi myös hyvällä halulla, nuorempi tytär söi taas vain sen meetwurstin (joka päätyi mäyhättynä minun tuolilleni, kun kävin hakemassa lisää maitoa lapsille, kiitosta vaan). Mies sanoi, että hirssi maistuu läpi, ja se nyt ei ole mikään ihme, kun hirssipuuro oli täytteenä. Söi hänkin niitä miellään, että ei kai se hirssi sitten liikaa maistunut läpi. Pohjaa hän luuli ruispohjaksi, että aika hyvin onnistuin kuoritaikinan kanssa loppujen lopuksi.

Neiti A:n karjalanpiirakat

(maidoton, soijaton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegaaninen)

(15-18 kpl – aktiivinen aika 45 min – passiivinen 15 min)

puuro

5 dl vettä

2 dl hirssihiutaleita

½tl suolaa

4 rkl rypsiöljyä

kuoritaikina

1 dl vettä

½ tl suolaa

2,5 dl erittäin hienoja tattarijauhoja

1 tl ksantaania

kostuke

2,5 dl vettä

4rkl rypsiöljyä

  1. Valmista puuro. Kiehauta vesi ja lisää siihen hirssihiutaleet. Keitä 5 min välillä sekoitellen ja mausta suolalla sekä rypsiöljyllä. Aseta sivuun odottamaan piirakoiden täyttämistä.
  2. Valmista kuoritaikina. Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää vesi ja sekoita ensin sormin vettä jauhoihin, sitten alusta palloksi.
  3. Laita uuni lämpiämään +250 C kiertoilmalle (tai +275C jos ei ole kiertoilmauunia). Leivo kuoritaikinasta pitkä pötkylä ja jaa se 15-18 osaan. Ota 5 palaa ja laita loput palat ylösalaisin käännetyn leivontakulhon alle, etteivät ne kuivu. Pyöritä 5 palasta 5 palloa. Litistä tattarijauhoon yksi pallo ja jauhota syntyneen levyn toinenkin puoli. Kauli pulikalla ohueksi levyksi.
  4. Ota hirssipuurosta veteen kastetulla lusikalla vajaa ruokalusikallinen puuroa, paina litteämmäksi. Laita lusikka takaisin veteen ja jätä odottamaan seuraavaa piirakkaa. Nosta taikinan oikea ja vasen reuna puuron päälle ja ala rypyttää kolme ensimmäistä sormeasi avuksi käyttäen itsestäsi poispäin piirakkaa. Taita sitten avoimet päät keskelle päin. Nosta valmis piirakka odottamaan paistamista uunipellille. Tee samoin lopuille piirakoille. Voit tehdä sarjatyöt 5 sarjoissa, kuori ei ennätä siinä ajassa kuivua liikaa.
  5. Paista +250C uunissa kiertoilmalla 12-15 min. Valmista sillä aikaa kostutusvesi. Sekoita vesi ja rypsiöljy kattilassa. Kun olet ottanut piirakat uunista, upota jokainen piirakka vuorotellen vesiöljyseokseen ja lado leivinpaperilla vuorattuun kulhoon päällekäin. Peitä lopuksi kannella ja anna pehmetä vähintään 15 min ajan.
  6. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s