Pastaa ja savulohta

Luin tämän luottoarkiruoan reseptin joskus vuosia sitten anopin antamasta rakkausrunokirjasta. Silloin siihen laitettiin valkoviiniä, kermaa, tilliä, kalaliemikuutio ja paprikaa kylmäsavulohen kumppaniksi. Afroditen kalapasta tai jotain vastaavaa oli ruoan nimi. Hauska juttu, löytää luottoruokaresepti runokirjasta. Luottoruokaresepti on allergioiden vuoksi vuosien varrella muuttanut ulkomuotoaan, mutta yksi tekijä on säilynyt: kylmäsavulohi. Hapokkuus tulee nykyään tomaateista, sillä valkoviini muuttuu meidän taloudessa pienimmästä hanapakkauksesta huolimatta aina etikaksi ja kerma on vaihtunut cashewpähkinöihin, sillä soijakerma on hyi yäk tässä myös äidin mielestä ja kookoskermalla ollaan vaan ihan metsässä ja seuraavalla paikkakunnalla makumaailman suhteen.

Kylmäsavulohipasta uppoaa yllättäen myös perheen nuorimpaan jäseneen, kun taas vanhempi neitokainen ei siitä juuri välitä. Häntä ajatellen olin alunperin aikonut pyöräyttää kylmäsavulohen kurkunpalan ja wasabin kanssa makisushin sisään ja loput ohuina viipaleina nigirin päälle, mutta taas kerran tuli yllättävä sairaalakäynti väliin ja suunnitelmat eivät toteutuneet. Niinpä kala olisi mennyt heti sairaalasta kotiutumista seuraavana päivänä vanhaksi, ja kaikkihan tietävät, miltä vanha kala maistuu (vaikka se olisikin kylmäsavustettua). Tämä kylmäsavulohiruoka käy myös raskaana olevalle, vaikka lohi olisikin vakuumipakattu (listeriariski), sillä lohi kuumennetaan pannulla kastikkeessa ennen tarjoilua. Kalan suutuntumasta tulee varsin metka. Olen käyttänyt muuten kylmäsavulohta myös pizzan täytteenä, se toimii siinä oivallisesti!

Kylmäsavulohipasta

(maidoton, munaton, gluteeniton ja soijaton)

(4:lle – aktiivinen aika 15min)

pasta

280g maissispagettia (munatonta ja soijatonta)

2-3 litraa vettä

1 rkl suolaa

kastike

500g kylmäsavustettua lohta (osta mielellään ruodotonta ja nahatonta)

1 nippu basilikaa

1 nippu ruohosipulia

1 valkosipulinkynsi

2 isoa tomaattia

1 keltasipuli

½ dl oliiviöljyä

2 kourallista cashewpähkinöitä

  1. Laita vesi kiehumaan isoon kattilaan, lisää suola ja heti veden kiehuessa spagetti. Keitä1 min vähemmän kuin pakkauksen ohjeen mukaan.
  2. Pastan kiehuessa paahda cashewpähkinät kuumassa paistinkasarissa. Sekoita koko ajan. Kun pähkinät ovat saaneet vähän väriä ja tuoksuvat hyvälle, siirrä lautaselle odottamaan. Laske lämpö miedolle, lisää 1 rkl oliiviöljyä.
  3. Kuori sipuli ja valkosipuli ja hienonna ne. Lisää kuumaan kasariin sipulit, sekoittele ja sitten anna hautua kannen alla sen aikaa, että peset tomaatit, puolitat ne ja poistat kovan valkoisen kannan ja kuutioit ne. Lisää tomaatit pannulle lopun öljyn kanssa. Peitä kannella ja anna kiehua sen aikaa, kun pasta vielä kiehuu. Pese ja hienonna yrtit, jätä odottamaan. Kuutioi lohi.
  4. Lisää paistinkasariin kuutioitu lohi ja 1-2 dl pastan keitinvettä. Kiehauta. Valuta pasta ja lisää kastikkeen joukkoon. Lisää yrtit ja pähkinät kasariin ja sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa (jos tuima) tai sokeria (jos karvas).
  5. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s