Tiramisu

Vai miksi kutsuisi jälkiruokaa, joka ei ole nähnytkään mascarponea, keltuaisia tai tiramisukeksejä? Vaihtoehto tiramisulle? Ruokarajoitteisen tiramisu? Tonmisu? Toki ton-päätettä minusta ei pelkästään gluteeniton ja maidoton vaihtoehto ansaitse. Schärin gluteenittomat savoiardi-keksit kun sisältävät munaa. Pähkinätön tämä kyllä on, mutta soijaa tulee sekä vaahdon että soijarahkan muodossa. Perinteinen kananmunavaahto tuntui lähinnä kohtalon ivaamiselta – minun sairastamisfrekvenssillä saisin varmasti salmonellan (vaikkei sitä kananmunista olekaan Suomessa 80-luvun jälkeen löydetty, mutta mitätön riski on olemassa).

Tämä on taas niitä jälkiruokia, jolla päästän itseni helpolla. Gluteenittomia savoiardi-keksejä löytyy ainakin meidän pikkukaupungissamme paikallisen Citymarketin gluteenittomasta keksihyllystä. Soijarahka ja soijavispi ovat hyllytavaraa. Kahvin keittää kone ja konjakki (niin, syntinen minä en viitsinyt panostaa marsalaviiniin!) löytyy pullosta kaapista. Kokoaminen kannattaa tehdä vähintään kahtatoista tuntia aiemmin, sillä gluteenittomat keksit pehmenevät paaaaljon hitaammin kuin normaalit savoiardi-keksit.

Yllätyksenä minulle tuli, kun tein tätä kaverin juhlissa itselleni herkuksi muiden herkutellessa kaupan valmisherkuilla, että on olemassa ihmisiä, jotka eivät pidä mascarponesta! Minä söisin sitä lusikalla jos voisin. Niin ne ovat erilaisia, maut. Ja aihe on siitä ihana, että kaikki ovat makuasioissa oikeassa. Konfrontaatiokammoisen lempipuheenaihe numero yksi onkin ruoka. Ehkä se kertoo minusta ihmisenä jotakin.

Jos haluat kaksikerroksisen jälkiruoan, osta kaksi pakettia ja tuplaa kaikki muutkin, silloin jälkiruoka riittää kahdeksalle – tai etsi pienempi, neliönmuotoinen astia (meillä ei ollut).

Allergiatuote-merkintä Savoiardi-keksien vuoksi.

 

Vähän riisuttu 1-kerroksinen tiramisu

(maidoton, gluteeniton, pähkinätön)

(4:lle – 16x37cm Teema tarjoiluvuoallinen – aktiivinen aika 20 min – passiivinen aika 12h jos tykkäät pehmeistä kekseistä ja 4h jos tykkäät, että kekseissä on purutuntumaa jäljellä)

pohja

1 pkt eli 150g Schärin gluteenittomia savoiardikeksejä

1½ dl espressoa (tai vahvaa suodatinkahvia)

3 rkl konjakkia (tai marsalaviiniä tai sherryä tai madeiraa)

2 rkl ruokokidesokeria

Täyte

1 prk soijavispiä

200g go on soijarahkaa

3/4dl ruokokidesokeria

pinnalle

2rkl tummaa kaakaojauhetta

  1. Keitä kahvi. Mittaa laakeapohjaiseen, reunalliseen astiaan kahvi, konjakki (tai jokin muu mainituista alkoholeista) ja sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liennut (tässä vaiheessa kahvikin on jo jäähtynyt riitävästi). Dippaa yksitellen jokaisen keksin ylä- ja alapuoli nesteeseen ja aseta tarjoiluastian pohjalle sokeripuoli ylöspäin. Toista, kunnes astian pohja on täynnä (käytin kaikki keksit 16X37cm kokoiseen vuokaan yhteen kerrokseen).
  2. Valmista vaahto. Vatkaa soijavispi sokerin kanssa vaahdoksi. Sekoita joukkoon soijarahka. Maista, lisää tarvittaessa sokeria, jos maku on liian hapan. Levitä keksien päälle vuokaan. Peitä ja nosta 12h ajaksi jääkaappiin.
  3. Siivilöi kaakao vaahdon päälle. Nosta tarjolle ja nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s