Piirakka kaalista

Piirakat ovat käteviä. Saa kerralla ison pellillisen hyvää ruokaa, jota voi myöhäisempää ajankohtaa ajatellen vaikka pakastaa. Mitä ei voisi piirakkaan piilottaa? Satokausiajattelun mukaan lähdin tällä kertaa piilottamaan kaalia. Olin ostanut ison savojinkaalin ajatuksenani tehdä kaalikääryleitä, mutta valitettavasti jouduin taas sairaalaan, eikä heti sieltä kotiuduttuani taaskaan tehnyt mieli alkaa sipistelemään pikkujuttujen (tällä kertaa kääryleiden) kanssa. Savojinkaali toimii oikein hyvin kaalipiirakassa. Eikä sitä tarvitse kypsentää niin kauan, kuin valkokaalia, ennen paistamista.

Minua ei myöskään huvittanut ryhtyä tekemään hiivataikinaa, johon yleensä suolaiset peltipiirakat teen, eikä minua huvittanut alkaa kaulitsemaan lehtitaikinaakaan. Onneksi muistin rahkavoitaikinan. Siinä jauhot ja rasva nypitään ensin ryyniksi ja sitten siihen sekoitetaan rahka. Voi että olen onnellinen Go On-rahkankorvikkeesta! Sitä voi käyttää vaikka mihin, eikä tarvitse alkaa paistamaan soijajogurttia tuntitolkulla ennen aiottua leipomista! Kylläpä se tosiaan on helpottanut elämääni. Ja maistuu paljon paremmalta kuin itse valmistamani soijarahka.

Tylsänvärinenhän tuo kaalipiirakka on, mutta onneksi oivallisen makuinen. Menetelmä-osioon merkintä ”rahkavoi”taikinan vuoksi.

Kaalipiirakka                                                 

(maidoton, munaton ja vegaaninen)

(uunipellillinen – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 40 min + vetäytyminen 30 min)

pohja

260 g maidotonta margariinia

260g puolikarkeita sunspeltin spelttijauhoja

1tl leivinjauhetta

260g Go On-soijarahkaa (maustamatonta)

täyte

1 iso porkkana

2 sellerinvartta

1 iso keltasipuli

1,5 kg savojinkaalia (tai valkokaalia)

1 tl suolaa

1,5 dl vettä

2 rkl rypsiöljyä

3 rkl tummaa siirappia

2 tl oreganoa

50 g maidotonta margariinia

  1. Valmista pohja. Mittaa jauhot, leivinjauhe ja margariini leivontakulhoon. Koska olin juuri kotiutunut sairaalasta en jaksanut alkaa käsin nyppimään, vaan sekoitin margariinin ja jauhot sähkövatkaimen taikinakoukuilla. Touhu ei käynyt sotkuiseksi, kun otin todella ison leivinkulhon. Kun seos on murumaista, lisää soijarahka ja sekoita taikinakoukuilla aluksi, sitten käsin taikinapalloksi. Taputtele leivinpaperille uunipellin puolikkaan kokoiseksi levyksi ja nosta jääkaappiin asettumaan 30 min ajaksi.
  2. Valmista pohjan levätessä täyte. Kuori, pese ja raasta porkkana. Kuori ja hienonna sipuli. Pese sellerinvarret ja hienonna. Kuumenna isossa kattilassa 1 rkl rypsiöljyä ja kuullota sipulia, porkkanaa ja selleriä öljyssä viitisen minuuttia matalalla lämmöllä. Samaan aikaan pese ja hienonna kaali ohuiksi suikaleiksi. Lisää kattilaan 1 rkl rypsiöljyä ja kaalit. Sekoita ja lisää vesi. Annan kiehua kannen alla matalalla lämmöllä 15 min ajan. Lisää sitten suola, oregano ja siirappi, sekoita. Laita uuni lämpiämään +200C. Annan kiehua kannen alla vielä 10 minuutin ajan. Nosta hellalta sivuun ja sekoita margariini täytteen sekaan. Maista. Lisää tarvittaessa suolaa. Jätä jäähtymään kaulitsemisen ajaksi kansi auki.
  3. Ota taikina jääkaapista, taita reunat päällekkäin keskelle niin, että pohjan leveys on nyt 1/3 alkuperäisestä. Kauli entiseen kokoon ja toista sama kerran uudestaan, jonka jälkeen puolita aikaansaamasi levy ja kauli toinen puoli uunipellin kokoiseksi. Kauli toinen pala uuden leivinpaperin päällä hieman ensimmäistä palaa pienemmäksi (tästä tulee kansi).
  4. Nostele täyte isommalle taikinalevylle, levitä 2 cm päähän reunoista. Jätä kaikki mahdollinen neste kattilaan (itse nostelen täytteen reikäkauhan kanssa taikinalevyn päälle). Nosta leivinpaperin avulla toinen taikinalevy kanneksi. Painele haarukan avulla reunat kiinni. Töki joitain reikiä haarukalla kanteen, että höyry pääsee kypsymisen aikana piirakasta ulos.
  5. Nosta piirakka uuniin ja paista keskitasolla 30-40 min ajan + 200C. Piirakka on valmis, kun pohja on kauniin ruskea. Anna vetäytyä n. 30 min ennen leikkaamista, niin piirakka pysyy kauniisti kasassa.
  6. Jos haluat tarjota kuumaa kaalipiirakkaa pääruokana, niin meillä se nautitaan kaupan valmismajoneesin (silloin ei ole enää munaton) tai Go On-soijarahkan (edelleen munaton), sinapin ja ketsupin sekä vihersalaatin kanssa (mies tykkää juoda olutta tämän kaverina). Sopii myös sellaisenaan välipalaksi. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s