Keitto punajuuresta

Punajuuri on hyvää, vaikka se värjääkin pissan punaiseksi. Sillä voi hauskuuttaa lapsia ja saada heidät maistamaan keittoa lisää – kertoo, että huomenna pöntössä on punaista pissaa jos syöt oikein monta lusikallista tätä keittoa.

Tämäkin taitaa olla lainaa itänaapurista: suolainen, hapan ja makea yhdessä keitossa. Borssikeitostahan nyt on puhe. Proteiininlähteeksi voi lisätä nakkeja (lapset syövät varmasti), jauhelihaa ruskistettuna ja suolalla maustettuna tai, niin kuin tein tällä kertaa, soijarouhetta. Tarjoan tämän yleensä ruisleivän kera. Mitä tässä enempää juttelemaan, vanha ja tuttu luottoruoka, johon en ole tainnut juurikaan muutoksia tehdä vuosien saatossa – mitä sitä hyvää muuttamaan. Varsinkaan, jos energiaa siihen ei juuri nyt ole.

Borssikeitto

(maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen)

(6-9:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 30 min)

 

1 kg punajuuria

2 porkkanaa

1 keltasipuli

3 vartta lehtiselleriä (tai pieni pala mukulaselleriä)

100g valkokaalia

3 suolakurkkua (itse pidän eniten Sauvon maustekurkuista)

2 rkl rypsiöljyä

1l kiehuvaa vettä

3 laakerinlehteä

1 tl kuivattua rakuunaa

1 tl suolaa

1 rkl omenaviinietikkaa

1 rkl hunajaa

1dl tummaa soijarouhetta

3 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

25g maidotonta margariinia

1dl persiljasilppua

 

tarjoiluun

200g Go on soijarahkaa (maustamaton)

  1. Kuori ja pese punajuuret. Raasta ne karkeaksi rouheeksi tai vaihtoehtoisesti tee ohuita tikkuja. Kuori ja pese porkkana ja raasta karkeaksi/leikkaa ohuiksi tikuiksi. Pese ja hienonna varsiselleri, pese ja suikaloi kaali. Keitä esim. vedenkeittimessä 1l vettä. Kuumenna isossa kattilassa 1rkl rypsiöljyä ja kuullota siinä sipuli, porkka ja selleri ja jatka kypsennystä n. 5 min ajan miedolla lämmöllä. Lisää 1 rkl rypsiöljyä ja punajuuret. Kuullota ja sekoittele noin viiden minuutin ajan.  Lisää kiehuva vesi, suola ja laakerinlehdet. Keitä 10-15 min kannen alla.
  2. Keiton kiehuessa valmista soijarouhe: Kiehauta 3dl vettä ja kasvisliemikuutio, lisää soijarouhe ja keitä vähintään 5 min ajan tai kunnes kaikki neste on imeytynyt soijarouheeseen. Lisää maidoton margariini ja paista kuumalla lämmöllä väriä soijarouheen pintaan. Lisää keittoon.
  3. Kun kasvikset ovat kypsiä, lisää rakuuna, etikka, hunaja ja suolakurkut. Maista, lisää tarvittaessa etikkaa/suolaa/hunajaa. Lisää persiljasilppu ja sekoita.
  4. Nosta keittoa lautasella ja annostele 1-2 rkl soijarahkaa annoksen päälle. Nauti ruisleivän tai gluteenittoman leivän ja maidottoman levitteen kera!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s