Vuoka munakoisosta

Munakoiso on ihmeellinen kasvis. Kitkerä tavatessa ensimmäistä kertaa, mutta lämpimän täyteläinen kypsennyttyään tarpeeksi kauan uunin lämmössä yhdessä ihananrasvaisen liemen kera. Moussaka lienee aika monelle tuttu munakoisoruoka, samoin munakoisotahna baba ganoush ja tietysti kasviherkku ”kun imaami pyörtyi”. Minä tein kuitenkin tällä kertaa ihan kotoisan munakoisovuoan, kun en jaksanut ruveta keittelemään tomaatti- ja valkokastiketta tai kokoamaan koko mezepöydän herkkuja. Ja jääkaapissa oli ahneuksissani vihannesosaston alennuksesta kahmittuja munakoisoja, jotka piti valmistaa heti. Ai miksikö heti? No jouduin taas sairaalaan ja olin poissa kotoa laittamasta ruokaa. On ollut hirvittävän rankka syksy.

Pekoni on aika usein luottotuotteenani jääkaapissa. Se on halvempaa kuin pancetta ja ajaa käytännössä ihan saman asian. Juustot olivat ennen vanhaan samalla sijalla – ja käyttäisin niitä nykyäänkin, mutta ah miten epäterveellinen rasvakoostumus kookospohjaisissa vaihtoehtojuustoissa on! Mieluummin käytän rypsillä syötetyn porsaan pekonia, vaikkei ihanteellinen se rasvakoostumus siinäkään kyllä ole.

Tämä on arkiruokaa, jos valmistat sen viikonloppuna alkuviikon pelastajaksi ja lämmität sitä tarjolle (ihan niin kuin moussakallekin ravintolassa tehdään). Jos et ole maitoallergikko, niin purkillinen fetaa siroteltuna kerrosten väliin tekee ruoasta vieläkin ihanamman!

Olin laiska tämän sairastelun takia ja oikaisin tällä kertaa tomaattikastikkeen keittelyssä sekä munakoisojen itkettämisessä, ei kerrota kenellekään ;)! Sokerilla saa onneksi ihmeitä aikaan.

Munakoisopekonivuoka

(maidoton, munaton, gluteeniton, soijaton)

(uunivuoallinen – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 2h)

4 pientä munakoiso tai 2 isoa

2 pkt pekonia (170gx2)

1 prk (500g) tomaattimurskaa

1 prk (400g) kuorittuja tomaatteja omassa mehussaan

1 keltasipuli

2 valkosipulinkynttä

8 isoa yleisperunaa tai kiinteää lajiketta olevaa perunaa

½tl paprikajauhetta

2 rkl oreganoa

(1-2tl sokeria)

3rkl oliiviöljyä

½ dl persiljasilppua

 1. Laita uuni lämpenemään + 200C. Voitele 1 rkl oliiviöljyä suorakaiteen muotoinen uunivuoka. Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit.
 2. Pese munakoisot ja poista kanta vuolemalla. Leikkaa noin 1 cm paksuiksi viipaleiksi ja levitä uunipelleille (molemmat pellit tulevat täyteen tällä munakoisomäärällä). Paista +200C kiertoilmalla n. 10-15 min ajan, kunnes munakoisojen pinta alkaa ruskistua.
 3. Munakoisojen esikypsennyksen aikana paista toinen paketillinen pekonia pannulla ruskeaksi ja rapeaksi kannen alla (omalla hellalla laitan kylmälle pannulle kylmät pekoniviipaleet ja kannen päälle sekä virta täysille, annan paistua 5 min ja käännän ja paistan toisen 5 min ajan). Nosta pekonit leivinpaperin päälle kuivumaan ja paista toiset pekonit samalla tavoin.
 4. Toisen pannullisen pekonia kypsyessä kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Käännä pekonit. Ota munakoisot uunista ja sivele viipaleille 1rkl öljyä/uunipellillinen (munakoiso imisi öljyä vaikka kuinka paljon, näin ruoasta ei tule liian rasvaista) ja ripottele ½tl suolaa/pellillinen munakoisoille. Ota pekonit pannulta ja laita valumaan entisten päälle talouspaperille.
 5. Kuullota sipuli ja valkosipulinkynnet pekonirasvassa kypsiksi, alenna lämpötila matalalle ja jatka kypsennystä 10 min ajan. Sipulien kypsyessä ota kuoritut tomaatit liemestään (säästä liemi, lisäät sen kohta sipulien sekaan) ja kuutioi, laita sivuun. Murenna pekoni ja laita sivuun. Pese, kuori ja viipaloi 8 isoa perunaa ½ cm paksuiksi viipaleiksi.
 6. Lisää sipulien sekaan tomaattimurska, tomaattikuutiot ja tomaattimehu, oregano sekä paprikajauhe. Sekoita ja maista. Lisää tarvittaessa 1-2 tl sokeria, jos sipulien makeus ei riitä taittamaan tomattien kitkeryyttä.
 7. Lado ensimmäiseksi munakoisoviipaleista kerros uunivuoan pohjalle, ripottele päälle pekonimurua sekä 1-2 kauhallista tomaattikastiketta, levitä kastike tasaisesti munakoisojen päälle. Levitä perunaviipaleista kerros seuraavaksi, päälle pekonimurua ja tomaattikastiketta, sitten taas munakoisokerros ja jatka, kunnes vuoka on täynnä. Levitä viimeikseksi kerros pekonia ja ja kastiketta.
 8. Paista +200C uunissa 1,5 h, eli kunnes perunat ovat kypsiä. Anna vetäytyä mielellään tunnin verran peitettynä (tai yön yli). Ripottele laatikon pinnalle ennen tarjoilua persiljasilppua. Tykkään tarjoilla tämänkin ruoan vihersalaatin ja täysrasvaisen majoneesin (jolloin annos ei ole enää munaton) tai soijarahkan (jolloin annos ei ole enää soijaton) kera.
Advertisement

3 Comments Lisää omasi

 1. Nnam!! Etsin koko ajan uusia, hyviä, yksinkertaisia arkiruokia joita voi toteuttaa kasvisversiona(tässähän voisi vain jättää pekonin pois), ja tätä on kyllä pakko kokeilla! Ja muutenkin sivusi ovat täynnä niiin herkullisen näköisiä ruokia, moni päätyy varmasti minunkin ruokapöytään! 🙂
  xIida

  p.s. Käyhän kurkkaamassa mun blogia, northboundkitchen.wordpress.com, jos kiinnostaa! :))

  Tykkää

  1. suklaatikki sanoo:

   Kivaa, että olet löytänyt sivut ja että ruoat vaikuttavat herkullisilta! Toivottavasti myös maistuvat hyviltä, kun kokeilet 😊 Pitääkin käydä kurkkaamassa sinun sivuja 😁

   Liked by 1 henkilö

  2. suklaatikki sanoo:

   Pekoni kannattaa korvata vaikka jollain pehmeällä juustolla, esimerkiksi mozzarellalla, jos aiot jättää pekonin pois. Kävin katsomassa sivujasi ja pidin näkemästäni! Ihanilta vaikuttivat reseptit! Pitääkin kokeilla vamuntaa joku niistä itselle sopiviksi 😉 Huomasin, että käytät tuorejuustoa, siksi uskalsin ehdottaa mozzarellaa 😁

   Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s