Vuoka punajuuresta

Juurekset kuuluvat minun keittiööni syksyisin ja tietysti myös pitkin talvea, mutta vielä tässä vaiheessa ne ovat kesän jäljiltä tuoreita. Punajuuri on kaunis juures, joka maistuu hyvältä. Sen mieto maku pääsee oikeuksiinsa tässä yksinkertaisessa laatikkoruoassa, jota on helppo tehdä iso annos kerralla ja vaikka pakastaa loput myöhempää käyttöä varten. Syksyisin muutenkin laatikkoruoat viehättävät minua. Kun kaikki energia menee koulun alkuun tai töihin paluuseen (ja harrastuksiin), on ihana, että ruoka odottaa valmiina pakkasessa tai jääkaapissa. Joku toinen hoitaisi asian eineksillä, mutta kun itselleni ainoat sopivat einekset ovat hernekeitto, kaalilaatikko, kaalikääryleet ja rusinaton maksalaatikko, niin alkavat ne ennen pitkää tökkiä.

Jauheliha on lapsiperheen perusraaka-aine, jota löytyy aina jääkapista tai pakastimesta. Voi, miten monta erilaista ruokaa siitä saakaan. Sen voi hyvin korvata soijarouheella, jonka keität pakkauksen ohjeen mukaan kasvisliemessä ja paistat sen jälkeen kuumalla pannulla siihen maidottomassa margariinissa paistopinnan. Silloin annos on myös vegaaninen. Jos korvaat spelttirouheen riisillä, on annos gluteeniton. Riisittömän ja gluteenittoman saat korvaamalla spelttirouheen kokonaisilla hirssinjyvillä.

Ennen vanhaan lisäsin valmiin annoksen päälle muruina fetaa tai chevreä. Oih, miten hyvin ne käyvät punajuuren kanssa yhteen! Nykyään, jos tarjoaisin tätä vieraille, ostaisin pinjansiemeniä ja paahtaisin niitä valmiin laatikon päälle yhdessä rucolan seuraksi. Salaattiakaan ei tarvitse erikseen tehdä, kun valmiin laatikon päälle ripottellaan rucolaa. Todellinen yhden laatikon ruoka. Kuvassa laatikko ei ole vielä käynyt uudissa.

Punajuurivuoka

(maidoton, munaton, pähkinätön – ks. tekstin muutokset, on muokattavissa gluteenittomaksi, riisittömäksi ja vegaaniseksi)

(1 iso uunivuoallinen – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika 1 h + vetäytyminen 15min)

1 kg punajuuria

2.5tl suolaa

½tl kuivattua rakuunaa

1 iso oksa tuoretta timjamia tai 1 tl kuivattua timjamia

2 tl hunajaa

3 lehtisellerin vartta

400g naudan jauhelihaa (vähärasvaista 7% – ks. teksti, miten korvaat saadaksesi vegaanisen)

1 keltasipuli

2 isoa porkkanaa

2 dl karkeaaa spelttirouhetta (tai sama määrä riisiä/hirssiä)

½tl vastarouhittua mustapippuria

4-5 rkl rypsiöljyä

5 dl vettä

25 g maidotonta margariinia (sunnuntain maidoton leivontamargariini tai tummansininen keiju)

5 dl vettä

iso kourallinen rucolaa

 

  1. Laita uuni lämpenemään +175C. Kuori punajuuret ja pese ne. Tee niistä ohuita juliennetikkuja. Kuori ja pese porkkanat, tee niistä juliennetikkuja. Pese varsiselleri ja tee juliennetikkuja. Kuori ja hienonna sipuli.
  2. Kuumenna paistinpannulla 1 rkl öljyä. Voitele uunivuoka 1rkl öljyä. Paista punajuurijulienneja öljyssä 5 min yhdessä 1tl suolan, timjamin ja 1tl hunajan kanssa. Kaada ne uuniuunivuokaan. Paista samoin porkkanat ja sellerit 1 rkl öljyä 5min yhdessä ½tl suolaa ja 1tl hunajaa kanssa. Kaada uunivuokaa. Ripottele rakuuna sekaan. Paista sipuleja ½rkl öljyä 5 minuttia, kunnes pehmenevät, kaada uunivuokaan. Paista jauheliha 1 rkl öljyssä, mausta 1tl suolaa ja mustapippurilla. Kaada uunivuokaan. Lisää spelttirouhe, sekoita, lisää vesi ja tasoita laatikon pinta. Vuole maidotonta margariinia ohuiksi lastuiksi vuoan päälle.
  3. Paista +175C uunissa noin tunnin ajan. Ripottele ennen tarjoilua rucola vuoan pinnalle.
  4. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s