Kakku suklaalla ja karamellilla

Minulla on aina välillä ikävä toffeeta, eivätkä soijakermasta ja sokerista keittelemäni toffeet ole onnistuneet mitenkään hyvin. Tässä kakussa yhdistyvät hauskasti satokauden parhaat palat ja kaipailemani toffeenmaku karamellitäyteessä. Kakku on varsin tarkka jauhojen suhteen, joten ei kannata lähteä päikseen vaihtamaan jauhoja muihin kuin spelttijauhoihin. Olen kokeillut useilla eri yhdistelmillä ja maku on kohdillaan vain näin sekä maissi- ja perunajauhoja käyttäen tai sitten yksistään spelttijauhoilla, mutta silloin kakku ei ole gluteeniton. Kakun esikuvana on toiminut irlantilainen perunasuklaakakku.

Tämä kakku sopii monelle: se on soijaton, gluteeniton, maidoton, munaton, vegaaninen ja pähkinätön. Silti se on herkullinen ja kaunis. Suklaakakkuosio on mehevä ja täyteläinen ja karamellitäyte tuhti. Tällä kakulla saa aikaan ähkyöverit makeasta helposti.

Tällä hetkellä nakukakut ovat trendikkäitä, joten tein tästä nyt sellaisen version. Kakun voi koristella vaikka itselleen sopivilla koristerakeilla, syötävillä kukilla (jollei ole niille allerginen) tai vaikka sulattamalla vähän Dammenbergin maidotonta toffeesuklaata ja valuttamalla sitä valmiin kakun päälle ohuena nauhana. Minä raastoin tällä kertaa vähän maidotonta suklaata pinnalle, eikä kuten kuvasta näkyy, malttamaton nimipäiväsankari olisi enää kauemmin voinut koristelemista odotella. Kakku säilyy hyvänä 4-5 päivää jääkaapissa.

Suklaakaramellikakku

(maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön, vegaaninen ja soijaton)

(8-12:sta – aktiivinen aika 20 min – passiivinen 4h)

pohja

240g maidotonta leivontamargariinia (sunnuntai)

2dl ruokokidesokeria

1tl vaniljasokeria

1 3/4 dl sileää omenasosetta (käytän itse kotitekoista, jossa on 2kg kotimaista omenaa kohden 500g hillosokeria, jos käytät kaupan omenasosetta, vähennä ruokokidesokerin määrää)

2 dl maissijauhoja

2 ¾ dl perunajauhoja

1dl tummaa kaakaojauhetta (tarkista, että se on maidotonta)

1 tl ksantaania

1 tl soodaa

2 tl leivinjauhetta

2 dl perunasosetta

 

Kuorrute

100g maidotonta margariinia (sunnuntain maidoton margariini on myös soijaton)

2,5 dl fariinisokeria

1 tl vaniljasokeria

¾ dl omenasosetta

4 3/4 dl tomusokeria

  1. Laita uuni lämpiämään + 175C. Pingota ison irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja leikkaa leivinpapaperista reunojen korkuiset pitkät suikaleet, joilla vuoraat vuoan reunat.
  2. Kypsennä kaksi isoa perunaa keittäen vedessä, tai käytä tähteeksi jääneitä keitettyjä perunoita tai kypsennä perunat mikrossa. Jos kypsennät perunat mikrossa kannen alla täydellä teholla 8 min ajan kuumennuksen kestävässä astiassa, jonka pohjalla on vettä tai käytät tähdeperunoita, on aktiivinen aika 20 min. (Kuori ja) Soseuta perunat (pelkkä peruna, ei mitään muuta) ja mittaa 2 dl sosetta valmiiksi odottamaan.
  3. Vatkaa isossa leivinkulhossa maidoton margariini ja ruokokidesokeri vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet ja siivilöi sileäksi. Vatkaa omenasose voimakkaasti vatkaten kolmessa osassa rasvasokerivaahtoon. Lisää kuivat aineet ja perunasose ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina kakkuvuokaan ja tasoita pinta. Taikina on varsin tönkköä, älä säikähdä, minusta tavallisella ruokalusikalla tasoittelu onnistuu parhaiten.
  4. Kastele puhdas leivinliina vedessä, väännä nihkeäksi ja kiedo kakkuvuoan ulkoreunojen ympärille tasaisesti (Märkä liina estää kakun vuoan reunoja vasten olevien osien kypsymisen liian pian ja kakku nousee tasaisesti uunissa, eikä halkeile, tämä niksi toimii myös kananmunalla kakkupohjaa leipoessa). Laita kakku leivinliinoinen uuniin. Paista 30-35 min ajan, kunnes tikku tulee puhtaana kakkua testatessa ulos.
  5. Anna levätä vuoassa 15 min ajan, siirrä sitten varovasti ritilän päälle jäähtymään. Anna levätä huoneenlämmössä vähintään 3 tuntia ennen leikkaamista (mieluummin 3h huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa yön yli ennen leikkaamista, pohja on helpompi leikata kylmänä).
  6. Valmista täyte. Kiehauta kattilassa maidoton margariini ja fariinisokeri. Keitä noin 5 min, kunnes sokeri on liuennut täysin margariiniin. Ota pois liedeltä ja vatkaa sähkövatkaimella omenasose sekaan. Vatkaa sitten tomusokeri sekaan ja jatka vatkaamista noin 5 min ajan.
  7. Täytä kakku: puolita pohja. Nosta ylempi puoli tarjoilulautaselle, levitä puolet kuorrutteesta päälle. Nosta toinen puoli leivinapaperin avulla kiepauttaen täytetyn pohjan päälle. Kakkupohja on ksantaanista huolimatta herkkä murenemaan, siksi edellämainitun kaltainen menettely kakkupohjaa liikuteltaessa. Levitä loppu kuorrute kakun päälle.
  8. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s