Piiras tateista

Tänä vuonna on ollut upea sienivuosi. Vaikka olenkin joutunut viettämään aikaani sieni- ja marjametsän sijasta sairaalassa, olen saanut kuitenkin kerättyä niin paljon sieniä niinä kahtena metsäreissukertana, että olen melkein kyllästynyt tämän syksyn osalta sieniruokiin. Minusta on ihanaa yhdistellä satokauden parhaita osia ja tässä yhdistyvät kurpitsa ja sienet. Kurpitsa tuo piirakkaan lähinnä mehevyyttä, se ei maistu lainkaan. Maku on ihanan sieninen ja pekoninen.

Pohjana olen käyttänyt sitä samaa leipätaikinaa, josta teen paahtoleivän. Se toimii hyvin myös suolaisen piirakan pohjana, jos tekee uunipellillisen verran piirakkaa. Taikina on siitä kiva, ettei sitä tarvitse kaulita, vaan sen voi käsin venytellä uunipellin kokoiseksi.

Tähän voi käyttää mitä tahansa tatteja. Itse löysin viimeisellä metsäreissulla suppilovahveroiden lisäksi kangas- ja punikkitatteja. Voi tämän tehdä herkkutateistakin, silloin tämä vasta herkku onkin.

 

Tattipiiras

(maidoton)

(1 uunipellillinen – aktiivinen aika 20 min + 30 min – passiivinen aika pohjan kohotus 1h + paisto 30min)

Pohja

540 g Sunspeltin puolikarkeita spelttijauhoja

8g suolaa

11 g kuivahiivaa

20 g sokeria

54 g soijakermaa

59g soijamaitoa

86g kananmunaa

186g spelttijauhokiisseliä (30g spelttijauhoja ja 160g vettä)

49 g rypsiöljyä

 

Täyte

1 keltasipuli

3 oksaa timjamia tai 2 tl kuivattua timjamia

1,5 l tatteja (punikki, kangas, voi, herkku)

170g pekonia

1 tl suolaa

400g myskikurpitsaraastetta

1 rkl ruohosipulia

1rkl kuivattua oreganoa

1 dl vettä

pinnalle

2 rkl öliiviöljyä

2 hyppysellistä sormisuolaa

 

  1. Tee pohjaa varten taikina. Mittaa kuivat aineet taikinaa varten leivontakulhoon. Mittaa kiisseliin vesi ja spelttijauho. Kuumenna liedellä kiisseliä koko ajan vatkaten, kunnes sen lämpötila on 60C. Kaada kuivien aineiden päälle. Lisää soijakerma, soijamaito ja kananmuna (menee vajaa 2 munaa, käytä loput voiteluun). Vaivaa sähkövatkaimella kiinteäksi taikinapalloksi (menee n. 10 min), lisää rypsiöljy ja vaivaa se taikinaan. Jätä kohoamaan kannen alle 1 h ajaksi.
  2. Laita uuni lämpiämään +175C. Levitä taikina leivinpaperille jauhotetuin käsin painellen niin, että piirakan reunaosiin jää paksumpi kerros taikinaa, kuin keskelle. Peitä leivinliinalla ja jätä kohoamaan siksi aikaa, kun teet täytteen.
  3. Silppua sipuli. Siivoa sienet ja kuutioi ne (jos käytät itse poimimiasi herkkutatteja, tarkista jokainen puolitettu sieni kielenkärjellä koskemalla, ettet vahingossa käytä sappitattia, sappitatti maistuu heti kitkerän sappiselta suussa ja yksikin sappitatti pilaa koko ruoan. Älä missään nimessä maista raakaa punikkitattia! Siitä tulee sairaaksi.). Kuori ja raasta myskikurpitsa. Paahda ensin pekoni kannen alla n. 5 min/ puoli, kunnes se on kauniisti ruskistunut. Siirrä pekoni talouspaperin päälle kuivumaan ja jäähtymään. Paista sieniä ja sipulia pannulla pekonirasvassa 10 min ajan timjamin kanssa, lisää oregano, ruohosipuli, suola, myskikurpitsaraaste ja vesi. Kiehauta ja keitä 5 min ajan. Murenna pekoni , lisää pannulle ja sekoita.
  4. Levitä täyte pohjan päälle, voitele piirakan reunat jäljelle jääneellä kananmunalla. Ripottele oliiviöljy ja sormisuola täytteen päälle. Paista +175C uunissa noin 30 min ajan, kunnes piirakan reunat ovat kauniin ruskeat. Ota uunista, anna jäähtyä hetki ja nauti
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s