Piirakka tomaatista

Näiden sairaalavuorokausien jälkeensä jättämien vihannesten muuttaminen herkullisiksi aterioiksi jatkuu. Tästä piirakasta piti tehdä kaksi versiota, ennen kuin onnistuin kunnolla. Ensimmäinen oli ennemminkin paistos ja sen rakenteeseen en vain ollut tyytyväinen, vaikka maku olikin erinomainen. Täytteen ainekset ovat yksinkertaiset: kotona tehtyä pestoa, murskattua cashew-pähkinää, karamellisoitua sipulia ja kirsikkatomaatteja. Sipulien karamellisoituessa ennättää hyvin tehdä pohjan taikinan, antaa sen levätä jääkaapissa puoli tuntia, kaulia ja valmistaa kotitekoisen peston.

Cashew-pähkinää käytän pinjansiementen tilalla sen edullisen kilohinnan vuoksi. Sairaalamaksuihin on mennyt tänä vuonna jo yli 700 euroa, joten ruokabudjetissa on pakko ollut tinkiä joistain kalliimmista raaka-aineista, kuten pinjansiemenistä, jotka maksavat enemmän kuin meidän perheellä on parhaillaan vara maksaa perusruoka-aineesta. Sitä paitsi cahew-pähkinät ovat monipulisempi raaka-aine ja taipuvat suolaisiin ja makeisiin, eurooppalaisiin ja aasialaisiin ruokiin. Pähkinät, kuten siemenetkin, ovat pullollaan terveellisiä rasvoja, proteiineja ja kuituja. Ah, mitä herkkua!

Tämä on kaunis piirakka. Ystäväni, jolle whatsupissa laitoin luomukseni kuvan, kommentoi, että tämä on niin kaunis, että se voisi olla juhlien tarjoilupöydän keskipiste. Vaikka raaka-aineet ovat yksinkertaiset, on tämä piirakka isotöinen useiden työvaiheiden takia. Varsinkin karamellisoitujen sipulien tekeminen vie aikaa, mutta sipulien karamellisoiminen taittaa tomaattien luonnollisen karvauden ja maku on vain niin paljon parempi, kuin jos käyttäisit sipulit raakoina. Piirakka on munaton, maidoton, soijaton ja vegaaninen. Tarjoile vaikkapa vihersalaatin kera.

Menetelmiä-merkintä piirakkapohjan vuoksi.

Tomaattipiirakka

(munaton, maidoton, vegaaninen, soijaton)

(1 pyöreä piirakka – aktiivinen aika 55 min – passiivinen aika 40 min – uuni +200 esipaisto ja +175C paiston ajan)

pohja

100g maidotonta, soijatonta margariinia (sunnuntain maidoton leivontamargariini)

130g Sunspeltin hienoja spelttijauhoja

20g Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja

1 tl suolaa (3g, minulla on näköjään pieni teelusikka)

1-2 rkl kylmää vettä

pesto

100g cashewpähkinöitä

50g oliiviöljyä

2 kourallista basilikaa (myös varret) (14g)

½ tl suolaa

1 valkosipulinkynsi

cashewpähkinärouhe

100g cashewpähkinöitä

karamellisoidut sipulit

3 rkl maidotonta leivontamargariinia (Sunnuntain maidoton margariini)

2 keltasipulia viipaleina

4 oksaa tuoretta timjamia

½tl suolaa

tomaatit

400g kirsikkatomaatteja

päälle paistamisen jälkeen

1 nippu ruohosipulia

1 rkl oliiviöljyä

ripaus sormisuolaa

ripaus vastarouhittua mustapippuria

  1. Aloita tekemällä karamellisoidut sipulit. Kuumenna paistinpannussa 3rkl margariinia. Lisää kuoritut, pituussuunnassa puolitetut ja sitten ohueksi viipaloidut sipulit pannuun. Laske lämpötila matalimmalle mahdolliselle (oma liesi 1-2, kun maksimi 12). Lisää timjaminoksat. Anna karamellisoitua 45 min välillä sekoitellen.
  2. Sipulien karamellisoituessa valmista pohja. Nypi margariini, jauhot ja suola yhteen. Lisää 1rkl kylmää vettä, sekoita nopeasti ja jos taikina menee palloksi puristellessa, hyvä, jos ei, lisää ½rkl kylmää vettä, sekoita ja kokeile, meneekö taikina palloksi. Toista tarvittaessa ½rkl kerrallaan. Minulla riitti tällä kertaa 1 rkl kylmää vettä. Kääri valmis taikinapallo elmukelmuun ja nosta jääkaappiin 30 min asetttumaan. Hämmennä sipuleita.
  3. Valmista pesto. Laita kaikki aineksi sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta tasaiseksi. Tällä ohjeella tulee normaalia pestoa paksumpi pesto ihan tarkoituksella. Aseta odottamaan. Muista hämmentää sipulia välillä.
  4. Rouhi cashewpähkinät ja aseta odottamaan. Hämmennä sipuleita. Pese tomaatit ja puolita ne. Hämmennä sipuleita. Laita uuni lämpeämään +200C.
  5. Ota taikina jääkaapista. Levitä elmukelmu, jossa taikina on, työtasolle ja ripottele taikinapallon päälle ruokalusikallinen spelttijauhoja. Kaulitse piirakkavuokaa vähän isommaksi elmukelmun päällä. Voitele piirakkavuoka 1rkl oliiviöljyä. Käännä vuoka ylösalaisin ja nosta taikinan päälle. Työnnä käsi pöydän ja elmukelmun välliin ja kiepsauta taikina vuokaan. Poista elmukelmu, taputtele taikinaa vuoan reunoille tasaisest. Tee haarukalla reikiä taikinan pohjaan tasaisesti, ettei esipaiston aikana pohja nouse, vaan kuuma ilma karkaa reistä. Aseta leivinpaperi taikinan päälle ja asettele se tiiviisti piirakkavuoan reunoja vasten. Kaada noin 4 dl riisiä paperin päälle ja siirtele riisi vuoan reunoja vasten, etteivät piirakan reunat laske esipaiston aikana. Laita pohja esikypsentymään uuniin 10 min ajaksi.
  6. Pohjan paistuessa laita suola karamellisoituihin sipuleihin. Poista timjanminoksat ja revi lehdet irti varsista ja laita takaisin pannulle sipulien joukkoon. Ota esipaistettu pohja uunista. Nosta leivinpaperi pois ja kaada riisi talteen astiaan. Voit käyttää samaa riisiä myöhemminkin piirakkapohjan paistossa. Laske uunin lämpö +175C.
  7. Kokoa pohjan päälle täyte seuraavassa järjestyksessä: levitä ensin silikolinisen nuolijan avulla pesto tasaiseksi kerrokseksi kuumalle pohjalle. Ole varovainen, ettei pohja hajoa levityksen aikana ja ettet polta sormiasi. Pesto takertuu kiinni tavalliseen lusikkaan, siksi suosittelen nuolijaa. Ripottele cashewpähkinärouhe peston päälle (toimii tomaateista irtoavan kosteuden imijänä paiston aikana, siksi tärkeä). Levitä karamellisoitunut sipuli cashewrouheen päälle. Lopuksi asettele tomaatinpuolikkaat sipulien päälle tiheästi. Paista +175C uunissa 40-45 minuuttia, kunnes tomaatit ovat pinnaltaan ruskistuneet ja pohjan reunat ovat kauniin ruskeat.
  8. Ota piiras uunista, silppua ruohosipuli pinnalle, lorottele vähän öljyä ja ripottele pikkuisen sormisuolaa ja vastarouhittua mustapippuria. Anna jäähtyä vähintään 15 min, ettet polta suuta tomateissa. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s