Kurpitsaa kakussa

Seuraavaksi katsoin kahta uppiniskaisen isoa, vihreää kesäkurpitsaa. Ne olivat unohtuneet vihanneslaatikon ulkopuolelle, jääkaapin alimmalle hyllylle ja mietin, että mitähän minä noista tekisin. Kaalilaatikko muhi uunissa. Uuni oli valmiiksi lämmin, siis jotain uuniin. Marinoituja kesäkurpitsaviipaleita? Ei tehnyt mieli niitä. Ostaisinko munakoisoja ja tekisin moussakaa? Ei, ei tehnyt mieli uutta kasvispainotteista uunivuokaruokaa, kun edellinenkin lohturuoka vasta muhi uunissa. Makeaa ei sairaalassa juuri tarjoilla. Mihinkäs makeaan se kesäkurpitsa uppoaisi? Viime vuosien ruokatrendi kesäkurpitsasuklaakakku vilahti muistin uumenista minua lohduttamaan. Siispä aloin tuunata itselleni sopivaa allergikkoversiota tästä herkusta.

Pahoittelut gluteenittomille ja kananmunattomille, tämä resepti on vain maidoton. Tuli hyvänmakuinen ja lähes rasvaton. Anna kakun levätä jäähtymisen jälkeen jääkaapissa yön yli, rakenne on vasta sitten kohdillaan. Jos jotain tekisin toisin, niin toisen tumman kaakaodesilitran korvaisin kaakaojuomajauheella, sillä kaakaon maku on varsin voimakas pelkkää pohjaa maistaessa, mutta vaahdotetun ja vaniljasokerilla maustetun soijavispin kanssa tarjoiltuna tämä on oikein herkullinen kokonaisuus näinkin. Jos käytät 1dl kaakaojuomajauhetta (muistatarkistaa, että se on maidotonta) + 1 dl tummaa kaakaojauhetta, jätä ruokosokeri ohjeesta pois.

Kakku on mutakakkutyyppinen, kostea ja tiivis. Lapsille olen sitä tarjonnut välipalana ilman soijavispiä hyvällä omatunnolla – onhan se lähes pelkästään kesäkurpitsaa. Sitä tosin en ole lapsille muistanut kertoa.

Kesäkurpitsasuklaakakku

(maidoton, soijaton)

(10-12:lle – aktiivinen aika 15 min – passiivinen aika 1h 20 min+jäähdytys yön yli jääkaapissa eli 12h)

Pohja

4 keskikokoista munaa

2kg kesäkurpitsaa

1,5 dl fariinisokeria (pakattuna)

0,5 dl ruokosokeria

1 tl vaniljasokeria

2tl leivinjauhetta

2dl erittäin hienoja spelttijauhoja

1 dl mantelijauhoja

2 dl tummaa kaakaojauhetta (tarkista, että maidoton)

90g maidottomia tummasuklaanappeja (1 pakkaus Dammenbergin tummasuklanappeja)

½dl kylmää kahvia

kuorrute

¾ dl tomusokeria

1-2 tl kylmää vettä

tarjoiluun

½-1 prk vaahdotettua soijavispiä + 1-2 tl vaniljasokeria

  1. Pese kesäkurpitsat. Leikkaa kanta ja toisen pään ruskea kohta pois. Kuutioi ja pistä kahdessa erässä blenderiin sokerin ja kahvin kanssa. Kun kaikki kesäkurpitsat on blendattu, lisää suklaanapit ja munat, blendaa tasaiseksi. Valmista massaa pitäisi olla nyt 1,5litraa.
  2. Taikinakulhossa siivilöi kuivat aineet sekaisin. Kaada kesäkurpitsamassa jauhojen sekaan ja sekoita tasaiseksi. Laita ison irtovuokapohjan pohjalle leivinpaperit, voitele reunat maidottomalla margariinilla ja jauhota tummalla kaakaojauholla. Kaada kakkutaikina vuokaan. Paista +175C 1h20min, kunnes kakku ei enää vuokaa kevyesti heilauttaessa hölly. Jäähdytä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin, missä kakku saa levätä ennen tarjoilua yön yli.
  3. Valmista tomusokerikuorrute, valuta kakun päälle, poista kakku vuoasta ja aseta tarjolle. Vatkaa soijavispi (tai allergikollesi sopiva muu vispi) vaahdoksi ja mausta vaahto vaniljasokerilla. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s