Kaalia!

Pääsin kotiin sairaalasta, jonne jouduin yllättävän syyn vuoksi viettämään loppukesästäni yhdeksän päivää. Kun pääsin kotiin, oli mieheni luonut lapsille ruokaa pakastealtaan aarteista, ja hyvä niin. Minun reilua viikkoa aiemmin ostamani kasvikset odottivat koskemattomina jääkaapin vihanneslaatikossa. Seuraavat blogipostaukset tulevatkin sitten olemaan sellaisia, joihin olen upottanut mm. 1kg kaalia, 2 kg kesäkurpitsaa, 4kg perunaa niin ja ne 2 kg kirsikkatomaatteja, jotka olivat poissaollessani kypsyneet parvekkeella.

Aloitin kaalista. Ai miksi? Koska minä rakastan kaaliruokia ja olen aina rakastanut kaaliruokia. Mikään ei ole ihanampaa kylmänä pakkaspäivänä, kuin isän keittämä kaalikeitto täyslihalla. Ja sen maku vain paranee seuraavaan päivään mennessä. Kaalikeittoon kuitenkin on nyt väärä vuodenaika. Se on minusta niin talviruoka, etten sitä loppukesästä voi vain tehdä. Sen vuoksi tein kaalilaatikkoa. Nyt on se aika vuodesta, ettei kaali enää ole ihan höttöistä varhaiskaalia, mutta toisaalta se ei vielä ole myöskään kaalikeitoon käytettävää kitkerähköä talvikaalia. Tämä on todellista lähiruokaa, sillä kaikki valmistusaineet ovat kotimaista alkuperää. Lihan vuoksi hiili- ja vesijalanjälki eivät ole priimaa, mutta no, tämä onkin lohturuokaa.

Aterialla oli meidän perheen lisäksi lapseni kaksi ystävää. Kumpikaan ei kertomansa mukaan pidä kaalilaatikosta. Suostuivat kuitenkin maistamaan ja yllättäen pitivät tästä. Kaikki pöydän lapset (nljä) pyysivät lisää – mummon keittämän mustaherukkahillon kanssa. Oli kuulemma paljon parempaa kuin koulun kaalilaatikko (anteeksi ystäväni E, joka tekee töitä koulun keittiössä!). Gluteenittoman saat kaalilaatikosta korvaamalla ohrahelmet puuroriisillä.

Kaalilaatikko

(maidoton, munaton)

(iso uunivuoka – 6-8:lle – aktiivinen aika 30 min – passiivinen 1h30min+jäähdytys 30min)

laatikkoon

1 valokaali (1kg)

400g naudan jauhelihaa

1dl ohrahelmiä

2 tl suolaa

3rkl tummaa siirappia

2rkl vaaleaa siirappia

1 iso sipuli

2 rkl rypsiöljyä + vuoan voiteluun 2tl+2rkl laatikon pinnalle

2 dl vettä

3 tl kuivattua meiramia

lisäkkeeksi

mustaherukkahilloa

  1.  Laita uuni lämpiämään +175C. Hienonna kaali, minä tein pieniä kuutioita, ohuet suikaleet käyvät yhtä hyvin. Hienonna sipuli. Kuullota isossa kattilassa sipulia 2rkl rypsiöljyssä viitisen minuuttia, lisää sitten hienonnettu kaali kolmessa erässä aina erien välillä sekoittaen ja kypsentän , kunnes kunkin erän kaalien tilavuus on pienentynyt noin puoleen, lisää sitten vasta seuraava erä. Lisää suola, tumma siirappi ja meirami, sekoita ja maista, onko suolaa tarpeeksi. Lisää ohrahelmet, sekoita, ja lopuksi lisää raaka jauheliha ja sekoita kaalien joukkoon tasaiseksi. Nosta kattila hellalta.
  2. Voitele iso uunivuoka, kaada kaali-lihaseos vuokaan. Tasoita pinta ja kaada vesi vuokaa. Valuta vaalea siirappi ja rypsiöljy laatikon pinnalle. Paista +175C uunissa 1h30min, kunnes päällimmäiset kaalit ovat tummentuneet.
  3. Ota uunista, anna vetäytyä puolisen tuntia ennen tarjoilua ja tarjoile mustaherukkahillon kera. Nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s