Lentävät lautaset

Vuosia sitten vegaaniystäväni esitteli minulle ihanat keksit, joissa on suklaakeksitaikinaa päällä ja maapähkinävoisuklaahippukeksitaikinaa täytteenä. Ihanuus! Sittemmin olen niitä aina silloin tällöin leiponut ja lasten synnyttyä kehittelin niistä tällaisen version, jossa suklaataikinaan laitetaan vähemmän jauhoja kuin alkuperäisessä reseptissä ja saadaan aikaan lentäviä lautasia. Varsinkin nuorempi lapseni rakastaa näitä keksejä ja aina kun leivon niitä, löytyy keksinmuruja pitkin kotia. Lapset voi myös ottaa mukaan pyörittelemään palloja tai viimeistään koristeluun, sillä käsityötä näihin kekseihin menee.

Alkuperäisessä reseptissä muna oli korvattu soijamaidolla ja jauhoina oli käytetty vehnäjauhoja, jotka vegaanille ovat ok, mutta vehnäallergikolla iso ei. Speltin kanssa jouduin samaan ongelmaan kuin aiemmin, keksit eivät tulleet rapeiksi reunoiltaan sitten millään. Niinpä olen lopulta pätynyt teff-jauhoihin. Sillä tulee hyvä. Muuten, jos haluat perinteisen muotoisia keksejä, niin lisää taikinaan ½-1 dl lisää teff-jauhoja, jolloin suklaakeksi ei leviä paistaessa lentäväksi lautaseksi. Muista silloin litistää valmista taikinapalloa ennen paistamista keksimäisempään muotoon.

Jos olet soija-allergikko, mutta siedät kauraa, voit reseptissä olevan soijkerman korvata kaurakermalla. Tai sitten jos olet allerginen kauralle ja soijalle, niin voit korvata soijakerman samalla määrällä päärynä-, omena- tai mangososetta. Jos olet allerginen maapähkinälle, mutta siedät seesaminsiemeniä, voit korvata maapähkinävoin tahinilla, jolloin tarvitset vähän enemmän tomusokeria, ½-1dl, että täyte pysyy pallona paistettaessa.

Maapähkinävoitäytteiset suklaakeksit eli lentävät lautaset

(maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen)

(16-18 isoa keksiä – aktiivinen aika 20min+30min – passiivinen 20min + jäähdytys – uuni +225C)

suklaakeksitaikina

150g maidotonta margariinia

2 dl teff-jauhoha (142g)

1tl ksantaania (4g)

1dl fariinisokeria tiiviihkösti pakattuna (55g)

1dl kidesokeria (83g)

1 tl soodaa (6g)

1tl vaniljasokeria (4g)

½dl tummaa siirappia (70g)

½dl soijakermaa – tai ks. teksti yllä vaihtoehdoille (50g)

1 dl tummaa, maidotonta kaakaojauhetta (tai jos haluat, niin Dumlen kaakaojuomajauhe on maidoton) (42g)

 

maapähkinävoikeksitaikina

2dl (200g) maapähkinävoita

2 dl tomusokeria (125g)

70 g maidotonta toffee-suklaata (Dammenberg 1 levy)

 

  1. Valmista suklaakeksitaikina: Vaahdota margariini ja sokerit yhteen. Lisää soijakerma ja siirappi, vatkaa voimakkaasti, että sekoittuu rasvasokerivaahtoon. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin asettumaan maapähkinävoitaikinan tekemisen ajaksi.
  2. Tee maapähkinävoitäyte: Vaivaa maapähkinävoihin tomusokeri 1 dl kerrallaan. Murustele suklaa (itse teen sen kaulimen kanssa suklaan kääremuovissa, muovi on niin kestävä, että kestää ehkäjä iskut kaulimella) ja vaivaa se tomurokerimaapähkinävoimassaan.
  3. Laita uuni lämpenemään +225 Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit. Laita leivinpaperia myös uunipellin kokoinen pala leivinpöydälle, niin selviät vähemmällä pöydän pesemisellä lopuksi. Muotoile maapähkinävoimassasta tanko ja leikkaa se 16-18 osaan (meillä lapset syövät aina taikinaa niin paljon leipoessa, että tulee vain 16 keksiä). Pyörittele palloiksi. Jätä odottamaan leivinpaperin yläkulmaan.
  4. Ota suklaakeksitaikina jääkaapista. Tee siitä samanlainen tanko ja leikkaa yhtä moneen osaan, kuin maapähklinävoipalloja on. Pyöritä yksi pala palloksi ja litistä sitten kämmentä vasten (kuin onigiriä tehdessä riisi) levyksi ja aseta maapähkinävoipallo siihen päälle. Nosta suklaakeksitaikina pallon ympärille, pyörittele saumat piiloon ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Toista, kunnes kaikki keksit ovat valmiita.
  5. Paista +225C uunissa 8-12 minuuttia (paistoaika riippuu uunistasi, omani paistaa keksit sopiviksi 10 minuutissa). Anna jäähtyä ritilällä ja voit halutessasi koristella tomusokerivesiseoksella kekseihin valot. Omiini en ennättänyt koristeita väsätä, kun ne jo katosivat parempiin suihin.
  6. Nauti! Säilyvät huoneenlämmössä kannellisessa rasiassa noin viikon.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s