Keitto sienistä

Metsäsienet ovat minusta ihania.  Sen lisäksi, että ne ovat herkullisia, ovat ne myös ilmaisia ja niitä poimiessa tulee liikuttua ihan huomaamattaan. Keräänkin usein sieniä niin, että saan säilöttyä niitä pakastamalla tai kuivaamalla talven varalle. Ainoa negatiivinen puoli itse poimituissa metsäsienissä on siitepöly, joka saa allergiaoireet kukkaan, ja hirvikärpäset. Nekin kestää, kun tietää, että kohta löytyy kanttarelli, tatti tai jopa mustatorvisieni. Jos et itse sienestä, ei hätää, metsäsieniä löytyy myynnistä torilla ainakin kanttarellien ja mustatorvisienten osalta koko kesän, ja kuivattuja sieniä saa kaupasta ympäri vuoden.

Tämä keitto on tehty kanttarelleista, kuivatuista suppilovahveroista ja mustatorvisienistä. Keiton maku on täyteläinen ja lisää umamia siihen tuomaan syvyyttä sain aiemman postauksen tahinisalaattikastikkeesta. Jopa pikkuneiti alle 2vee söi tätä mielellään ja pyysi lisää sieniä! Isompi lapsukainen, joka aloittaa koulun kohta, ei sieniä suuhunsa pistä, mutta keiton lientä hänkin söi kaksi lautasellista antaumuksella ja makua kehuen. Jos et halua käyttää salaatinkastiketta, korvaa se 1 rkl gluteenitonta soijakastiketta ja 1 rkl portviiniä tai sherryä.

Kuivatut suppilovahverot voit korvata ½ litralla tuoreita, silloin lisäät ne keittoon samaan aikaan muiden sienten kanssa. Keiton maku ei ole silloin niin syvä, mutta hyvä silti. Kuivatuissa sienissä maku on paljon vahvempi kuin tuoreissa, se unohtuu minullakin aina välillä. Korvaan usein kuivatuilla suppilovahveroilla kuivatut sienet kiinalaisissa, korealaisissa ja japanilaisissa resepteissä. Toimii hyvin ja on ilmaista, mikä on aika iso säästö, kun vertaa kuivattujen shiitakesienten hintaan.

 

Kolmen metsäsienen keitto

(4:lle – maidoton ja munaton, vegaaninen)

(Aktiivinen aika 10 min – passiivinen 1 h)

 

½ l mustatorvisieniä puhdistettuna ja pilkottuna

½l kanttarelleja

10 kuivattua suppilovahveroa (tai ½l tuoreita suppilovahveroita)

1 pieni sipuli

1 valkosipulinkynsi

1 tl merisuolaa

2 rkl rypsiöljyä

3 tuoretta oksaa timjamia (1-2 tl kuivattua timjamia)

3 rkl puolikarkeita spelttijauhoja

3 dl Alpron maustamatonta soijamaitoa

7 dl kiehuvaa vettä

1 kasvisliemikuutio

1 dl tahinisalaattikastiketta (tai 1 rkl gluteenitonta soijaa ja 1 rkl portviiniä/sherryä)

 

 

  1. Puhdista ja huuhtele sienet. Pilko ne ja laita kuivaan kattilaan kuumenemaan, kiehuta sienistä vesi pois. Lisää rypsiöljy ja pestyt timjaminoksat, laske lämpöä. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipulinkynsi ja suola, sekoita. Kypsennä matalalla lämmöllä kymmenisen minuuttia. Lisää spelttijauhot ja sekoita. Kiehauta vesi vedenkeittimessä ja kaada kattilaan, sekoita koko ajan, kunnes keitto alkaa kiehua. Lisää kuivatut, muserretut suppilovahverot ja kasvisliemikuutio. Keitä matalla lämmöllä neljäkymmentä minuuttia.
  2. Lisää soijamaito ja tahinisalaatinkastike (tai gluteeniton soija ja portviini/sherry), sekoita tasaiseksi ja anna kiehahtaa, ota sitten kattila pois hellalta. Poista timjaminoksat. Maista ja korjaa tarvittaessa suola.
  3. Tarjoile tuoreen leivän ja halutessasi tuon aiemmin postaamani greippi-rucola-pekaanipähkinäsalaatin kera. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s