Piirakka mustikasta

Perinteinen pullapohjainen mustikkapiirakka kuuluu meidän perheen kesäisiin herkkuihin. Tällä reseptillä saat ilmavan pullapohjan ja mustikkatäytteeseen tuleva maissitärkkelys sitoo ylimääräisen kosteuden, niin myös täytteen alla oleva piirakka on ilmavaa. Mummo kävi alkuviikosta metsässä ja toi meillekin osan saaliista nautittavaksi. Nämä mustikat oikein huusivat jääkaapissa, että tee meistä marjapiirakkaa! Minä sitten tein. Tuli ihan yhtä hyvää kuin aina. Puoli pellillistä katosi välipala-aikana. Mitäpä tässä enempää kaikille tutusta piirakasta kirjoittamaan.

Sen verran pullapohjasta mainitsen, että grammamäärät ovat valitettavasti taas tarkemmat ja koostumuksesta ei tule samanlainen tilavuusmittoja käytettäessä. Koetan välttää makeassa leivonnassa piilosuolaa ja sen vuoksi en lisää pullaan, enkä myöskään tähän piirakkapohjaan, suolaa. Minusta se ei vaikuta pohjan koostumukseen.

Tästä samasta pullapohjasta voi leipoavaikka  korvapuusteja, pikkupullia, ruusupullia tai voisilmäpullia, siksi lisäsin tämän myös menetelmäosioon. Kun leivot pikkupullia nosta uunin lämpötila +225C ja paista 8-12 min ajan.

Pullapohjainen mustikkapiirakka

(maidoton)

(uunipellillinen – aktiivinen aika 30 min – passiivinen aika kohotus 30min-1h + paistaminen 25min)

Pohjaan tuleva kiisseli

30g spelttijauhoja

160g vettä

Pohja

186g pohjaan tulevaa kiisseliä

540g erikoishienoja Sunspeltin spelttijauhoja (yksi pakkaus yleensä riittää)

100g kidesokeria

1 pss kuivahiivaa (11g)

8 g kardemummaa

78g kananmunaa (n. 1½ munaa)

54g kookos- tai soijakermaa

66g soijamaitoa

116g rypsiöljyä

Täyte

1 l mustikoita

1 dl maissitärkkelystä

1dl kidesokeria

1rkl vaniljasokeria

 

  1. Mittaa kiisselin ainekset kattilaan ja jätä hellalle odottamaan, että keität kiisselin. Mittaa pohjan ainekset öljyä lukuunottamatta (lopulla kananmunalla voit voidella pohjan reunat, laita se jääkaappiin peitettynä odottamaan). Keitä kiisseli koko ajan vatkaten. Se on valmista, kun sen lämpötila on 60C tai huomaat, että vatkaimesta alkaa jäädä viiva, mutta kiisseli ei ole vielä kokonaan paksuuntunut. Ota heti pois hellalta ja kaada taikinakulhoon muiden aineiden päälle (kananmuna ei koaguloidu, koska kiisselin +60C asteen lämpötila laskee nopeasti sen osuessa itseään viileämpiin aineisiin). Vatkaa sähkövatkaimen kierrevatkaimilla taikinapalloksi (tai yleiskoneella tai käsin, jos jaksat vaivata). Lisää öljy ja alusta se taikinaan. Jätä kohoamaan vedottomaan, lämpimään paikkaan kannen alle 30min-1h, kunnes taikina on kaksinkertaistunut.
  2. Laita uuni lämpiämään +175C. Leikkaa uunipellin kokoinen leivinpaperi. Kumoa taikina leivinpaperille ja levitä jauhotetuin käsin painellen taikina hivenen uunipellin reunojen yli. Muodosta reunoille kaksikertainen taikinakerros kääntämällä yli menevä taikinan osa takaisin pellille, siisti kulmat. Sekoita taikinakulhossa mustikat, maissitärkkelys, vaniljasokeri ja sokeri ja kaada valmistellun pohjan päälle. Kohota liinan alla 15 min, voitele reunat ja paista +175C uunissa n. 25 min, kunnes pohja on tikulla koettaen kypsä ja reunat kauniin ruskeat. Anna jäähtyä, leikkaa viipaleiksi ja nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s