Keitto tomaateista

Ihana kesä! Kaikki on tuoretta ja ruoka maistuu helposti hyvältä. Kotimaiset tomaatit ovat parhaimmillaan ja kaupasta niitä saa edullisesti. Ahnehdin halvan kilohinnan yllyttämänä ihan liikaa tomaatteja kotiin jokaviikkoiselta isolta ostosreissulta, ja loppuviikosta alkoi pahasti näyttää siltä, että kaikki tomaattini menevät ylikypsiksi. Onneksi se ei haittaa, sillä muistin ihanan ja yksinkertaisen kesäherkkuni: pitkään keitetty tomaattikeitto. Keitän tätä aina isossa kattilassa, kun kerran pitkään joutuu keittoa hauduttamaan, hautuu samalla isompikin satsi. Tämä on myös siitä ihana tomaattiruoka, ettei tomaatteja tarvitse kaltata. Ylijäävän keiton voi pakastaa, mutta meillä keitto menee viimeistään seuraavaan päivään mennessä kaupaksi, eikä pakastettavaa ole kertaakaan jäänyt.

Keiton resepti on maidoton, munaton, gluteeniton ja vegaaninen, mutta käyttämäni sattumat (joista kirjoitin teille tähän oheen kaksi erilaista) sisältävät gluteenia ja toinen myös kananmunaa. Perunapasta eli gnocchi on monipuolinen ja nopea tehdä verrattuna tavalliseen pastaan –sen voi suoraan valmistuksen jälkeen viskata kiehuvaan veteen kypsymään. Perunaksi käy myös uusi peruna, kunhan sen kuorii ennen keittämistä. Kuvassa ohessa on kuva keitosta perunapastasattumilla. Menetelmäosiomerkintä tällä reseptillä on perunapastareseptin vuoksi.

Pitkään haudutettu tomaattikeitto

(maidoton, munaton, gluteeniton, vegaaninen)

(4:lle aikuiselle – aktiivinen aika 20-30 min – passiivinen 3 h)

 

1 iso peruna (pehmeä lajike)

1 makea sipuli

2 valkosipulinkynttä

2 keskikokoista porkkanaa

1 pieni kesäkurpitsa

3 vartta selleriä

750g tomaattia

4 oksaa tuoretta timjamia, lehdet

3 rkl rypsiöljyä

n.1l kiehuvaa vettä

1 nippu tuoretta basilikaa

1dl kookoskermaa

mustapippuria myllystä n. 1tl verran

 

Sattumat 1 – eli krutongit ja savustettu sianniska (aktiivinen aika n. 5min)

1 paksu viipale paahtoleipää (ks. aiempi blogimerkintäni)

50g savustettua sianniskaa

2 rkl öljyä

kourallinen basilikaa

 

Sattumat 2 – eli perunapasta (gnocchi) (aktiivinen aika n. 20 min jos käytät mikroa perunoiden kypsennyksessä ja laitat veden kiehumaan ennen kuin alat tekemään gnocchitaikinaa)

3 pientä perunaa (pehmeä lajike) – 11/4 dl perunasosetta

2,5dl spelttijauhoja

1 kananmuna

keittämiseen:

3 l vettä

1rkl suolaa

koristeluun:

kourallinen basilikaa

 

 1. Valmista keitto. Kuori peruna, sipulit, porkkanat ja kuutioi peruna, viipaloi porkkana, hienonna sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet. Viipaloi sellerinvarret, kuutioi kesäkurpitsa, poista tomaateista kannat ja kuutioi ne, riivi timjaminoksista lehdet. Irrota basilikan lehdet varsista, siirrä lehdet talteen ja hienonna varret.
 2. Kuumenna isossa kattilassa 2 rkl rypsiöljyä ja kuullota sipulia 10 minuuttia matalalla lämmöllää. Lisää valkosipulit, porkkanat ja selleri ja lisää lämpöä niin, että ne ottavat hieman väriä. Lisää kuutioitu kesäkurpitsa,basilikan varret ja tomaatit, sekoita ja kaada kiehuvaa vettä niin paljon vihannesten päälle, että peittyvät. Anna kiehua matalla lämmöllä kannen alla vähintään tunti, mielellään kaksi-kolme. Mitä pidempään keität, sitä parempi on maku. Sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa vettä, jos kattila uhkaa kuivahtaa (mitä sen ei pitäisi tehdä, kun kansi on kiinni).
 3. Valmista sattumat ennen kuin soseutat keiton:
  1. Sattumat 1
   1. Kuutioi leipäviipale ja savustettu sianniska ja paista kuumalla pannulla 2 rkl rypsiöljyssä, kunnes leipäkuutiot ovat kauniin ruskeita pinnaltaan. Siirrä paistipannu sivuun kuumalta levyltä ja jätä sattumat odottamaan pannuun hetkeksi.
  2. Sattumat 2
   1. Laita vesi kuumenemaan suolan kanssa kattilaan. Kuori perunat, laita ne mikronkestävään syvään kulhoon ja peitä vedellä. Kypsennä täydellä teholla n. 8 min, kunnes ovat kypsiä. Kaada kiehuva vesi pois ja soseuta perunat haarukalla tai perunanuijalla. Mittaa leivontakulhoon 11/4 dl perunasosetta, 2,5 dl puolikarkeita sunspeltin spelttijauhoja ja 1 kananmuna. Vaivaa taikinapalloksi. Jaa pallo 4 osaan ja tee jokaisesta pitkä, noin etusormen paksuinen nauha. Leikkaa n. 2-3 cm pituisiksi palasiksi. Nostele nauha kerrallaan kiehuvaan veteen ja kypsennä, kunnes perunapastat nousevat pintaan, noin 3-5 min. Nostele reikäkauhalla vedestä, laita valumaan siivilään (ja siivilän alle astia keräämään valuvan veden), toista jäljelle jääneellä taikinalla sama. Siirrä valutetut perunapastat lautasille odottamaan keittoa.
  3. Kun keiton kasvikset ovat kiehuneet riittävästi, ota kattila hellalta ja soseuta sauvasekoittimella keitto tasaiseksi. Lisää 1 dl kookoskermaa, suola ja mustapippuri. Sekoita sauvasekoittimella ja tarkista maku. Lisää basilikan lehdet ja sekoita kauhalla valmiin keiton sekaan.
  4. Kokoa annokset:
   1. Sattumat 1 kohdalla kauho keittoa lautasille ja jaa sattumat tasaisesti joka lautaselle, revi jokaisen annoksen päälle basilikanlehtiä.
   2. Sattumat 2 kohdalla kauho perunapastojem päälle keittoa ja koristele annos revityillä basilikanlehdillä.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s