Ton Brita

Elämässäni on ollut aikoja, jolloin mieleni on tehnyt valtavan paljon makeita jälkiruokia ja kakkuja, mutta samaan aikaan oma ruokavalio ja imetettävän lapsen allergiat yhdessä ovat luoneet ongelmia herkkuhetken toteuttamiseen. Sitten näin Helsingin sanomien sivuilla kikherneliemimarengin ohjeen. Voi! Aukeni taivas muna-allergikon allergikkoimettäjän herkutteluhetkiin. Tässä on munaton, maidoton ja gluteeniton Brita kakun ohje, joka on myös vegaaninen.

Tein tätä tänään kokeilumielessä iltapalaksi varmistaakseni, että tämä vanha reseptini on riittävän hyvä blogiin laitettavaksi. Kaikki söivät hyvällä halulla. Ainoastaan supertarkka mieheni ihmetteli pohjan koostumuksen eroa normaaliin (eli minun normaaliin maidottomaan ja gluteenittomaan versioon) verrattuna. Marengin alla oleva pohja on hivenen kosteampi ja tiiviimpi kuin aiemmin laittamassani Brita-reseptissä, mutta yhtä kaikki, herkullinen kakku. Pohjan käsittely kakun kokoamisvaiheessa vaatii tarkkuutta, pohja murenee helposti siihen lisäämästäni ksantaanista huolimatta.

Ton Brita

(munaton, maidoton, gluteeniton, kauraton, vegaaninen)

(8-10 palaa, aktiivinen aika 1h – passiivinen aika paisto 25 min + jäähdytys 2-3h yhteensä 3-3½h)

pohja

135g maidotonta margariinia

1dl sokeria

1tl vanijalsokeria

3tl leivinjauhetta

1dl maissitärkkelystä

½ dl maissijauhoja

1 maustemittaa ksantaania

175g kikherneitä (yhden Go Green 290g ekologiska kikärter-pakkauksen kikherneet)

1 dl soijamaitoa

marenki

115 g kikhernelientä (yhden kikhernepakkauksen liemi)

1½ dl kidesokeria

täyte

300g tuoreita kotimaisia vadelmia

1 prk soijavispia

1tl vaniljasokeria

 

  1. Laita uuni lämpiämään +175C. Vuoraa syvä uunipeli leivinpaperilla.
  2. Siivilöi kikherneet erilleen kikherneliemestä. Laita liemi sokerin kanssa astiaan ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Tämä vie tehokkaalla sähkövatkaimella noin 10 minuuttia, eli kauemmin kuin valkuaisvaahdon vatkaaminen. Aseta sivuun odottamaan.
  3. Laita kikherneet siivilästä sauvasekoittajan kulhoon tai blenderiin ja lisää soijamaito. Soseuta tasaiseksi. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja ksantaani kolmannessa astiassa ja siivilöi paakuttomaksi.
  4. Neljännessa astiassa vatkaa maidoton margariini ja sokerit vaahdoksi. Lisää 1dl kerrallaan kikherne-soijamaitososetta lisäysten välillä voimakkaasti vatkaten. Lopuksi lisää jauhoseos ja vatkaa tasaiseksi.
  5. Levitä pohja leivinpaperille. Levitä pohjan päälle marenki. Paista +175C uunissa n. 25 minuuttia, kunnes marenki on kauniin väristä ja tikkuun ei tartu pohjaa testatessa. Nosta uunista ja anna jäähtyä uunivuoassa (jos siirrät pohjan ritilän päälle jäätymään, hajoaa marenki pinnalta).
  6. Pohjan jäähdyttyä vatkaa soijavispi vaahdoksi ja mausta vaniljasokerilla. Puolita pohja, lusikoi puolet vaahdosta ja puolet vadelmista pohjalle, nosta toinen puoli pohjasta päälle ja lusikoi loput vaahdot ja vadelmat kakun päälle. Nauti heti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s