Yrttinen poropiiras

Tämä piiras on ollut vieraideni suosikki erilaisissa juhlissa jo muutaman vuoden ajan. Ennen vanhaan laitoin vielä parmesaania ja kermaa täytteeseen, mutta se ei enää onnistu. Onneksi savuporo itsessään on niin vahvan makuista ja suolaista, ettei piirakka oikeastaan kaipaakaan kermaa ja juustoa. Jos korvaat pohjan gluteenittomalla (esimerkiksi Vuohelan herkun) piirakkapohjalla pakastealtaan gluteeniton-osiosta, saat piirakasta gluteenittoman. Noudata silloin pakkauksen ohjeita pohjan paistamisen suhteen. En ole vielä löytänyt vehnätärkkelyksetöntä valmispiirakkapohjaa, joten kotitekoisella pohjalla jatkan edelleen tämän paistamista.

Niin ja kun kerroin olevani laiska, niin tämä piirakkapohja on laiskan kokin valinta: sen ainekset sekoitetaan yhteen ja sitten se painellaan rypsiöljyn päälle piirakkavuokaan. Pohjasta tulee rapea ja reunoista ilmava ilman esipaistamista.

Poropiiras

(maidoton)

(4-5:lle aikuiselle. Aktiivinen aika 20 min – passiivinen aika 30 min)

Pohja:

2 – 2,5 dl puolikarkeita sunspeltin spelttijauhoja

¾ tl suolaa

½ tl leivinjauhetta

1 muna

½ dl öljyä + 1rkl piirakkavuoan pohjalle

Täyte:

200 g savupororouhetta (esim. Kotasavu)

15 g ruohosipulia silppuna

15 g persiljaa silppuna

15 g rucolaa silppuna

4 isoa salvianlehteä silppuna

1 suippopaprika kuutioina

2 munaa

1,5-2 dl maustamatonta soijamaitoa (Alpro)

  1. Laita uuni lämpiämään +175 c. Tee piirakkapohja. Mittaa kuivat aineet leivontakulhoon, sekoita ja lisää muna sekä öljy. Sekoita tasaiseksi. Lorauta 1 rkl rypsiöljyä piirakkavuoan pohjalle, painele taikina keskeltä kohti reunoja. Taikinaa on 28cm halkaisijaltaan olevaan piirakkavuokaan pohjille ja reunoille hyvin ohuelti (pidän ohutpohjaisesta piirakasta).
  2. Tee täyte. Silppua yrtit, kuutioi paprika ja laita kulhoon (voit käyttää samaa kulhoa kuin taikinaa tehdessä), kaada pororouhe ja soijamaito päälle, sekoita, riko munat kulhoon ja sekoita muiden aineiden sekaan. Kaada pohjan päälle.
  3. Paista +175C esilämmitetyssä uunissa 30min tai kunnes täyte on hyytynyt ja piirakan reunat ovat kauniin ruskeat. Anna jäähtyä hetki vuoassaan ennen leikkaamista. Tarjoile vaikkapa rucola-pekaanipähkinä-greippisalaatin kanssa.
  4. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s