Grillipossua misokeitossa

Meidän perheen lempiruokia ovat erilaiset nuudelikeitot. Ne ovat arkenakin nopeita valmistaa, jos käyttää kotitekoisten nuudelien sijaan kaupan valmiita nuudeleita, jolloin keitto valmistuu noin 20 minuutissa. Viikonloppuna on kuitenkin ihana hemmotella omia ja perheen makuhermoja kotitekoisella pastalla.

Tämän keiton idea syntyi, kun mieheni kanssa häämatkalla ollessamme törmäsimme Tokiossa kalamarkkinoilla ihanaan pieneen kojuun, jossa myytiin höyryvän kuumaa nuudelikeittoa. Erikoista siinä oli misotahna keittopohjassa, yleensä kun misokeitto on ennemminkin lisäke ruoalla tai aamiainen. Löysimme paikan seuraamalla korttelin päähän ulottuvaa paikallisten lounasruokailijoiden jonoa. Kannatti jonottaa.

Olen oppinut vasta tänä vuonna tekemään speltistä kunnollista tuorepastaa kotona. Ennen laitoin liikaa jauhoja suhteessa kananmunaan. Salaisuus on siinä, että yhtä munaa kohden laitetaan n.90-95g hienoja spelttijauhoja (vehnäjauhoissa 100g/1muna). Minulla ei ole pastakonetta, kivinen työtaso ja marmorikaulin ajavat saman asian ja minusta kotitekoisen pastan tai nuudelin pitääkin näyttää kotitekoiselta, siispä minua ei haittaa hivenen erikokoiset pastanpalat, joita veitsellä leikatessa tulee. Udon-nuudeleita en ole vielä saanut osumaan kohdalleen, ilmoittelen sitten, kun saan sen reseptin onnistumaan hyvin. Pitäisi varmaan käydä ostamassa tapiokatärkkelystä..

Jos haluat munattoman ja gluteenittoman version, korvaa kotitekoinen pasta joko gluteenittomalla ja munattomalla spagetilla tai mungpapunuudeleilla, jotka kypsennät pakkauksen ohjeen mukaan, ja jätä keitosta liemen kananmuna pois.

Grillipossumisokeittoa ja kotitekoisia munanuudeleita

(4:lle aikuiselle – nuudelit: aktiivinen aika 20 min – passiivinen 2 tuntia, keiton valmistusaika 20 min)

(maidoton)

nuudelit:

3 munaa

280-290 g hienoja spelttijauhoja

(tai jos tiedät, että ruokailijat tykkäävät nuudeleista, niin 4 munaa ja 380-390g spelttijauhoja)

Keitinvesi:

3-4litraa vettä

2rkl suolaa

Nuudeleihin:

2rkl seesaminsiemenöljyä

 

Keittoon:

400g kypsää grilli- tai nyhtöpossua (esim. jos itse valmistat grilliribsejä ja niitä jää yli, niin irroittele liha luista ja käytä tässä ruoassa tai jos nyhtöpossua jää yli, käy se hyvin tähän ruokaan)

2 purjon lehteä

4 isoa kiinankaalin lehteä

1 litra vettä

2 rkl kanafondia

1 rkl gluteenitonta soijaa (olen edelleen allerginen vehnälle)

2 munaa

4 rkl misotahnaa (tarkista, että sopii ruokarajoitteiselle, lähinnä vehnään tai ohraan olen törmännyt)

½dl vettä

 

höysteenä

½ dl ruohosipulisilppua

4 tl vaaleita, paahdettuja seesaminsiemeniä

 

 

  1. Valmista ensin pasta. Vatkaa kierrevatkaimen avulla munat ja hienot spelttijauhot sekaisin. Seoksesta tulee karkea pallo tai murumainen, irtonainen seos. Jatka vaivaamista käsin, kun kierrevatkaimella ei enää tunnu asia etenevän. Käsin vaivaten tee yhtenäinen, silkinpehmeä pallo, tässä menee n.5-10 minuuttia. Kiedo taikina pallo muoviin ja laitat lepäämään jääkaappiin pariksi tunniksi.
  2. Kiehauta 3-4 litraa vettä ja laita sinne 2 rkl suolaa. Kun taikina on levännyt, ota se jääkaapista, ripottele työtasolle runsaasti spelttijauhoja ja kauli ohueksi levyksi. Taita levy leveyssuunnassa kahtia, sitten vielä samassa suunnassa kahtia, leikkaa noin 5 mm paksuja nuudeleita. Avaa levy ja nostele kiehuvaan veteen. Nuudelit kypsyvät noin 4 minuutissa. Ota yksi nuudeli, huuhtele se kylmässä vedessä ja maistele, onko se kypsä. Jos on, kaada nuudelit lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä. Kaada 1 rkl seesaminsiemenöljyä päälle, sekoita ja jaa annoskulhoihin (4 kulhoa) odottamaan keittoa.
  3. Nuudelien keitinveden kiehuessa valmista keittopohja. Kiehauta 1 litra vettä, lisää sinne soija ja kanafondi sekä kuutioitu possu, viipaloitu kiinankaali ja suikaloitu purjo. Anna kiehua 5 minuuttia, vatkaa sitten vatkatut kananmunat kiehuvan nesteen joukkoon. Ota erilliseen astiaan ½ dl vettä ja sekoita siihen misotahna, sekoita keiton joukkoon. Älä enää keitä.
  4. Nosta kauhallinen sattumia ja sitten kauhallinen lientä jokaisen nuudelikuppiin. Koristele ruohosipulisilpulla ja seesaminsiemenillä. Tajoile.

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s