Juustokakku (valetta!)

Minä rakastin entisessä elämässäni liivatteella hyydytettyä tuorejuustokakkua. Ensin tuli raskaus, ja tuorejuusto joutui kiellettyjen listalle listerioosiuhan vuoksi, raskauden jälkeen puhkesi maitoproteiiniallergia ja tuorejuustokakku joutui kiellettyjen listalle ikuisiksi ajoiksi. Meni aika pitkään, että sain kehiteltyä tämän kakun rakenteen kohdilleen, mutta nyt olen tyytyväinen. Teen tämän kakun aina pieneen, 17 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan, sillä tämä on todella tuhti ja epäterveellinen.

Ksantaanin löydät isosta marketista leivontahyllystä, esimerkiksi Vuohelan herkun ksantaani. Ksantaania käytetään gluteiinittomassa leivonnassa tuomaan rakennetta ja sitkoa leivonnaisiin.

Maidottoman suklaan löydät ison marketin karkkihyllystä, yleensä alimmalta hyllyltä. Jos maitoallergikon allergia ei ole vakava, voit käyttää sellaista suklaata, jossa lukee ”voi sisältää jäämiä maidosta”. Oma maitoproteiiniallergiani on vakava ja ainoa suklaa, jonka olen kaupasta löytänyt ja joka varmasti sopii minille, on Dammenbergin tummasuklaanapit (paino 90g), saman firman karamellisuklaa (karamelliaromista tulee maku) ja nyt viimeisimpänä löysin tänä kesänä Stockmannin herkusta Helsingissä Dammenbergin tummasuklaalevyn 79% kaakaopitoisuudella, 70g painoltaan. Erikoissuklaat ovat kalliita, varaudu pulittamaan tuosta 90g tummasuklaanappipakkauksesta vajaat 4 euroa.

Kuvassa olevaan kakkuun tuli liikaa kaakojauhetta päälle. Naureskelin aamulla omaa ja lasten kaakaojauheella koristeltua naamaa salaisen aamupalaherkuttelun jälkeen.

Valejuustokakku

(gluteiiniton, maidoton, munaton, vegaanisen saat korvaamalla liivatteen agaragarilla)

(8 viipaletta – pohjan valmistelu 5 min – paistoaika 10 min +175C uunissa – jäähdytys 1h-valejuustomassan teko 20 min – hyydytys 4 tuntia tai yön yli -tarjolle asettelu ja kaakaon siivilöinti päälle 5min)

Pohja

3 rkl perunajauhoja

1/3tl ksantaania

3 rkl sokeria

2 rkl tummaa, maidotona kaakaojauhetta

1/4 tl leivinjauhetta

3 rkl soijakermaa (ruokakerma)

3 rkl rypsiöljyä

1 tl vaniljasokeria

35 g maidotonta suklaata rouhittuna

 

Valejuustomassa

1 prk Alpron soijavispiä

4 liivatelehteä

75g maidotonta margariinia

½ sitruunan mehu

4 dl tomusokeria (sanoinhan, että tämä on epäterveellinen!)

2tl vaniljasokeria

 

Kuorrute

1-2 rkl tummaa kaakaojauhetta

  1. Valmista ensin kakkupohja.Laita uuni lämpiämään +175C. Pingota irtopohjavuoan pohjan ja reunojen väliin sopivankokoinen pala leivinpaperia. Koska olen laiska, teen pohjan taikinan suoraan kakkuvuokaan. Mittaa pohjan kuivat aineen kakkuvuoan pohjalle ja sekoita keskenään tasaiseksi. Lisää vuokaan soijakerma ja rypsiöljy ja sekoita tasaiseksi massaksi, älä säikähdä, taikinaa näyttää olevan vähän, mutta juustokakkupohjaksi se riittää. Lisää rouhittu suklaa ja sekoita kakkumassaan. Levitä taikina vuoan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi. Jos vuoan reunoille on tarttunut taikinaa, pyyhi esim. nuolijan avulla vuoan reunat puhtaiksi. Paista 10 min +175C uunissa. Pohja on valmis, kun pohjaan upotettu tikku tulee puhtaana ulos.
  2. Ota kakkupohja uunista ja jäähdytä kunnolla, noin 1 tunti. Älä poista kakkupohjaa irtopohjavuoasta, sillä kaadat kohta valejuustomassan pohjan päälle hyytymään.
  3. Valmista valejuustomassa. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Kiehauta vedenkeittimessä vettä. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Toisessa astiassa sulata mikrossa maidoton margariini. Lisää sulatettuun margariiniin tomu- ja vaniljasokeri, vatkaa sähkövatkaimella tasaiseksi ja lisää ½ sitruunan mehu ja jatka vatkaamista 1-2 minuuttia. Ota liivatteet kylmästä vedestä, purista ylimääräinen vesi pois ja sulata 1/4 dl kiehuvaa vettä. Anna jäähtyä hetki ja lisää sitten margariini-tomusokeri-sitruunaseokseen ohuena nauhana jatkuvasti sähkövatkaimella vatkaten (matala teho). Kumoa sitten margariini-tomusokeri-sitruunamehutahna vispatun soijakerman joukkoon ja vatkaa tasaiseksi sähkövatkaimella (matala teho).
  4. Kaada valejuustomassa kakkupohjan päälle, peitä kakkuvuoka sopivalla kannella ja siirrä jääkaappiin hyytymään 4 tunniksi.
  5. Ennen tarjoilua pyöräytä terävä veitsi kakkuvuoan ja valejuustokakun välistä kerran koko kakun ympäri. Irrota irtokakkuvuoan reunat varovasti, jos valejuustokakku alkaa revetä auta terävällä veitsellä kakkua irtoamaan kauniisti. Siivilöi kakun päälle tummaa kaakaojauhetta. Nosta kakku tarjoiluvadille. Tarjoile ja nauti!

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s