Millä korvaan maidon?

Minun vastaukseni on yksinkertainen: soijatuotteilla. Onneksi en ole allergisoitunut soijalle. Kuvassa on meidän kodin neljä perusainesta, joita löytyy aina kaapista. Käytän myös jonkin verran kookosmaitoa ruoanlaitossa, mutta koska sen rasvakoostumus on epäedullinen (sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa) en käytä sitä useammin kuin kerran viikossa tai parissa.

Pidän Alpron tuotteista eniten, sillä ne käyttäytyvät ruoanlaitossa hyvin. Alpron maustamattoman soijamaidon voi myös lorauttaa huoletta kuumaan kahviin, monen muun merkin soijamaito juoksettuu siinä.

Kermapohjaisia kastikkeita en enää tee, sillä ruokasoijakerma vain maistuu pahalta kastikkeessa. Ei siis enää hyvää kanttarellikastiketta minulle, sääli. Ruokasoijakermaa käytän lähinnä leivonnassa korvaamaan kananmunaa ja muuten leivonta- ja ruoanlaittonesteenä sellaisissa ruoissa, missä tarvitaan vähän enemmän rasvaa.

Soijatuotteiden etuna on niiden pitkä säilyvyys maitotuotteisiin verrattuna. Soijamaitopurkit voi säilyttää huoneenlämmössä avaamattomina ja siirtää yksitellen jääkaappiin avaamisen jälkeen. Säästää jääkaappitilaa kivasti. Soijavispi säilyy myös paaaljon pidempään kuin laktoositonkaan kerma. Tiedän ihan normaaliruokavaliota noudattavia ihmisiä, jotka ostavat soijavispiä jääkaappiin varalle juuri tämän säilymisominaisuuden takia. Lisäksi soijavispi on hyvää, eikä esimerkiksi kakun päällä makuero normaaliin vispikermaan ole häiritsevä. Omat lapseni ovat niin tottuneita soijavispin makuun, ettei tavallinen kermakakku heille maistu ollenkaan.

Onneksi näitä maitotuotteita korvaavia tuotteita on viime aikoina tullut paljon. Ei tarvitse vaipua epätoivoon, vaikka olisikin sekä maidolle että soijalle allerginen. Olen löytänyt meidän isoista lähimarketeista mm. kauramaitoa, spelttimaitoa, hasselpähkinä – ja mantelijuomaa ja riisimaitoa. Myös vuohenmaitoa löysin uht-pakkauksesta (olen kokeillut, olen sillekin allerginen). Löytyy myös maustettuja välipalajuomia, kaurajogurtteja ja maustettuja soijajogurtteja. Itse jätän maustetut soijajogurtit kauppaan, kun ne sisältävät niin paljon piilosokeria. Syön mieluummin sokerin itse lisättynä.

Kalsiumin saannista huolehtiminen on maitoallergiselle tärkeää. Saan itse riittävän määrän helposti täyteen, kun otan yhden Calcichew-D3-forte tabletin päivässä ja syön 1-2 kertaa päivässä soijajogurttia ja käytän kahvimaitona soijamaitoa.

Valitettavasti en ole vieläkään löytänyt kunnollista juuston korviketta. Soijapohjaiset juustot maistuvat pahalta. Kookospohjaiset juustot ovat hieman paremman makuisia, mutta käyttäytyvät omituisesti ruoassa. Rakastin ennen ranskalaista ja italaliaista keittiöitä, eivätkä valmistamani ruoka-annokset vain maistu samalta ilman juustoa ja voita. Joissain kaupan tofuissa on vehnää, eli niiden kanssa pitää olla tarkkana. Toisaalta useat kaupan tofuista maistuvat mielestäni pahalta, joten valmistan soijajuustoa silloin tällöin kotona. Kaupan silken tofu (Blue Dragon) on hyvää ja pehmeän makuista, onneksi sitä löytyy monesta paikasta nykyään. Olen myös oppinut, että soijasta voi tehdä kotona rahkaa. Käytän sitä pääsäisaikaan pashassa, missä sen maku ei muiden makuaineiden vuoksi ole häiritsevä. Valitettavasti ihan normaalissa mansikkarahkassa soijarahkan maku on liian hallitseva. Mutta saanpahan kerran vuodessa pashaa, siihen olen tyytyväinen! Jaan edellä mainittujen ruokien reseptit myöhemmin, kunhan saan kuvattua projektit.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s