Bulgogia ja höyrytettyä riisiä

Minulle valkeni, että bulgogi on varmaan monille täysin tuntematon herkku ja riisuttu bulgogi lisukkeineen ei kerro otsikkona yhtään mitään. Bulgogi tarkoittaa naudanlihaa paistettuna tietyntyyppisessä marinadissa, ja poiketen muista korealaisista ruoista, bulgogi ei ole tulista. Bulgogiin käytetään naudan sisäpaistia, tai vastaavaa, ja se mureutetaan marinoimalla päärynäpohjaisessa marinadissa yön yli. Riisin olen viimeiset 10 vuotta kypsentänyt mintunvihreässä riisinkeittimessäni, mutta se irtisanoi viimein sopimuksensa eilen. Niinpä kirjoitan tähän ohjeen riisin höyryttämiseen kattilassa. Korealaisissa ruoissa käytän puuroriisiä, koska se nimensä mukaisesti puuroutuu ja on pyöreäjyväistä, kuten korealaistenkin käyttämä riisi. Jos haluat tuhlata riisiin, voit sijoittaa sushiriisipakettiin tai ostaa etnisestä kaupasta ison säkin sopivan pyöreäjyväistä riisiä. Purkkikimchiä löytyi meidän lähi-K-kaupan etnisestä hyllystä. Hyvää kimchiä en ole vielä kotona onnistunut tekemään, siispä en kokeilemiani kimchireseptejä tässä jaa, vaan suosittelen purkkikimchiä.

Kuvaa varten ripottelin annoksen pinnalle hiukan seesaminsiemeniä, seesaminsiemenöljyä ja silputtua korianteria. Ruskeasta kastikkeesta on todella vaikea saada makuhermoja kutkuttavaa kuvaa ;).

Jos aterialle osallistuvat ihmiset ovat isoruokaisia, suosittelen puolitoista-tai kaksinkertaistamaan ohjeen, meillä kun eilen kaksi aikuista ja kolme lasta söi koko annoksen viimeistä riisinmurusta myöten. Ja kaikki olisivat halunneet lisää.

Bulgogia, höyrytettyä riisiä ja purkkikimchiä

4:lle aikuiselle –marinadin valmistus 10 min- marinointi yön yli 8-12h – kypsennys 20 min

(gluteeniton, munaton, maidoton, pähkinätön)

Marinadi:

1 Conference-merkkinen kypsä päärynä

1 valkosipulinkynsi

1 pieni sipuli

3 ohutta viipaletta tuoretta inkivääriä kuorineen huuhdeltuna (n 1rkl)

1 rkl ruskeaa sokeria (kidesokeri)

2 rkl gluteenitonta soijakastiketta

1 rkl seesaminsiemeniä (kuorittu, paahdettu, vaalea)

1 rkl seesaminsiemenöljyä

½ dl tuoretta ruohosipulia silppuna

½ dl tuoretta korianteria silppuna

1 porkkana ohuina viipaleina

Liha:

400g pala naudan sisäpaistia ohuiksi suikaleiksi leikattuna

 

Riisi:

3 dl puuroriisiä

4 dl vettä

Purkkikimchi isomman kaupan etnisestä hyllystä, tai sitten jätä kimchi pois.

 

  1. Valmista marinadi. Kuori päärynä ja viipaloi se sekä poista siemenkota. Kuori valkosipulinkynsi. Kuori sipuli ja paloittele neljään osaan, viipaloi kolme viipaletta tuoretta inkivääriä. Laita nämä kaikki blenderikulhoon tai sauvasekoittimen astiaan ja soseuta sileäksi. Lisää sokeri, gluteeniton soijakastike, seesaminsiemenet, seesaminsiemenöljy ja ruohosipuli-korianterisilppu ja sekoita. Kuori, pese ja viipaloi porkkana ja lisää marinadiin. Käsittele liha (poista kalvot ja mahdollinen rasva), viipaloi se ja kaada marinadi lihan päälle astiaan. Peitä kannella ja anna marinoitua yön yli.
  2. Aloita ruoan valmistus nostamalla liha marinadissaan n. 30 min ennen aiottua paistamista huoneenlämpöön. Mittaa riisi ja pese se tiheäsilmäisessä siivilässä juoksen veden alla puristellen kädellä riisiä välillä, kunnes siivilän läpi virtaava vesi on kirkasta. Anna valua hetki ja siirrä riisi kattilaan ja lisää vesi. Peitä kattila kannella ja kuumenna kiehuvaksi. Kun vesi alkaa kiehua, laske lämpötila kattilan alla matalaksi, niin että vesi vain poreilee. Kannen pitää olla koko ajan kattilan päällä. Keitä n. 10 min. Jos vesi kiehuu liian kovasti, siirrä kattila hetkeksi sivuun, laske hellan lämpöä, älä avaa kantta. Siirrä sitten kattila kuumalta levyltä avaamatta kantta sivuun ja anna tekeytyä vielä 10-15 min.
  3. Paista riisin kiehuessa liha marinadeineen kuumalla pannulla. 5 min paistamisen jälkeen laske lämpöä ja anna hautua kannen alla n.20 min, kunnes liha on mureaa. Liha ja riisi valmistuvat suunnilleen samaan aikaan.
  4. Sekoita riisi puukauhalla tai isolla lusikalla. Tarjoa riisi jokaiselle omassa pienessä kulhossa, nostele bulgogia kauhalla riisin päälle (ja nappaa aina välillä purkkikimchiä syömäpuikoilla suuhun). Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s