Konvehdit

Ah, tämä jokajouluinen perinne, sillä en pidä ainosta kaupassa myytävänä olevista Dammenbergin suklaakonvehdeista. Ne on täytetty erilaisilla hedelmä-ja marjatäytteillä, ja ovat kyllä hyviä, mutta olen itse aina enemmän ollut Pandan toffeerullatyttöjä.

Suklaan temperointi on helppoa, mutta vaatii hyvän ja tarkan lämpömittarin, kylmäpakkauksen ja pitkää pinnaa. Temperoin nämä vegaaniset ’maito’suklaani seuraaviin lämpötiloihin: +48C, +28C ja +32C ennen muottiin kaatamista. Aikaa menee noin 30-60min riippuen temperoitavan suklaan määrästä. Mikroaaltouuni on paras tässä hommassa, täydet tehot ja 10 sekuntia kerrallaan sulatus. Toki vesihaudettakin voi käyttää, jos siitä tykkää enemmän.

Huomaa, että valko-, maito- ja tummasuklailla on erilaiset temperointilämpötilat kun suunnittelet omia konvehtejasi. Karamellitäyte on supernopea, muttei luonnollisesti maistu oikealta karamellilta, kun sitä ei ole keitetty. Cashewvoin sijaan voi käyttää mitä tahansa miedon makuista pähkinä- tai siemenvoita ja soijamaidon sijaan voi käyttää mitä tahansa sopivaa maitoa. Samalla ohjeella saa karamellikastiketta, lisää vain maidon määrää.

Karamellitäytteen vuoksi suklaakuoren on oltava paksumpi, kuin kiinteämpää täytettä käyttäessä, että konvehdin saa ehjänä silikonimuotista ulos. Siksi suklaasulan seisotus vähintään 5min ajan ennen kuorien tyhjennystä.

Tänä vuonna käytin muottina silikonista Lego-jääpalamuottia. Koska muottini on mattapintainen ja silikoninen, muodostui konvehtien irrotus muotista ongelmaksi, ja jouduin pakastamaan konvehdit ennen irrotusta. Myös valmiit konvehdit ovat mattapintaisia näistä syistä johtuen. Kovia konvehtimuotteja minulla ei olekaan, ehkäpä toivon joululahjaksi niitä, jotta ensi joulun konvehdit olisivat täydellisiä.

Vasemmalla mattapintainen Lego-silikonimuotti ja oikealla kiiltäväpintainen silikoninen konvehtimuotti. Huomaa kuivuneet vesipisarat ruskean muotin pinnalla, ne pitää kuivata/pyyhkiä pois ennen suklaan laittamista.

Konvehdit

(maidoton, munaton, gluteeniton)

(n.12kpl – aktiivinen aika 2h – passiivinen 12h)

Kuoret
150g Moofreen ja Nomon ’maito’suklaata

Pikakaramellitäyte
2rkl cashewvoita
Ripaus suolaa
Ripaus vaniljasokeria
n.1/2dl soijamaitoa
90g tuoreita Medjool-taateleita (n.7-8kpl)

Muuta
Lämpömittari
Kylmäpakkaus
Tehosekoitin tai sauvasekoitin
Konvehtimuotteja
Iso aluslautanenx2
Pieni nuolija
Palettiveitsi

Muotti, palettiveitsi, lämpömittari ja pikkuinen nuolija ison lautasen päällä.

1. Kuivaa konvehtimuotit huolellisesti kahteen kertaan talouspaperilla/leivinliinalla. Tippakin vettä tekee suklaasta mattapintaisen.

2. Mittaa suklaa mahdollisimman pieninä palasina mikronkestävään kulhoon ja sulata mikrossa täydellä teholla 10s kerrallaan. Sekoittaminen lämpömittarilla joka välissä.

3. Temperointi: sulata suklaa ensin +48C lämpötilaan. Viileännä se sitten jatkuvasti sekoittaen +28C, itse nostin kulhon ison kylmäpakkauksen päälle jouduttaakseni prosessia. Sen jälkeen vielä nopea lämmitys +32C ( = tavallisen tumman suklaan temperointilämpötilat).

4. Kaada temperoitu sulaa suklaa muotteihin. Muotit kaadetaan täyteen.

5. Anna sulan suklaan olla hetki (n. 5min) muoteissa ja kaada ylimääräinen suklaa isolle lautaselle. Kaavi ylijäänyt suklaa takaisin mikronkestävään kulhoon nuolijan avulla ja nosta joko +32C vesihauteeseen odottamaan konvehtien sulkemista (tai temperoi suklaa uudestaan juuri ennen konvehtien sulkua)

6. Kaavi muotin reunat puhtaiksi suklaasta lastalla ja laita muotti ylösalaisin toisen ison lautasen päälle jähmettymään loppuun huoneenlämmössä.

7. Valmista pikakaramellitäyte mittaamalla kaikki muut ainekset paitsi soijamaito kulhoon ja aja massa sileäksi sauvasekoittimella. Huomioi, että soijamaidon määrä riippuu taatelien kosteudesta, ja lisää soijamaito sitä mukaa, kun massa näyttää tarvitsevan. Tavoitteena on käyttää mahdollisimman vähän soijamaitoa.

8. Täytä kuoret täytteellä vähän vajaaksi, ja valuta päälle temperoitu suklaa konvehdin sulkuun.

9. Kaavi taas reunat suklaasta puhtaaksi, ja anna jähmettyä huoneenlämmössä, jonka jälkeen siirrä jääkaappiin asettumaan yön yli.

10. Irrota valmiit konvehdit muoteista seuraavana päivänä, silikonimuotista irrottaminen vaatii jonkin verran*varovaista* irrottelutyötä (kovasta muovista tehdyistä muoteista niiden pitäisi irrota kevyesti kopauttamalla).

11. Säilytä jääkaapissa suljetussa rasiassa, säilyy n. 1vkon.

12. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s