Sienipiirakka

Perinteisempi, ”rahkavotaikinaan” tehty versio. Omaan muistiin. Sisältää mm. soijaa, gluteenia (spelttijauhoja käytetty), paprikaa, mutta on vegaaninen.

Riisin voi keittää mihin tapaan haluaa, kunhan on kypsää. Minä tykkään höyryttää sen, mutta ihan yhtä oikein on keittää väljässä vedessä ja kaataa ylimääräinen vesi pois. Myös aiemmin samana päivänä keitetty riisi käy kylmänä suoraan jääkaapista. Riisin sijaan voi käyttää kokonaista kvinoaa, amaranttia tai hirssiä, kunhan muistaa huuhdella ne siivilässä runsaalla kuumalla vedellä ennen keittämistä.

Olen tehnyt tätä piirakkaa suppilovahveroista, herkkutateista ja sekatateista, sekasienistä (tatti, suppilovahvero, kanttarelli, mustatorvisieni, vaalea orakas) ja tykkään niistä kaikista versioista. Ryöpättyjä rouskuja voi halutessaan käyttää myös, mutta itse en oikein pidä niiden mausta tässä ruoassa.

Orakkaatkin sopivat tähän piirakkaan.

Paistan piirakan kuuman pizzakiven päällä, johon nostan sen leivinpaperin ja leivinlapion avulla. Näin myös pohjasta tulee ihanan rapea. Uunin pohjalle kuumaan laitettu uunipelti käy yhtä hyvin, mutta silloin paistoaikaa saattaa tarvita pidentää 45-55min asti, jotta pohja varmasti on rapea.

Sienipiirakka

(maidoton, munaton)

(1 iso, pyöreä piirakka – aktiivinen aika 45 min – passiivinen aika 45 min)

Pohja

50g voinmakuista rypsiöljyä

200g tummansinistä keijua (sulana)

250g soijarahkaa (Alpro greek style-soijajogurttia)

41/2dl puolikarkeita spelttijauhoja (235g Sunspelt ei Birkkala)

1tl leivinjauhetta

Täyte

1dl puuroriisiä+ 3dl vettä

2l sieniä (omassa tatteja ja suppilovahveroita)

2rkl voinmakuista rypsiöljyä

1 sipuli hienonnettuna

1 rkl vegaanista pekonisuolaa (poppamies)

Timjamia (laitoin kahdeksan oksaa)

(mustapippuria)

(suolaa)

1. Sekoita pohjataikinan ainekset nopeasti keskenään sekaisin. Laita jääkaappiin lepäämään 1 h ajaksi.

2. Valmista täyte. Keitä riisi kypsäksi vedessä: kuumenna vesi ja riisi kattilassa kiehuvaksi, laita kansi päälle ja alenna hellan lämpöä ja keitä näin 10 min. Laita sitten hellan virta pois ja anna höyrystyä 10 minuuttia. Hienonna sillä aikaa puhdistetut ja huuhdellut sienet oikein hienoksi, paista kuivalla kuumalla pannulla sienistä neste pois.

3. Sienten kiehuessa hienonna sipuli ja lisää öljyn, vegaanisen pekonisuolan ja timjamin kanssa pannulle. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kypsennä sipulia hetki sekoitellen. Lisää höyrytetty riisi, sekoita ja jätä odottamaan.

4. Laita uuni lämpiämään+225C kiertoilmauuni/+250C tavallinen.

5. Jaa taikina kahteen osaan, taputtele leivinpaperin päälle toinen puoli pohjaksi, kauho sienitäyte päälle. Taputtele toinen puoli taikinaa toisen leivinpaperin päälle levyksi ja käännä leivinpaperin avulla täytteen päälle. Rypytä reunat ensin sormin, sitten haarukalla. Töki haarukalla myös reikiä kanteen.

Kansi vielä päälle.
Kansi kiinni, vielä haarukointi.

6. Paista +200Ckiertoilma/+225C tavallinen uuni 35-40min, kunnes pinta on kauniin ruskea. Voitele pinta nopeasti tilkalla voinmakuista rypsiöljyä heti uunista ulos ottamisen jälkeen.

On se vaan kaunis!

7. Anna vähän jäähtyä ja nauti! Hyvää myös jääkaapista lämmitettynä.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s