Vegaaninen valkohomejuusto

Sain ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen jonkun muun valmistamaa valkohomejuustoa! Ihana yllätys, kun avasin lapsuudenkodissa pitkän junamatkan jälkeen jääkaapin ja äiti oli löytänyt paikallisesta Prismasta Ilon cashewbriejuustoa minulle!

Jännän äärellä!

Riemuissani unohdin kaiken muun iltapalaksi kaavailemani ja aloitin pikaviikonlopuvisiitin maistelemalla vanhempieni kanssa kaupallista, vegaanista valkohomejuustoa. Maku oli vähän pistävä, ja hyvin cashewmainen, minkä normaaliruokaa syövät vanhempanikin totesivat, mutta minulle ehkä syömistä ja juuston makuakin ihanampaa oli avata pahvirasia, murtaa juustoa ympäröivän ohuen vahapaperin (tai muovitettu kai se nykyään on) tarrasinetti ja rapistella pikkuruinen juustokiekko esille. Tuli sama fiilis kuin lapsena kotona puolisalaa useimmiten Castellon valhomejuustorasiaa avatessa. Viipaloin pikkuruisia lohkoja, joiden viereen asetin tummia viinirypäleitä ja ah, olipa nostalginen kokemus!

Hihii, kohta sitä saa vatsansa täyteen juustoo!

Toki cashewjuusto maistuu cashewltä, mutta rasvakoostumus on paljon parempi kuin tavallisessa valkohomejuustossa – suolaa tässäkin on ihan liikaa, mutta ah, niin ihanaa, vaikkakaan ei tietenkään täysin yhtä hyvää kuin oikea lehmänmaitoon tehty valkohomejuusto. Tällä hetkellä omassa jääkaapissa kypsyy mantelimaidon teosta ylijääneestä mantelimassasta tehtyä valkohomejuustoa, joka on lähtenyt näin kauniisti homehtumaan. Parin viikon päästä pääsen maistamaan, jännittää, miltä se maistuu, aiemmat cashewversiot ovat olleet miedomman makuisia kuin Ilon versio, mutta vaativat nelisen viikkoa tehdä kotona, joten ihan hetken mielijohteesta en aiemmin ole valkohomejuustoa päässyt nauttimaan.

Mantelibrie – vielä viikko ja sitten alkaa olla valmista. Haju alkaa olla kohdillaan.

Valkohomeen olen tilannut Cashewbertiltä ja itse asiassa tilasin juuri uutta hometta sini- ja valkohomejuuston sekä tofun tekemistä varten magnesiumkloridia eli nigaria. Olen aiemmin juoksuttanut soijamaidosta tofua sitruunamehulla, kuumentamisella ja sitruunahapolla, mutta niistä tulee oma sivumakunsa, joten haluan kokeilla, miltä ’oikealla’ soijamaidon juoksuttimella tehty soijajuusto eli tofu maistuu. Pitääkin ostaa soijapapuja!

Juustotyttöjen Hellempi valkoinen – cashewbrietä en ole vielä löytänyt mistään, pitänee tehdä pyhiinvaellusreissu pääkaupunkiin lähikuukausina ja yrittää löytää yksi kiekko maistelua varten kotiin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s