Lehtitaikina

Päädyin poistamaan vanhan, gluteenittoman lehtitaikinareseptini, sillä olen kehittänyt sitä edelleen ja tämä versio alkaa olla hyvin lähellä gluteenipitoista serkkuaan. Se ei edelleenkään sovi kaikille, vaikka onkin maidoton, munaton ja gluteeniton ja vegaaninen. Sisältää mm. mantelia, maissitärkkelystä, perunatärkkelystä, riisiä ja durraa.

Nämä ovat hirveän isotöisiä ja aikaa vieviä, joten varaa pitkä pinna jos alat tätä tehdä. Toisaalta taikinan jäähdyttelyväliajat voi käyttää keittiön siivoamiseen, niin ei sekään aika hukkaan mene 😄

Kuten aina gluteenittomana leivonnassa jauhojen vaihtaminen päittäin toiseen kannattaa tehdä sillä varauksella, ettei lopullinen leivonnainen välttämättä onnistu.

Voitele leivonnaiset ennen paistamista esimerkiksi siirappivedellä, kananmunalla tai soijamaidolla, niin saat kauniimman värisiä valmiista lehtitaikinaleivonnaisista.

Teen itse nämä keittiövaa’an avulla, sillä pienetkin heitot varsinkin gluteenittomien jauhojen määrässä johtavat erilaiseen lopputulokseen. Jos haluat korvata Semperin Finmixin jollain jauholla ehdotan kokeilemaan Helenan tähtitorttutaikinaan kehittämää reseptiä tämän reseptin sijaan.

Laitoin tästä taikinasta 4 kpl croissantteja raakana pakastimeen, sillä aion yllättää ystäväni polttareissaan vastapaistetuilla, hänelle sopivilla croissanteilla! Paistoaika suoraan pakastimesta oli +225C uunissa 45min.

Ton- lehtitaikina

(Maidoton, munaton, soijaton, gluteeniton, vegaaninen)

(7 isoa croissanttia – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 2 h – uuni +225C – paistoaika 25-30min)

Sitkoliemi

80g Sunnuntai maidotonta margariinia

1tl suolaa (8g)

31g maissitärkkelystä (n.3rkl)

250g vettä (21/2dl)

Jauhoseos

291g Semperin Finmixiä (5dl)

55g durrajauhoja (Risenta 1dl)

26g mantelijauhoa (1/2dl)

60g tomusokeria (1dl)

1tl leivinjauhetta (tarkista tärkkelys)

5g kalsiumjauhetta (1/2tl)

Jälkisitko

60g Semperin Finmixiä (1dl)

45g kylmää vettä (45ml)

Kaulintaan

250g Sunnuntai maidoton margariini

1/2 durrajauhoja

Muuta

Juustohöylä

Kaulin

Leivinpaperi

Kattila

Vispilä

Sähkövatkain

Pakastin/pakkasta ulkona

1. Mittaa kattilaan sitkoliemen ainekset. Kuumenna koko ajan sekoittaen vispilällä, kun seos paksunee, ota pois hellalta ja vatkaa vielä hetki. Anna jäähtyä kädenlämpöön.

2.Tee jauhoseos ja sekoita tasaiseksi. Lisää sen päälle kädenlämpöinen sitkoliemi ja vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla tasaiseksi. Lisää jälkisitkon ainekset ja sekoita tasaiseksi. Anna levätä 10min kylmässä.

3. Ripottele leivinpaperin päälle durrajauhot, kaavi taikina päälle ja kauli leivinpaperiarkin kokoiseksi. Siirrä leivinpaperin kanssa uunipellille ja pistä pakastimeen/pakkaseen 15minuutiksi. Siivoa sillä aikaa keittiö ja höylää maidoton margariini lautaselle, laita margariinilautanen jääkaappiin.

4. Ota taikina ulkoa sisään, levitä toiselle puolelle levyä höylätty margariini ja taita leivinpaperin avulla toinen puoli taikinaa päälle. Levitä loppu margariini ja taita taas taikinalevy sen päälle. Tasaa reunat käsin painellen ja taita levyn reunat keskelle.

5. Vie kylmään 20-30minuutiksi.

6. Kauli noin peukalon paksuiseksi suorakaiteen muotoiseksi levyksi.

7. Muotoile haluamallasi tavalla, itse tein tällä kertaa croissantteja, joten ohje jatkuu croissantin teko-ohjeena: leikkaa 7 kolmiota taikinasta. Kaulitse jokaista kolmiota vähän pidemmäksi ja ohuemmaksi. Höylää maidottomasta margariinista (n.50g yhteensä) ohuita viipaleita ja asettele kolmion päälle. Kääri rullalle ja nosta leivinpaperin päälle uunipellille. Vie kylmään 30 minuutiksi.

8. Lämmitä uuni +225C. Paista 25-30min, kunnes kauniin ruskeita.

10. Anna jäähtyä hetki ja nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s