Kimchi

Korealainen ruoka on hyvää, vaikkakin todella tulista. Kiinankaalikimchi on kai se perinteisin ja tunnetuin kimchi, mitä on, ja sitä on mahdotonta saada täältä. Yritin syödä säilykepurkkikimchiä, mutta se maistui väärältä, jotenkin tunkkaiselta. Oikea kimchi on raikasta ja kevyttä.

Olen tehnyt kimchiä kotona vuodesta 2004 tai 2005, kerran pari vuodessa. Se on isotöinen ja epäonnistui aluksi lähes joka kerta. Sitten löysin Maangchi-nimisen naisen pitämän blogin. Kannattaa käydä kurkkimassa, hänen resepteillään olen onnistunut aina, vaikka olenkin joutunut korvaamaan joitain tuotteita toisilla. Kala-ja äyriäisallergikon muuten kannattaa välttää kimchiä, valmistusaineisiin kuuluu mm. suolatut katkaravut ja kalakastike. Voit myös tarkistaa alkuperäisestä reseptistä, millä olen mitäkin korvannut.

Kimchin valmistus on työlästä, aikaa vievää ja hermoja raastavaa puuhaa, joten kannattaa pyytää joku auttamaan eri vaiheiden kanssa. Kiinankaalit pestään, halkaistaan ja suolataan lehti lehdeltä, jonka jälkeen niitä itketetään vähintään 2 tuntia kääntäen ympäri 30 min välein. Sen jälkeen ne huuhdotaan, valutetaan ja täytetään tulisella maustetahnalla, kääritään rullille ja ladotaan syvään, kanneliseen rasiaan, jossa ne saavat fermentoitua huoneenlämmössä 2-5 päivää, jonka jälkeen purkit siirretään jääkaappiin ja kimchi on valmista. Kimchi säilyy hyvänä kylmässä useita kuukausia.

Kannattaa käyttää keittiöhanskoja käsien suojana mausteseoksen levitysvaiheessa.

EDIT 23.4.2020: Kiinankaalin pilkkominen suupalan kokoisiin osiin ennen liottamista ja suolaamista nopeuttaa ja helpottaa kotitekoisen kimchin tekoprosessia. Teen nykyisin kimchin tällä tavoin.

Kiinankaalikimchi

(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön)

(n.4kg valmista kimchiä – aktiivinen aika 12h – passiivinen aika 4-5vrk)

Itketetty kiinankaali

4 isoa kiinankaalia (n.3-4kg)

100g karkeaa merisuolaa (1dl)

Puuro

5dl vettä

2-3rkl makeita riisijauhoja
2rkl sokeria

Mausteet

24 valkosipulin kynttä (1dl)

2tl tuoretta, raastettua inkivääriä

1 keltasipuli kuorittuna ja raastettuna

1dl kalakastiketta
1/2 dl suolattuja (säilyke) katkarapuja (olen korvannut lasimestarin sillillä) hienoksi veitsellä hakattuna

4dl punapippurihiutaleita/EDIT 23.4.20 4dl Meiran tulinen chilijauhe (4prk 38g purkkeja)

Kasvikset

4-5 dl kotimaista omenaa pestynä, kuorittuna ja tikuiksi leikattuna (eli 3-4 isoa)/EDIT 23.4.20 200g valkoretikkaa

2dl purjon vihreitä lehtiä pestyinä ja tikuiksi leikattuna (eli yhden keskikokoisen purjon lehdet)

2dl porkkanaa pestynä, kuorittuna ja tikkuiksi leikattuna (2 isoa porkkanaa)

2dl kevät- tai ruohosipulia (3 kevätsipulinvartta tai nippu ruohosipulia)

Muuta

2 vähintään 2kg vetoista kannellista säilöntäastiaa (esimerkiksi lasinen 1650g maustekurkkuastia on hyvä tähän) pestynä.

Kertakäyttöisiä keittiöhanskoja

1. Itketä kiinankaalit eli aloita leikkaamalla jokaisen kiinankaalin tyveen n. 5cm pituinen viilto. Ota molemmin käsin kiinni kiinankaalin kannasta ja ujuta sormet viiltoon. Vedä puolia erilleen varovasti, kunnes olet puolittanut kiinankaalit. Huuhtele ne kylmällä vedellä ja sirottele suolaa jokaiselle lehdelle. Pinoa päällekkäin esim. uunivuokaan ja anna itkeä 30min, käännä kaikki kaalinpuolikkaat ympäri ja itketä taas 30min, käännä kaalit, itketä 30 min, käännä ne ja itketä vielä 30 min, jonka jälkeen huuhtele kaalinpuolikkaat huolellisesti ja valuta siivilässä.

2

2. Kaalin itkiessä valmista puuro. Mittaa vesi ja makea riisijauho kattilaan ja vatkaa lankavispilällä sileäksi. Kuumenna keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes kiehahtaa ja paksunee, n.10min. Lisää lopuksi sokeri, sekoita, anna kiehahtaa ja nosta jäähtymään.

3. Pese, kuori, pese ja viipaloi kasvikset juliennetikuiksi (tulitikun pituisiksi ja paksuisiksi). Jätä odottamaan.

4. Kun puuro on täysin jäähtynyt, lisää siihen raastettu valkosipuli, keltasipuli ja inkivääri sekä kalakastike ja hienonnetut suolatut katkaravut. Sekoita lusikalla, kunnes seos on tasaista ja ohutta tahnaa. Lisää punapippurihiutaleet ja sekoita tasaiseksi. Lisää esivalmistellut kasvikset ja sekoita. Kimchin maustetahna on valmis.

.

5. Ota valutetut kiinankaalit. Tee niiden tyveen n.5cm lovi ja vedä puolikkaat erilleen toisistaan. Sivele noin ruokalusikallinen maustetahnaa jokaiselle lehdelle, rullaa sitten 1/4kiinankaalista rullaksi itsensä ympäri ja nosta korkeaan ja kapeaan astiaan pohjalle. Toista, kunnes astia on täynnä. Nosta kantta vähän isompi muovipussi purkin suuaukon päälle ja sulje purkki kannella.

.6. Anna fermentoitua huoneenlämmössä 2-3 päivää, kunnes kimchi alkaa kuplia ja haju muuttuu maitohappokäymisen myötä raikkaaksi. Säilytä sen jälkeen jääkaapissa, kimchi on parasta jääkaappikylmänä.

7. Nauti!

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s