Laskiainen taitaa olla ensi tiistaina, joten ehkä tämä ennättää vielä siihen tarpeeseen. Ja jos ei ennätä, niin löytyypähän hyvä vegaaninen pullaresepti nyt täältä blogista.
Mikä tekee vegaanisesta pullataikinastani erikoisen? Ensinnäkin se, että spelttijauhoilla leipoessa pitää osata joitain niksejä. Ei saa vaivata liikaa, ettei sitko hajoa, ja jauhoja tarvitsee vähän vähemmän kuin tavallisilla puolikarkeilla vehnäjauhoilla leipoessa. Nesteeksi valitsin soijamaidon sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi ja lisäksi lisäsin proteiinia myös auringonkukkaproteiinijauheen muodossa. Miksi? Siksi, että munaton ja maidoton pulla jää uunissa helposti kalpeaksi, vaikka on kypsää, ja minusta nyt on vaan kiva syödä oikean näköistä pullaa.
Onnensarvia päätin tehdä, koska olen ollut niin huonituurinen viime aikoina, että sitä onnea todella tarvitsisi. Eihän ne sarvet onnea oikeasti tuota, mutta mielihyvää kuitenkin. Plussaa on myös se, että niitä on helpompi pienten lasten syödä kuin normilaskiaispullia.
Käyttämäni Surewhip sisältää mahdollisesti eläinperäisiä rasvahappojen mono- ja diglyseridejä, joten jos haluat pelata varman päälle, niin kokeile tätä ystäväni kookospohjaista kreemiä tummansiniseen keijuun tehtynä. Silloin nämä ovat 100% vegaanisia. Itse en pysty kookosta juuri nyt hiljattain sairastetun anafylaksian vuoksi käyttämään, siksi Surewhip.
Vegaaninen laskiaispulla
(Maidoton, munaton, pähkinätön, vegaaninen)
(16 isoa laskiaispullaa/onnensarvea – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 4h – uuni +225C – paistoaika 8-10min)
Kiisseli
180ml (1 3/4dl) vettä
34 g (3rkl) hienoja spelttijauhoja
Pulla
Kiisseli
540g (8 1/3dl) spelttijauhoja
193g (1 4/5dl) soijamaitoa (Alpron maustamatonta soijamaitoa)
16 (2rkl) auringonkukansiemenjauho
100g (1dl) rypsiöljyä (mikä tahansa muukin neutraalin makuinen kasvisöljy käy)
90g (vähän reilu 1dl) sokeria (Siro)
2pss (22g) kuivahiivaa
Voiteluun
1rkl tummansininen keiju
N.1/2dl espressoa
2rkl ruokosokerisiirappia
Päälle
Raesokeria
Täyte
Vadelmahilloa
Vaahdotettua Surewhipiä (huom! Sisältää rasvahappojen mono-ja diglyseridejä, jotka saattavat olla eläinperäisiä, ks. teksti ennen reseptiä, millä voit korvata 😉)
Muut tarvikkeet
Foliota
Leivinpaperia
Tulla ja pursotuspussi
Sähkövatkain
1. Mittaa leivintakulhoon kaikki muut pullan aineet paitsi öljy.
2. Mittaa kiisselin ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan sekoittaen. Kun seos on +60C kaada muiden ainesten päälle leivontakulhoon. Vaivaa sähkövatkaimen taikinakoukuilla/yleiskoneella/käsin taikinaksi. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaann. Kohota kannen alla kaksinkertaiseksi.
3. Valmista foliotötteröt: repäise n. A4 levyinen pala foliota, taita se kolminkertaiseksi ja kierrä sitten kartion malliseksi tötteröksi. Näitä tarvitaan 8kpl (=pellillinen). Kuvallinen ohje löytyy täältä.
4. Öljyä tötteröt. Laita uuni lämpiämään+225C. Leikkaa pullataikina kahteen osaan ja pyörittele taikinasta pötkö. Jaa se 8 osaan. Pyörittele pötköksi, jonka rullaat tötterön ympärille terävästä päästä alkaen. Aseta onnensarvi kohoamaan taikinapötkön pää sarven alle taitettuna. Toista lopuille tötteröille sama. Kohota 10min ajan.
5. Valmista pullien kohotessa voiteluliemi. Keitä kahvi, mittaa, sulata siihen keiju ja siirappi. Voitele pullat varovasti ja ripottele raesokeria päälle. Paista +225C 8-10min. Anna jäähtyä hetki, irrota sitten tötteröt, voitele ne öljyllä ja toista sama taikinan toiselle puolelle.
6. Anna jäähtyä huoneenlämpöön. Vatkaa 5dl Surewhipiä vaahdoksi. Siirrä pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Laita 1dl vadelmahilloa toiseen pursotuspussiin ja pursota jokaisen sarven sisään hillokieli ja sen päälle vaahtoa.
7. Nauti!