Revityt hapankorput

Viime aikoina ruis on alkanut teettää minulle vatsaongelmia. Ei mitään vakavaa allergiaa, mutta sen verran ikävää, että olen vähentänyt rukiin syömistä. Samaan aikaan tämän kanssa tapahtui kaksi asiaa: seuraamassani Ruokarajoitteiset-ryhmässä eräs henkilö toivoi gluteenitonta hapankorppureseptiä ja löysin Prismasta Moilas glutenfeen hapanleipäjauhoseoksen. Pidän itse eniten Oululaisen isoista, revityistä  hapankorpuista, joita sitten lähdin  luomaan ilman  ruista uudestaan.

Jos et jaksa repiä korppuja auki ensimmäisen paiston jälkeen, kaulitse ne ennen paistoa hyvin ohuiksi (n.2mm) ja paista uunin pohjalla ensimmäisessä paistossa vain 2min, jonka jälkeen siirrät ne kuivumaan +150C lämpöön 15-20min ajaksi. Jauhoseoksen teon ja juuren perustamisen voin neuvoa, jos tämä valmis kaupan seos ei käy – laita siinä tapauksessa kommenttikenttään viestiä.

Parasta tässä on se, että lapset ihastuivat näihin uusiin korppuihin. On aina ihanaa luoda uusi resepti, josta omat lapset erityisesti pitävät.

Revityt, gluteenittomat hapankorput

(Gluteeniton, maidoton, munaton, soijaton, pähkinätön, vegaaninen)

(N.30-40 valmista pientä korppuja – aktiivinen aika 1h – passiivinen aika 30min – uuni +250C ja +175C – paistoaika 5min ja toinen paisto 15-20min)

2 1/2dl vettä

1tl kuivahiivaa

3 1/2dl Moilas Glutenfreen hapanleipäjauhoseosta

1/2tl fenkolin siemeniä

1/2 tl kuminan siemeniä

2rkl rapsiöljyä tai muuta neutraalin makuista öljyä

1. Laita uuni lämpenemään+250C. Laita kahdelle uunipellille leivinpaperit.  Murskaa fenkoli ja kumina morttelissa. Mittaa leivinkulhoon kaikki ainekset ja sekoita sähkövatkaimen kierrepäillä. Saat aikaan murumaisen seoksen. Ala vaivaamaan sitä käsin ja jatka vaivaamista ja puristelua, kunnes sinulla on kimmoisa taikinapallo. Tähän menee noin 5 minuuttia.

2. Jauhota leivinpöytä kevyesti vaikka tattarijauhoilla (tai jauhoseoksella). Jaa taikina neljään osaan. Kaulitse 3-4mm paksuksi levyksi ja leikkaa veitsen tai taikinapyörän avulla suorakaiteen muotoisia paloja. Nämä eivät juuri leviä tai kohoa, joten tee juuri itsellesi mieleisten korppujen kokoisia. Nosta palat leivinpaperin päälle ja töki haarukalla reikiä. Toista, kunnes kaikki taikina on käytetty.

3. Nosta levy uunin pohjalle. Paista 5min. Ota pelti uunista ja laita seuraava pelti uuniin, paista 5 min ja ota pois. Laske uunin lämpötila +175C.

4. Ala repiä ensimmäisen pellit leipäsiä terävän, pienen veitsen avulla puoliksi heti kun kärsit pitää leipästä kädessä. Varo sormiasi, ettet polta niitä tai saa haavaa. Tämä on tylsää ja tarkkaa työtä.

5. Kun olet repinyt kaikki leipäset puoliksi asettele ne takaisin pelleille ja nosta uuniin kuivumaan vielä 15-20 minuutiksi uunin luukku hieman raollaan. Vahdi uunia tarkasti (minun uunini on menossa rikki ja paistaa epätasaisesti) – 3 minuutin ero paistoajassa on alla olevan kahden pellillisen välissä.

6. Jäähdytä ja nauti!

IMG_20180112_145452

 

Advertisement

3 Comments Lisää omasi

 1. Ritva Leponen sanoo:

  Hei,

  Kiitos tästä reseptistä. Luuletko, että voisin jättää kuminan ja fenkolin pois? Ja mitä niitten tilalle. Varsinkin kumina ei maistu. Ja kokeilua varten koko pussillisen ostaminen tuntuu niin hassulta.

  Tykkää

  1. suklaatikki sanoo:

   Hei Ritva! Fenkolin ja kuminan voi vain jättää pois, jos niiden mausta ei pidä. Mitään ei varsinaisesti tarvitse laittaa tilalle, jos ei halua. Ovat mukana vain antamassa hentoa aniksen/kuminan makua, mistä itse pidän. Valkosipulijauhe tai jauhettu korianterin- tai tillinsiemen voisi sopia makumaailmaan jos jotain maustetta haluaa kokeilla, mutta ei ole välttämätöntä.

   Tykkää

 2. Ritva Leponen sanoo:

  Kiitos; valkosipuli ja tillinsiemen tulee minun näkkäreihin.

  Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s