Tiikeripähkinäjogurtti

Nyt meni oudoksi! Olen kyllä hapattanut jogurttia itse soijasta, maidosta, mantelista ja kookosmaidosta, mutta juurimukuloita en ole vielä hapattanut. No nyt on sekin sitten koettu – kahdesti!

Eräs kanssaruokarajoitteinen mietti, miten voisi tehdä täytteen suolaiseen piirakkaan kun maitotuotteet, palkokasvit (soija mukaanlukien), pähkinät ja mantelit ovat kiellettyjen listalla yhdessä viljojen kanssa. Ehdotin sitten tiikeripähkinäkasvismaitoa kondensoituna, eli keitettynä kiisseliksi, kun se on ihanan täyteläinen ja kermainen.

Tein kaksi koe-erää. Ensimmäinen onnistui paremmin (eli oli paksumpaa). Jos haluat leivonnaisiin sopivaa kondensoitua tiikeripähkinämaitoa, lisää 1 ½ rkl fariinisokeria ja ½tl vaniljasokeria ennen keittämistä. Jos haluat suolaiseen leivontaan tarkoitettua jogurttia, lisää suolaa ennen leivontaa. Valmis jogurtti on lievästi makeaa, vaikka valmistusaineina on vain vesi ja tiikeripähkinä.

Oma blenderini jaksaa vääntää liottamattoman tiikeripähkinän ja veden tiikeripähkinämaidoksi (pitää tietysti siivilöidä), mutta jos blenderisi on vähempitehoinen, ehdotan, että käytät tiikeripähkinäjauhoja tai liotat kokonaisia pähkinöitä 10-12h ennen blendaamista.

Käytän kotona tehtyjä jogurtteja vain kypsennettyinä, kun ylimääräiset vatsataudin eivät huvita. Siksi valmistan aina valmistamistani kasvisjogurteista jotain sellaista, mikä paistetaan uunissa. Riski mahatautiin keitetyn kiisselin hapattamisessa on kyllä olematon, mutta mieluummin varman päälle, kuin yksikään ylimääräinen mahatauti näin pikkulapsiperheaikana.

Menetelmä-merkintä jogurtin valmistuksen ja tiikeripähkinämaidon kondensoinnin vuoksi.

Kondensoitu tiikeripähkinämaito

(maidoton, munaton, pähkinätön, gluteeniton ja viljaton, palkokasviton, siemenetön)

(n.4 dl valmista kondensoitua maitoa – aktiivinen aika 15 min)

1 dl tiikeripähkinöitä

3 dl vettä

 

  1. Mittaa vesi ja tiikeripähkinät blenderiin. Aja sileäksi maidoksi. Siivilöi kattilaan. Kuumenna koko ajan lankasiivilillä sekoittaen, kunnes saat aikaan paksun kiisselin. Nosta sivuun hellalta jäähtymään.

Tiikeripähkinäjogurtti

(maidoton, munaton, pähkinätön, gluteeniton ja viljaton, palkokasviton, siemenetön)

(n.4 dl valmista jogurttia – aktiivinen aika 5 min + 12-24h)

1 annos kondensoitua, jäähdytettyä tiikeripähkinämaitoa

2 kapselia maitohappobakteereita (esim. Gefilus)

 

  1. Sekoita kapselien sisältö kondensoituun tiikeripähkinämaitoon tasaiseksi. Anna olla huoneenlämmössä pari tuntia, siirrä sitten jääkaappiin tekeytymään n. 10 tunnin ajaksi.

 

 

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s