Käpykakku

IMG_20161220_095535.jpgTai siilikakku, niin kuin lapset sitä kutsuvat. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Olin toissapäivänä ostoksilla Prismassa ja siellä oli paikallisen leipomon klassikkokäpykakkua myynnissä 25 e/kakku. Kuolasin paketti kädessä ja tavasin tuoteselosteen läpi, vaikka tiesinkin, ettei se minulle sovi. Sitten minulla välähti. Miksen tekisi käpykakkua kotona, eihän sitä ole pakko kaupasta ostaa, että se käpykakulle maistuu.

Luin tuoteselosteen uudelleen läpi. Tällä kertaa tavasin kreemien, pohjan ja kuorrutteen makuaineet mahdollisimman tarkasti läpi. Minulle selvisi, että pohja on tavallinen sokerikakkupohja. Välissä on omenahillolla maustettua kasvisrasvapohjaista kreemiä ja marsipaanikuorrutteen ja kakun välissä on kaakaojauheella maustettu kreemi. Kotiin päästyä aloin suunnitella vamuversiota kakusta.

Valitettavasti kananmunaton kakkupohjani on niin tiivis ja sisältää omenasoseen lisäksi rypsiöljyä, ettei se sovi tuhtien täytteiden kaveriksi. Sokerikakkupohja kananmunavaahtoon tehtynä on siis sen vuoksi perusteltu valinta. Tämä kakku onkin vain maidoton ja gluteeniton. Yritän kehittää munatonta kakkupohjaani vielä ilmavampaan suuntaan, tai sitten muutan rasvakreemit kevyemmiksi versioiksi.

Kreemit ovat varsin yksinkertainen juttu, jos tietää pari niksiä. Rasvan tulee olla huoneenlämpöistä, samoin omenasoseen, ennen kuin alkaa vatkaamaan omenavaahtoa, sillä muuten lopputulos on ryynimäinen. Soijavispi saa olla jääkaappikylmää. Omenasose lisätään yksi ruokalusikallinen kerrallaan maidottomaan margariinivaahtoon voimakkaasti sekoittaen, lopuksi lisätään soijavispi kolmessa erässä samoin voimakkaasti vatkaten, niin tulee hyvä kreemi.

Valitettavasti en ole ehtinyt vielä kakkua kokeilla muilla kerman korvikkeilla kuin soijavispillä, joten en osaa sanoa, voiko sitä korvata kookos- tai kaurakermalla. Jos kokeilet, kerrohan toki kommenteissa siitä. Valitse kova margariini (Sunnuntain maidoton margariini tai Lidl’n maidoton leivontamargariini) kreemiin, sillä tummansininen keiju tekee kuorrutteesta liian löysän. Huomioi, että kaakaotomusokerissa on perunatärkkelystä, eli perunallergikko ei voi sitä käyttää, korvaa silloin 1dl kaakaotomusokeria 1/4dl tummaa kaakaojauhetta ja 3/4dl tomusokeria.

Kaakaosokerimassa on tehty mantelittomista aineista, mutta pakkauksessa on silti maininta, että saattaa sisältää jäämiä mantelista, riippuu siis allergikkosi herkkyydestä, voiko tätä tiettyä sokerimassakuorrutusta käyttää. Mantelimassaa en tällä kertaa ostanut, sillä se olisi itse pitänyt värjätä ruskeaksi, enkä millään jaksanut siihen venyä.

Kaupan kakun tuoteselosteessa ei mainittu kostutusnestettä. Minusta kuiva täytekakku on kovin ikävää, joten kostutin kakkuni pullasudin kanssa ginger alella. Ystävä sanoikin syödessään, että onpa ihanan kostea torttu. Nauratti. Mies oli aiemmin samalla viikolla haaveillut rasvaisista letuista aamupalaksi. Olenko minä ainoa, jota naurattaa? Ei ole poikkeavaa, huumorintajuni on mitä on. Ystäväni kehui muuten kakkuani paremmaksi kuin kaupan käpykakku ja olin todella tyytyväinen itsekin lopputulokseen. Juuri ähkymakea ja superrasvainen, kuten käpykakun kuuluukin olla.

Pidemmittä puheitta, joulupöydän tuhdiksi kakuksi ehdotan maidotonta ja gluteenitonta käpykakkua.

Käpykakku

(maidoton, gluteeniton, pähkinätön – huomioi, että kaakaosokerimassapaketissa sanotaan, että saattaa sisältää jäämiä mantelista, kauraton, vehnätärkkelyksetön)

(8-10:lle – aktiivinen aika 2 h – passiivinen aika paisto 30min + jäähtyminen 4h)

pohja

4 munaa

2 dl kidesokeria

1 tl vaniljasokeria

2tl leivinjauhetta (muista taas tarkistaa tärkkelys, jos allergikkosi on kovin herkkä vehnälle, perunalle tai maissille, tällä kertaa omassani oli maissitärkkelystä)

1 dl maissitärkkelystä

1 dl teff-jauhoja

1tl ksantaania

omenakreemi

130g maidotonta margariinia (Sunnuntai)

2 rkl kidesokeria (20g)

1 1/3 dl kotitekoista omenasosetta (7 rkl eli 160g) (sisältää vähemmän sokeria, kuin kaupan vastaava, kaupankin versio käy, jätä silloin kidesokeri pois)

1 dl soijavispiä (Alpro) (100g)

kaakaokreemi

½ omenakreemistä (205g)

1dl kaakaotomusokeria

50g maidotonta margariinia

½dl soijavispiä (Alpro)

kostutus

2-3 rkl giger alea tai spriteä

kuorrutus

250g suklaanmakuista sokerimassaa (1pkt)

kaakaotomusokeri kaulintaan

kuviointiin

keittiösakset

  1. Laita uuni lämpiämään +175C. Vuoraa irtokakkuvuokapohja leivinpaperilla (sekä pohja, että sivut. Eli pingota pohjan ja reunojen väliin leivinpaperi ja leikkaa sitten reunan levyisiä suikaleita leivinpaperista 2 kpl ja asettele reunoja vasten).
  2. Tee pohja. Vatkaa sokerit ja munat vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet, sekoita tasaiseksi ja siivilöi sokerimunavaahdon sekaan. Sekoita varovasti sekaisin. Kaada leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Kastele keittiöharso (käytän itse entisiä vauvanharsoja, ovat juuri oikean kokoisia pyöräytettäväksi kakkuvuoan ympärille ja ne on siis pesty 90C ja keitetty ennen keittiöliinoiksi siirtämistä, jos jotakuta yököttää ajatus), väännä kuivaksi ja taittele kolmeen osaan. Pyöräytä kakkuvuoan ulkopuolelle reunojen ympäri (auttaa kakkua nousemaan tasaisesti). Paista n.30min ajan. Tikulla voit testata kakun kypsyyden (tikkuun ei tartu kakkua). Anna jäähtyä vähintään 4 h. Mieluiten laita pakkaseen ennen täyttämistä vielä tunniksi, niin on helpompi leikata, eikä murene niin helposti. Ota jäähtymisvaiheen alussa margariini ja omenasose huoneenlämpöön.
  3. Tee kreemit. Vatkaa omenakreemin margariini vaahdoksi yhdessä kidesokerin kanssa. Lisää sitten omenasose ruokalusikallinen kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lopuksi lisää soijavispi kolmessa erässä. Kreemi on valmis, kun se on sileää ja ilmavaa ja vatkaimesta jää pysyvä jälki vaahtoon. Vatkaaminen vie noin 10 min yhteensä.
  4. Mittaa puolet omenakreemistä puhtaaseen astiaan. Lisää muut kaakaokreemit ainekset ja vatkaa tasaiseksi.
  5. Puolita kakkupohja sahalaitaisella veitsellä. Kokoa tarjoiluastiaan, jonka pohjalla on kakkupaperi ja sen päällä iso leivinpaperi suojaamassa kakkupaperia. Vaihtoehtoisesti voit koota kakun kakkupahville. Kostuta gingeraleen kastetulla pullasudilla alempi pohja kauttaaltaan. Levitä ¾ omenakreemistä pohjalle ja nosta toinen puoli pohjaan päälle. Kostuta pullasudilla ja ginger alella. Leikkaa sahalaitaisella veitsellä pohja kävyn muotoon. Levitä päälle loput omenakreemit ja kokoa irtileikatuista kakkupaloista päälle kerros. Kaada kaakaokreemi päälle, tasoita kolot ja muotoile kävyn muoto kaakaokreemin avulla valmiiksi.
  6. Kauli leivinpaperin päällä kaakaosokerimassasta tasainen, n. ½cm paksuinen levy. Nosta leivinpaperin avulla kakun päälle. Irrota leivinpaperi ja silitä käsin kuorrute tasaisesti kakun pintaan kiinni. Leikkaa terävällä veitsellä n. 1cm etäisyydeltä kakusta kuorrute poikki, poista ylimääräinen kuorrute (meillä lapset söivät rippeet ilolla..) ja taita sokerimassa kakun alle. Itse käytän tässä vaiheessa ruokaveitsen tylppää kärkeä apuna. Lopuksi leikkaa keittiösaksilla käpyyn suomut (tai siiliin piikit, jos haluat tehdä kakusta vielä enemmän siilin näköisen, niin tee siilille silmät ja nenä sokerimassasta tai marsipaanista).
  7. Parasta kakku on yön yli jääkaapissa levättyään, mutta hyvää se on hetikin syötynä.
  8. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s