Kurpitsaa, kanaa ja hummusta

Tänään on kauppapäivä. Se tarkoittaa, että jääkaapissa on valon lisäksi yhden aterian ainekset ja hyvällä tuurilla vähän tähteitä. Tänään jääkaapissa oli yksi oranssi talvikurpitsa, 400g kanan rintafileitä ja se aiemmin tekemäni hummus. Mitäs näistä lähtisi puuhaamaan. Kuivakaapista löytyi sipulia ja yrttiruukusta persiljanippu. Eiköhän näistä jo jotain saa aikaiseksi!

Muistelin Strömsössä tehdyn joskus paistettua ankanrintaa myskikurpitsan, punasipulin ja kurpitsansiemenkrokantin kanssa. Lähdin kiskomaan huutava lapsi kainalossa lounasta kasaan. Uuni lämpiämään, lapselle Pipsa Possu pyörimään ja veitsi laulamaan. Arvatkaa paljon kuvan aterian tekoon meni? Tasan 30 minuuttia.

Lapsi ei suostunut maistamaan, sillä yö (ja näköjään nyt aamukin) meni korvaa huutaessa, mutta minusta ja miehen mielestä ateria oli oikein onnistunut. Tätä voisi  tarjota vieraillekin. Biojätteeseen meni vain sipulinkuoret ja kurpitsan säikeet. Hummusta jäi vielä huomiselle, mitähän siitä keksin..

Menetelmiä-merkintä kurpitsansiemenkrokantin vuoksi.

Kurpitsaa, kanaa ja hummusta

(Maidoton, munaton, gluteeniton, pähkinätön ja soijaton)

(4:lle – aktiivinen aika 30 min)

Kurpitsasoseeseen

1 oranssi talvikurpitsa (1,25 kg)

2 keltasipulia

2 rkl oliiviöljyä

2 hyppysellistä sormisuolaa

Kurpitsakrokanttiin

oranssin talvikurpitsan siemenet

3 rkl maidotonta margariinia

1 tl suolaa

3 rkl ruskeaa ruokosokeria

Kana

krokantin paistorasva

400 g kanan rintafileitä

2 tl suolaa

Kastike

Kananpaistoliemi

1-2 rkl vettä

3 rkl hummusta

päälle

1-2 rkl oliiviöljyä

ripaus sormisuolaa

½nippua persiljaa

½-1 tl savupaprikajauhetta

  1. Laita uuni lämpiämään +200C. Pese kurpitsa, puolita se, kaavi siemenet talteen. Poista kanta ja toisen puolen ruskea kohta. Lohko 10 lohkoksi. Kuori sipulit ja lohko 4 lohkoksi. Laita kurpitsa- ja sipulilohkot leivinpaperin päälle uunipellille, ripottele oliiviöljy ja suola päälle ja viskaa uuniin kieroilmalle 25 min ajaksi.
  2. Valmista krokantti. Puhdista kurpitsan säikeet siemenistä. Ota valmiiksi palanen leivinpaperia ja laita se matalalle lautaselle. Sulata margariini paistinpannussa ja lisää siemenet, suola ja sokeri siihen. Peitä kannella ja anna sokerin karamellisoitua lämmön ollessa kohtalainen (oman hellan maksimi 12-minimi 1 ja nyt käytin 6:sta). Sekoittele välillä, tähän menee noin kymmenen minuuttia. Vahdi tarkasti, älä polta sokeria, kun siemenet ovat muuttuneet kullanruskeiksi, nostele siemenet leivinpaperille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi ja jätä jäähtymään ja kovettumaan siksi aikaa, että valmistat kanan ja teet kastikkeen. Älä koske sormin siemeniin, ne ovat polttavan kuumia. Jätä rasva pannulle odottamaan kanaa.
  3. Paista kanaa kuumassa rasvassa 4 minuuttia. Nosta kanat hetkeksi pois, kaada paistoliemi talteen, kuumenna pannu uudestaan ja paista kanan toisellekin puolelle ruskea pinta. Siirrä lautaselle asettumaan ja mausta suolalla molemmin puolin.
  4. Tee kastike. Kiehauta kanojen paistinliemi, vesi ja hummus. Sekoita tasaiseksi. Nosta pannu pois hellalta ja jätä kastike pannulle odottamaan annoksesn kokoamista.
  5. Ota kurpitsat pois uunista, leikkaa lohkot kolmeen palaan ja nosta kurpitsa ja sipulit tarjoilulautaselle, kaada kastike ja puolet persiljasilpusta niiden päälle ja sekoita varovasti. Osa kurpitsoista soseutuu tässä vaiheessa. Nosta kanat kurpitsasoseen päälle. Murskaa kurpitsansiemenkrokantti ja ripottele kanan päälle. Koristele annos oliiviöljyllä, sormisuolalla, lopulla persiljasilpulla ja savupaprikajauheella.
  6. Nauti!
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s