Pad thai kauden kasviksia hyödyntäen

Viime aikoina mieleni on tehnyt kovasti syödä korianterilla ja limellä maustettuja ruokia. Thaimaalaiset ruoat ovat lemppareitani johtuen siitäkin, että usein niistä puuttuvat minulle allergiaa aiheuttavat aineet luonnostaan, eikä reseptejä tarvitse juurikaan tuunailla. Paistetut mungpapunuudelit ovat herkkuani. Koska joudun rajoittamaan ruokavaliotani paljon allergioideni vuoksi, käytän kaikkia saatavilla olevia, minulle sopivia eläinkunnan tuotteina, myös lihaa. Valitettavasti monissa korvikeproteiinilähteissä (esim. quorn tai seitan) on vehnää, jota en allergian vuoksi siedä edes tärkkelyksenä, toisin kuin jotkut keliakiasta kärsivät. Tämä ruoka on gluteiiniton ja maidoton. Jos kalakastikkeen korvaa samalla määrällä gluteenitonta soijaa, naudanlihan kiinteällä tofulla ja jättää munan pois sattumista, niin annos on gluteeniton, vegaaninen, maidoton ja munaton.

Pad Thai kauden kasviksia hyödyntäen

(Gluteeniton, maidoton)

neljälle – 30 min

Kastikkeeseen:

1 dl tamarinditahnaa tai granaattiomenasiirappia (jota itse olen viime aikoina käyttänyt, kun sitä on ollut kaapissa)

¾ dl ruskeaa sokeria (kidesokeri) tai 1 dl palmusokeria

4 rkl kalakastiketta

Nuudelit:

1 paketti mungpapunuudeleita

1l kiehuvaa vettä

kylmää vettä hanasta

1 rkl rypsiöljyä

Sattumat:

1 rkl rypsiöljyä

150g naudan sisäpaistia ohuina suikaleina

1 suippopaprika juliennetikkuina

1 isohko sipuli suikaleina

2 valkosipulinkynttä silppuna

100 g uuden sadon kaalia ohuina suikaleina

200g kesäkurpitsaa juliennetikkuina

2 kananmunaa

Tarjoiluun:

1 lime (8 lohkona)

1 dl ruohosipuli – korianterisilppua

kalakastiketta

tuoretta chiliä pienenä silppuna tai vaihtoehtoisesti thai chilikastiketta

seesaminsiemenöljyä

paahdettuja cashewpähkinöitä

 

  1. Laita nuudelit 2 minuutiksi kiehuvaan veteen, huuhtele lävikössä kylmässä vedessä ja lisää 1 rkl rypsiöljyä. Laita sivuun odottamaan.
  2. Valmista kastike: kiehauta tamarinditahna/granaattiomenasiirappi ja sokeri ja keitä hiljaisellä lämmöllä 5 minuuttia. Lisää kalakastike tai gluteeniton soijakastike ja keitä toiset 5 minuuttia. Ota sivuun liedeltä ja jätä odottamaan.
  3. Kastikkeen kiehuessa käsittele sattumien ainekset: Viipaloi liha, suikaloi paprika, sipuli, hienonna valkosipuli, viipaloi kaali ja kesäkurpitsa. Lohko lime ja laita pieneen kulhoon esille tarjoilua varten, silppua yrtit ja laita pieneen kulhoon tarjoilua varten, jos haluat tuoretta chiliä, poista siemenet ja silppua hienoksi ja laita pieneen astiaan tarjoilua varten.
  4. Paista ensin lihasuikaleet rypsiöljyssä kuumalla, isolla paistinpannulla tai jos omistat wokkipannun, niin wokkipannulla. Lisää sipulit ja paista matalalla lämmöllä 4-5 min. Lisää kaali, kesäkurpitsat ja paprika ja paista vielä pari minuuttia. Riko munat pannuun ja sekoita jatkuvasti, tarkoitus on saada munat pieneksi silpuksi muiden ainesten sekaan. Jos haluat munattoman annokset, jätät vain munat pois.
  5. Lisää esikäsitellyt nuudelit, joita voit halutessasi keittiösaksien kanssa lyhennellä paistinpannulla (tai jo kattilassa ennen pannulle lisäämistä), niin sekoittuvat helpommin sattumien kanssa ja puolet valmistamastasi kastikkeesta. Sekoita ja maista, jos annos kaipaa lisää makua, lisää loputa kastikkeesta.
  6. Jos haluat tarjoilla annoksen paahdettujen cashew-pähköinöiden kanssa, paahda pähkinät kuivalla paistinpannulla jatkuvasti sekoitellen ja kaada pieneen astiaan tarjolle.
  7. Jaa nuudelit neljään tarjoiluastiaan. Nosta limelohkot, yrttisilppu, kalakastike, chilisilppu tai chilikastike, seesaminsiemenöljy ja paahdetut cashewpähkinät tarjolle. Jokainen voi höystää annoksensa oman makunsa mukaan.

Itse tykkään puristaa annokseni päälle limettimehua, ripotella joitain pisaroita kalakastiketta sekä chilikastiketta, lorauttaa ohuen nauhan seesaminsiemenöljyä ja kruunata koko komeuden melkein kourallisella yrttisilppua. Sitten sekoitan kaiken keskenään ja herkuttelen. Cashewpähkinöistä en jostain syystä tässä annoksessa välitä, vaikka niistä yleensä kovasti pidänkin, ja ne tähän annokseen yleensä kuuluvatkin.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s