Riisuttu bulgogi ja hirssiä

Tunnen erään pikkuneiti A:n. Hänen ruokavalionsa on allergioiden vuoksi varsin rajattu ja hänen äitinsä väsynyt keksimään itse uusia ruokia vähistä käytettävissä olevista ruoka-aineista. Niinpä kehitin joitain reseptejä perheen yhteiseen käyttöön neiti A:n allergiat huomoiden. Tässä riisuttu versio yhdestä lempiherkustani bulgogista, korealaisesta naudanlihapaistoksesta, joka tarjotaan Koreassa yleensä riisin ja hapatetun kiinankaalin, kimchin, kanssa. Neiti A:n versiossa itse bulgogista on jätetty sipulit pois, soijakastike on korvattu kalakastikkeella ja seesaminsiemenöljy, seesaminsiemenet ja ruohosipuli sekä valkosipuli lisätään muiden aterioijien annoksiin sen jälkeen kun neiti A:n annos on otettu erilliseen astiaan. Lisukesalaattia ei hapateta, eikä siitä tehdä tulista, ja riisiallergian vuoksi lisukeriisi korvataan hirssillä.

Riisuttu bulgogi

(Maidoton, munaton, gluteeniton, riisitön)

3-4:lle (marinadin valmistus 10min – marinointi 8-12h-paistaminen 20min)

Bulgogiin

1 päärynä (kypsä, Coference-merkkinen päärynä, suuri n. 270g painoltaan)

400g naudan paistisuikaleita

1 rkl thaimaalaista kalakastiketta

1 rkl ruskeaa kidesokeria

2 maustemittaa mustapippuria (tai maun mukaan)

2 tl maissitärkkelystä

1 ison kesäkurpitsan kuori ohuina suikaleina

 

Bulgogin höystöön

1 rkl vaaleita seesaminsiemeniä

2 tl seesaminsiemenöljyä

2 rkl ruohosipulisilppua

1 valkosipulinkynsi raastettuna

 

Keitetty hirssi

2 dl kuorittua hirssiä (GoGreen)

viileää ja kiehuvaa vettä huuhteluun

1 l vettä keittämiseen

 

Kesäkurpitsa-nektariiniraastesalaatti

1 iso kesäkurpitsa raasteena

3-4 nektariinia kivet poistettuna pieninä kuutioina

½-1 tl suolaa

1 tl ruskeaa sokeria

  1. Kuori päärynä, poista siemenkota ja soseuta se sauvasekoittimella. Sekoita päärynäsoseeseen kalakastike, ruskea sokeri, mustapippuri, maissitärkkelys ja kesäkurpitsan kuorisilppu. Kaada marinadi naudanlihasuikaleiden päälle ja marinoi naudanlihaa vähintään 2 tuntia, mieluiten yön yli. Ota liha jääkaapista noin 30 min huoneenlämpöön ennen kuin paistat sen.
  2. Huuhtele hirssi tiheäsilmäisessä siivilässä ensin kylmällä, sitten kiehuvalla vedellä. Keitä 25 minuuttia 1 litrassa vettä. Sekoita välillä. Hirssin kypsyessä paista naudanliha.
  3. Kuumenna paistinpannu, johon löytyy kansi. Laita 1 tl rypsiöljyä pannulle, kaada liha marinadeineen pannulle, paista 4-5 min kuumalla pannulla silloin tällöin sekoitellen. Laske sitten pannun lämpötila matalaksi ja hauduta kannen alla 15-20min kypsäksi.
  4. Lihan hautuessa ja hirssin kiehuessa valmista raastesalaatti. Raasta kuorittu kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Sekoita siihen suola ja sokeri. Poista nektariineista kivet ja kuutioi pieniksi kuutioiksi. Valuta tarvittaessa kesäkurpitsaraastetta siivilässä liian nesteen poistamiseksi ja sekoita sen jälkeen nektariinikuutiot salaattiin. Aseta sivuun odottamaan.
  5. Pieni keittiösaksilla naudanlihasuikaleet pieniksi, lapsen suuhun sopiviksi suupaloiksi. Ota lapsen annos erilleen bulgogista ja lisää loppuun bulgogiin höystö, eli raasta pannuun 1 valkosipulinkynsi, silppua 1 rkl ruohosipulia (voit samoilla saksilla, joilla pienit lihan, tehdä tämän), seesaminsiemenet ja seesaminsiemenöljy. Sekoita.
  6. Tarjoile ateria ja nauti.
Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s